Umo Jazz Orchestran soittajat lavalla sinisessä valossa

1.11.2022

Pirkanmaan festivaalien marraskuu täyttyy jazzista, sanataiteesta ja joulun odotuksesta

Vuoden viimeiset festivaalit käynnistyvät Pirkanmaalla marraskuussa. Tampere Jazz Happening tarjoaa pehmeän laskun talviaikaan pyhäinpäiväviikonloppuna 3.–6.11., marraskuun toisella viikolla järjestettävä Kirjalitta kutsuu kävijät lastenkirjallisuuden ja sanataiteen mielikuvitukselliseen maailmaan, ja kuun lopulla ovensa avaa myös Tampereen Joulutori.

Tampere Jazz Happening 3.–6.11.

Tampere Jazz Happening täyttää Tullikamarin ja Telakan konserttisalit tiheällä jazz-tunnelmalla jo 41. kerran. Ohjelmassa nähdään yhteensä 25 ulkomaista ja kotimaista yhtyettä sekä Suomen Jazzliiton jakaman Yrjö-palkinnon voittaja, joka julkistetaan festivaalilla perjantaina 4.11. Tampere Jazz Happeningin avaus- ja päätöskonsertit ovat perinteisesti maksuttomia, ja niiden väliin mahtuu niin rauhallista tunnelmointia kuin meneviä yökonserttejakin.

Festivaalin tuoreimpiin kiinnityksiin kuuluu kuubalaisen jazz-pianisti Ramón Vallen luotsaama Ramón Valle Quintet, jonka kanssa samassa konsertissa kuullaan myös Seppo Kantosen festivaalille säveltämä kappalesarja Bias sekä trumpetisti Theo Crokerin “Love Quantum”. Lisäksi Pakkahuoneella nähdään mm. saksofonisti Nubya Garcia, pianisti Satoko Fuji Tokyo Trionsa kanssa sekä lyömäsoittaja Hamid Draken suunnittelema Honoring Alice Coltrane -konsertti, jossa jazz-muusikoiden lisäksi esiintyvät myös tanssija-lausuja Ndoho Ange sekä samplaaja Jan Bang. Klubin myöhäisilloissa tanssilattiaa liikuttavat tänä vuonna Helsinki Cotonou Ensemble, ethio-jazzin legenda Mulatu Astatke sekä vaihtuvat DJ:t.

Lisätiedot & koko ohjelmisto: https://tamperejazz.fi/ 

Lastenkirja- ja sanataidefestivaali Kirjalitta 7.–13.11.

Koko perheen lastenkirja- ja sanataidefestivaali Kirjalitta tuo kirjailijat, lapset ja nuoret yhteen hauskan tekemisen, sanataiteen ja kirjallisuuden äärelle Tampereella jo kahdeksannen kerran. Festivaalin järjestävät Lastenkirjainstituutti ja Sanataideyhdistys Yöstäjä yhdessä tamperelaisten ja valtakunnallisten kirja- ja lastenkulttuuritoimijoiden kanssa.

Kirjalitan ohjelmassa mielikuvituksen maailmoja tutkitaan tänä vuonna teemalla “Maailma kynässä”. Viikon aikana tarjolla on lukuisia maksuttomia tapahtumia, joihin lukeutuvat lasten- ja nuortenkirjailijoiden vierailut, Kirjaviisaat-tietokilpailun finaali, erilaiset työpajat sekä sanataidenäyttelyt Nuoret kirjoittavat kaupunkia, Yksinäisten postitoimisto ja Sanojen saaret. Keskiviikkona 9.11. Lastenkulttuurikeskus Rullassa järjestetään Kirjalitan suosittu iltasatutapahtuma, jonka vierailijoiksi saapuvat lastenkirjailija ja -runoilija Hannele Huovi sekä säveltäjä Soili Perkiö. Festivaalin päätapahtuman vuoro on lauantaina 12.11. Monitoimitalo 13:ssa, jossa jännittävien tarinoiden pariin houkuttelevat muun muassa nukketeatteriryhmä Taiga-Matto, TikTokista tuttu Konstaapeli Daniel sekä kirjailijat Jari Mäkipää ja Tero Hiekkalinna.

Lisätiedot & koko ohjelmisto: https://kirjalitta.fi/kirjalitta/

Tampereen Joulutori 3.–22.12.

Tänä vuonna joulu saapuu kaupunkiin jo marraskuussa, kun Tampereen Joulutorin ensimmäiset mökit sekä Glögiravintola ja Munkkikahvila avaavat ovensa 26.11. alkaen. Koko komeuteensa Joulutori pääsee lauantaina 3.12., jolloin auki ovat kaikki käsityöläis- ja herkkumyymälät sekä tapahtumalava, jossa ohjelmaa on runsain mitoin aina torin päätöspäivään asti. Tapahtumalavan ohjelma käynnistyy avajaispäivänä Tarton kaupunginkirjailija Paavo Matsinin esityksellä Leninin valssi, ja joulukuun varrella Joulutorin lavalla ehtivät ilahduttaa muun muassa pianisti-laulaja Tuija Rantalainen, Hatanpään lukion tontut, tulitaiteilija Fire LadyTonttu ja pohjoistuuli -esitys sekä monet musiikkivierailijat. Lucian päivän kulkue saapuu Joulutorille tiistaina 13.12., ja sunnuntaina 18.12. torilla vietetään lastenpäivää klo 10–14.

Joulutori on avoinna 3.–22.12. päivittäin klo 11–19. Glögiravintola palvelee klo 20 asti.

Lisätiedot: https://tampereenjoulutori.fi/

Artikkelikuva: UMO Helsinki Jazz Orchestra, kuvaaja Heikki Kynsijärvi