5.4.2018

Pirkanmaan festivaalien huhtikuu tuo musiikin kaupunkiin!

 

Pirkanmaan festivaalit tarjoavat huhtikuussa musiikkia ja erityisiä kulttuurielämyksiä Tampereella sekä Parkanossa ja Kihniössä. Huhtikuun festivaalit ovat Art Festivo ja Tampere Biennale. 

Art Festivo – Kulttuuria Parkanossa ja Kihniössä 

Art Festivo –musiikki- ja kulttuuritapahtuma käynnistyy huhtikuun alkupuolella tuoden mukanaan aimo annoksen musiikki- ja kulttuurielämyksiä Parkanossa ja Kihniössä. Päätapahtumaa juhlitaan lauantaina 7.4. varsin menevästi, kun Käenkoskikeskuksen lauteille nousevat Linnan jatkoillakin juhlavuonna viihdyttäneet Seminaarinmäen Mieslaulajat eli Semmarit. Toinen iso konsertti järjestetään sunnuntaina 8.4. niin ikään Käenkoskikeskuksessa, kun Hämeen Kansanmusiikkiyhdistys tuo Parkanoon 44. kerran järjestettävän Hämeen Kevätsoiton. Mukana on pelimanneja ympäri Hämettä. Art Festivo täydentyy pitkin kevättä erilaisilla musiikkitilaisuuksilla ja näyttelyillä kaikenikäisille.

 

Tampere Biennale – Vapaat radikaalit 

Suomalaista nykymusiikkia esittelevä Tampere Biennale levittäytyy kaupungin konserttisaleihin jälleen 11.–15.4.2018. Finland Festivalsin Vuoden festivaaliksi 2018 valitun festivaalin teemana on Vapaat radikaalit. Nimi viittaa taiteen välttämättömyyteen henkisenä voimavarana sekä siihen autonomisuuteen, joka taiteen tekemisessä pitää olla. Festivaalin esityksissä pohditaan muun muassa äänen teatteria, säveltämisen ja performanssitaiteen suhdetta sekä kineettisen taiteen vaikutusta musiikkiin.

Kantaesityksiä on viitisentoista. Tampere Filharmonian konsertissa kantaesitetään “Jyväskylän shamaanin” Kimmo Kuokkalan uusi teos Industrialis, joka tutkii liikettä ja herkkyyttä lempeällä otteella. Festivaalin omia tilauksia ovat Max Savikankaan ääni-installaatio Lintukoto sekä Veli Kujalan virtuoositeos, jonka kantaesittää ÄÄNI-kollektiivi. Yksi festivaalin kohokohdista koetaan Raatihuoneella, jossa nähdään Johanna Rusanen-Kartanon ja Riikka Hakolan tähdittämän kamarioopperan Silvia ja Minä kantaesitys. Oopperan on säveltänyt Markus Fagerudd.

Tampereen taidemuseon kanssa toteutettu äänitaiteen näyttelykokonaisuus keskittyy kineettiseen taiteeseen. Mukana teoksia 1960-luvulta tähän päivään, ja näyttelypaikkoina toimivat Galleria Saskia, Galleria Rajatila, Galleria Himmelblau sekä Tampere-Talon Talvipuutarha.

Festivaali tarjoilee kokeellisemman kentän musiikkia Telakan iltaklubeilla, joiden suunnittelusta vastaa Mental Alaska. Lauantaina Biennalessa suunnataan TTT-Klubille, jossa Elifantreen Animone-levynjulkaisukonsertti tarjoilee elektroakustista, kokeellista mutta tarttuvaa pop-jazzmusiikkia. Tampere Biennalen vuoden 2018 ohjelman on suunnitellut festivaalin taiteellinen johtaja, säveltäjä Sami Klemola.

Lisätiedot:

www.artfestivo.fi

https://tamperemusicfestivals.fi/biennale/

www.pirfest.fi