30.5.2017

Pirkanmaan festivaalien kesäkuu kuhisee festivaaleja

Pirkanmaan festivaalien kesäkausi alkaa monipuolisella ja laajalla kattauksella kulttuuria. Kulttuuria ja elämyksiä tarjoavat Tampere Guitar Festival, Tampereen Sävel, Valtteri Festival, Sääksmäki Soi, Tampereen Flamencoviikko, Vanhan kirjallisuuden päivät, Tammerkosken Sillalla sekä läpi kesän jatkuvat Oriveden Suvi, Mäntän Kuvataideviikot ja Tampereen Kukkaisviikot. 

Tampere Guitar Festival – Musiikkia yli rajojen

13. Tampere Guitar Festival tarjoilee musiikkia yli rajojen ja haastaa kuulijat rikkomaan rohkeasti omia rajojaan ja antautumaan musiikin kirjon vietäväksi. Kitara soi kirkoissa, kuppiloissa ja konserttisaleissa 3.-11.6.2017 tarjoten elämyksiä moneen makuun. Kitarakurssit, luennot ja työpajat täydentävät ohjelmistoa, josta lähes puoleen on vapaa pääsy. Festivaalilla esiintyvät muun muassa SF Blues, Yamandu Costa (BRA), Andre Nieri Trio (BRA/FIN), Mr. Fastfinger ja monet muut. Tämän vuoden erikoisuuksia ovat 10-henkinen sähkökitaraorkesteri Sinfonity (ESP) ja elokuvaohjaaja Mika Kaurismäen vierailu tapahtumassa elokuvansaBrasileirinho kera.

Oriveden SuviOpisto on uusi tapa tehdä asioita yhdessä!

Oriveden Suvessa tapahtuu läpi kesän. Oriveden Suvi on orivesiläisten kulttuurintoimijoiden yhteinen yhdistys. Kesällä 2017 Suven jäsenet käynnistävät kesäkurssitoiminnan nimeltä Oriveden SuviOpisto. SuviOpisto tarjoaa mielenkiintoisia kulttuurisisältöisiä kursseja ja luentoja, joita Suven jäsenet järjestävät ympäri Orivettä. Tarjolla on muun muassa katutaidetta, fotogravyyria ja colalitografiaa, maalausta, ympäristötaidetta, ASAHIA, tanssia, muotoilua, makrameeta, liikeimprovisaatiota, paperilennokkeja ja jopa moottorisahaveistoa sekä diapolojongleerausta! Oriveden Suveen kuuluvat myös Oriveden Opisto konsertti- ja kirjallisuustapahtumineen, Taidekeskus Purnu, Taitokeskus Orivesi, SuviDesign-muotoilutapahtuma, Leporannan Taidekeskus sekä Rönnin Kesäteatteri ja toukokuusta syyskuuhun jatkuvat tanssi-illat Rönnin huvikeskuksessa.

Tampereen Sävel – Vokaalimusiikin juhlaa

Suomen laajin kansainvälinen vokaalimusiikin festivaali Tampereen Sävel tuo kaupunkiin parituhatta kuoro- ja yhtyelaulajaa sekä mielenkiintoisia sooloartisteja 6.–11.6.2017. Viikon varrella Tampere-talossa ja Tullikamarilla konsertoivat muun muassa Rajaton & UMO Jazz Orchestra, Topi Lehtipuu, Philomela, Iva Bittová ja Maarja Nuut. Festivaali huipentuu Tampere-talossa järjestettävään gaalakonserttiin, jossa esiintyvät Songbridge-yhteistyöhön kutsutut kuorot Indonesiasta, Yhdysvalloista ja Suomesta. Suureen Kuorokatselmukseen osallistuu 54 kuoroa, jotka esiintyvät ilmaiskonserttisarjassa eri puolilla kaupunkia. Yhtyelaulukilpailussa 11 lauluyhtyettä kahdeksasta maasta tavoittelee Näsinneula-patsasta.

Ihana, kamala Kesä XXII Mäntän kuvataideviikoilla

Kuraattori Pirjetta Branderin kokoamassa Kesä-näyttelyssä koet suven kaikki säätilat ja mielenmaisemat samassa paketissa. Taidekaupunki muuntuu kesätoiminnan rinnakkaistodellisuudeksi, kun lähes 40 taiteilijan ja taiteilijaryhmän teokset levittäytyvät Kuvataideviikkojen pääpaikalta Pekilolta koko Mänttä-Vilppulan katukuvaan. Edustettuina ovat muun muassa Charles Sandisonin maagiset visuaalit, Risto Suomen unenomaiset öljymaalaukset ja Pauliina Turakka Purhosen riemastuttavat ja herkät tekstiiliveistokset. Tutustu myös Mika Helinin arkeologisiin kaivauksiin, heitä löylyt Jan-Erik Anderssonin ja Shawn Deckerin Linnunpesä-äänisaunassa ja hullaannu Viva Granlundin ja paikallisten käsissä väriläiskäksi muuttuneeseen autiotaloon. Mäntän Kuvataideviikot 11.6.-31.8. Mänttä-Vilppulassa.

Valtteri Festival – Juhannus Tampereella

Tampereen juhannuksen jo perinteinen kaupunkijuhla Valtteri Festival järjestetään 23.-24.6. Tullikamarin Klubilla ja ravintola Telakalla sekä molempien festivaaliravintoloiden terassialueilla. Luvassa on tuttuun tyyliin ilmaista, ikärajatonta päiväohjelmaa sekä öisiä kuumia, täysi-ikäisille suunnattuja keikkoja. Valtterilta löytyy myös juhannussauna, joka tarjoaa kuumat löylyt Klubin terassilla sekä juhannusaattona että -päivänä. Festivaalin esiintyjinä ovat muun muassa afrikkalaista kitarapoppia soittava Kaveri Special, Regina-yhtyeestä menestyksekkäästi soolouralle ponnistanut Iisa, rytmimusiikin mestari Joe Buddy, tamperelainen rap-ryhmä TRE FUNK III, suomirockia uudistava Litku Klemetti ja paljon muita.

Sääksmäki Soi – Heräämisiä 

Sääksmäki Soi! –musiikkipäivät järjestetään 30.6.-2.7.2017 Sääksmäellä. Vuodesta 2004 järjestetyn festivaalin tämän vuoden teema on Heräämisiä, joka liittyy Pirkanmaan jäsenfestivaalien Suomi 100-hankkeen ”Sananvapauden tarina” kokonaisuuteen.

Sääksmäen kirkossa kuullaan perjantaina 30.6. Jorma Panulan suvivesper Peltomiehen rukous. Solistina toimii baritoni Juha Kotilainen, kuorona Ritvalan kööri ja orkesterina Rapola-kvartetti. Kapellimestari on juhlien taiteellinen johtaja Jukka Iisakkila. Lauantaina 1.7. Voipaalan kartanossa kuullaan kamarikonsertti, jonka teema on naisten asema musiikissa. Viulisti Mirka Malmi, pianisti Tiina Karakorpi sekä Trio La Rue esittävät Debussyn, Alice Tegnérin ja Ravelin musiikkia. Sunnuntaina 2.7. Emil Wikströmin taidemuseossa esiintyy kitaristi Peter Lerche.

Tampereen Flamencoviikko – Vapauden säkeet – Letras de Libertad

Tampereen Flamencoviikon tämän kesän esityksissä flamenco kohtaa muun muassa andalusialaisen mosaiikkiperinteen, suomalaisen saunakulttuurin sekä sana- ja kaupunkitaiteen. Espanjalaisen Compañia Leonor Lealin Mosaicos-teoksessa nähdään taidokkaasti erilaisia vaikutteita tanssissaan yhdistävä Leonor Leal sekä tähtimuusikot Salvador Gutierrez (kitara), Javier Rivera (laulu) ja Raúl Botella (perkussiot). Ensi-iltaesityksenä nähdään Katja Lundén Companyn FLAMENCOSAUNA, jossa lauteilla kuusi hikistä flamencotanssijaa vihtoo koputuksia Kimmo Pohjosen musiikin tahtiin. Lisäksi festivaali juhlistaa Tampereen flamencoyhdistyksen 20-vuotista taivalta Veinte años -esityksessä ja tarjoaa musiikkikonsertteja, kursseja ja yleisötapahtumia.

Kukkaisviikot – Kukkaloistoa läpi kesän 

Tampere Tunnetuksi ry on järjestänyt Kukkaisviikkoja tamperelaisten ja matkailijoiden iloksi jo vuodesta 1983. Kesällä 2017 Kukkaisviikot uudistuvat ja tapahtumia on läpi kesän Keskustorin lisäksi myös Hämeenpuistossa. Tiistaina 13.6. vietetään Kukkaisviikkojen avajaisia Hämeenpuistossa ja seuraavana päivänä juhlitaan lapsiaLastenpäivä-tapahtumalla. Heinäkuun lauantait ovat varattuja KukkaisVilttiKirppiksille ja musiikille Hämeenpuistossa. Heinäkuun lopulla  järjestetään Tampere Food Fest Keskustorilla.

Vanhan kirjallisuuden päivät – Itsepäinen Suomi 

Vanhan kirjallisuuden päiviä vietetään Sastamalassa jo 33. kerran. Tapahtuma järjestetään juhannuksen jälkeen perjantaina ja lauantaina 30.6.-1.7. Tämän vuoden teemana on Itsepäinen Suomi. Tapahtuman kivijalkana toimii lähes 50 antikvaarisen kirjakauppiaan tarjonta. Uudet kirjat ja kirja-alan tuoreet kuulumiset löytyvät kustantajien, yhdistysten ym. osastoilta, joita tapahtumassa on yli 50.

Ohjelma käynnistyy jo torstaina ennakkotilaisuudella, missä kerrotaan ja esitetään kuvanäytteitä Veikko Sinisalon esittämistä itsepäisistä roolisuorituksista. Perjantain avajaisissa nähdään näyttelijä ja näyttelijäntyön professori Hannu-Pekka Björkman sekä vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard. Keskusteluissa ja seminaareissa kuullaan mm. Heikki Aittokoskea, Tellervo Koivistoa, Siri Kolua, Sirpa Kähköstä ja Matti Mäkelää. Perjantain päättää Kalevauva.fi-yhtyeen konsertti. Kappaleiden sanoitukset on kerätty vauva.fi-keskustelupalstalta ja sävelletty tunnelman mukaisiksi.  Kirjapäivät päättyvät Tyrväälaiseen Trykiin, jonka aiheena on itsepäinen Tyrvää ja tyrvääläisyys. Lasten omilla kirjapäivillä lauantaina aamupäivällä pääsee katsomaan nukketeatteria sekä tapaamaan Pikku Myyn ja Muumipeikon.

Tammerkosken Sillalla –  Kesä keskellä keskustaa

Kaupunkitapahtuma Tammerkosken Sillalla juhlii 16-vuotista taivaltaan 30.6.-8.7.2017. Seitsemän päivän aikana Keskustorilla kuullaan ja nähdään ilmaisissa päiväohjelmissa mm. laulu- ja soitinyhtyeitä, lastenohjelmaa, Marita Taavitsainen ja mittava Meidän Suomi 100-konsertti. Tapahtuma tuo Tampereelle myös maamme huippuartistit maksullisen iltaohjelman myötä. Keskustorin juhlateltassa esiintymässä mm. Katri Helena, Jari Sillanpää, Suvi Teräsniska, Michael Monroe ja Chisu! Iltatapahtumat ovat K-18.