30.6.2018

Pirkanmaan festivaalien kesä jatkuu vilkkaana heinäkuussa

Heinäkuussa on tarjolla laaja kattaus musiikkia kun Fest Afrika, Sata-Häme Soi, Tammerkosken Sillalla, Tammerfest, Sastamala Gregoriana ja Työväen Musiikkitapahtuma alkavat. Tarjolla on afrikkalaisia rytmejä, harmonikkaa, vanhaa musiikkia, poppia, iskelmää ja työväen lauluja. Elokuun puolelle jatkuva kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivät pohtii miten sisällissodan jakama Suomi pääsi jaloilleen ja missä ollaan nyt. Oriveden Suvi ja Mäntän kuvataideviikot jatkuvat läpi kesän.

Fest Afrika – värikästä tunnelmaa läpi viikon

2.-8.7.2018

Fest Afrika tarjoaa tänäkin vuonna laadukkaan kattauksen afrikkalaista musiikkia afrojazzista reggaeen. Tunnelma on todellakin monikulttuurinen, sillä esiintyjiä on muun muassa Senegalista, Malista, Beninistä, Tansaniasta, Tanskasta, Islannista ja Suomesta. 

Festivaalin pääohjelmisto alkaa torstaina 5.7. Telakalla tansanialaisen Jikhomanin reggae-rytmeillä. Perjantaina 6.7. Klubin lavalla nähdään helsinkiläisen Afrojazz Clubin house band Afrojazz Quintet solistinaan legendaarinen multi-instrumentalisti Jimi Tenor. Festivaalin päätöskonsertissa Klubilla lauantaina 7.7. päästään kuulemaan senegalilaisen Takeifan rock-henkistä afrosoundia. 

Värikästä tunnelmaa on tarjolla pääohjelmiston lisäksi koko viikon ajan myös tanssi- ja musiikkityöpajoissa, lastenohjelmassa ja Tullin aukion afrikkalaisella torilla.

festafrika.net

Uudistunut Sata-Häme Soi 

3.–8.7.2018 

Harmonikan suurtapahtuma kokoaa soittimen ystävät ja rautaiset ammattilaiset Ikaalisiin. Perinteisten Valkean Ruusun konsertin, pelimannikisojen sekä Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan lisäksi festivaali tarjoaa uudenlaisia elämyksiä. Kotikonsertit tuovat taitelijan ilmielävänä keskelle olohuonetta ja festivaalipuistossa tanssitaan maineikkaiden Helena Ahti-Hallbergin ja Matti Puron johdolla. Haitarijazzin mestari João Barradas, bandoneonisti Henrik Sandås ja hevari Netta Skog pitävät huolen, ettei haitarin sointi lakkaa koko viikolla. Laulumusiikista vastaavat Vain Elämää – sarjasta tuttu Irina ja Samuli Edelmann. 

www.satahamesoi.fi/fi 

Tammerkosken sillalla

4.-7.7.2018

Kesäinen Tammerkosken Sillalla -tapahtuma saapuu jälleen Tampereen keskustorille 4.-7.7. Ilmaisessa päiväohjelmassa ovat muun muassa legendaariset Mikko Alatalon yhteislaulut, lasten suosikit Mimi ja Kuku sekä Pispalan Sälli ja Sinirytmi. Iltakeikoilla (K-18) kuullaan jälleen Suomen ykköstähtiä, kun lavan valtaavat mm. , Neljä Ruusua, Jenni Vartiainen sekä Elastinen.

www.sillalla.fi

Tammerfest –  neljä päivää yhtä soittoa 

18.-21.7.2018

Tampereen kesän varmin merkki Tammerfest valtaa kaupungin jälleen heinäkuun puolivälin jälkeen. Lukuisat esiintyjät Ratinanniemessä, klubeilla ja Keskustorilla takaavat kesän monipuolisimmat bileet. Ratinanniemen Festivaalipuistossa nähdään muun muassa kesän festarilavoille paluun tekevät Tiktak ja Nylon Beat, Lauri Tähkä, Haloo Helsinki!, Pikku G, SANNI ja Cheek. Tammerfest on neljä päivää yhtä soittoa! 

www.tammerfest.fi

Sastamala Gregoriana paistattelee Venetsian loisteessa 

20.-27.7.2018

Perinteikkään ja tunnelmallisen vanhan musiikin festivaalin konsertit soivat jälleen Sastamalan kivikirkoissa. Kesän 2018 teema Venetsian loisto aloittaa Kaupungit vetten päällä -sarjan, joka viitoittaa festivaalin matkaa vuosina 2018-2023. Matkalla kuljetaan kaupunkeihin, joiden sijainti merien tai jokien varsilla on yhdistänyt niitä muuhun maailmaan sekä rakentanut niistä taiteiden ja kulttuurin keskuksia vuosisatojen ajaksi. Maailman historian tunnetuimmat säveltäjät ja esiintyvät taiteilijat ovat eläneet juuri näissä kaupungeissa.

Lokakuussa avautunut tapahtumatalo Tyrvään Pappila on Sastamalan kesän ykköskohde. Siellä järjestetään avajaiskonsertin illallinen, musiikillinen sunnuntaibrunssi, ilmaiskonsertti sekä keskiaikaiset pidot. Italialaisissa tunnelmissa musisoivat muun muassa Le Miroir de Musique, Concerto di Margherita, Giardino Novo, Espoon Barokki, Barocco Boreale ja Lauluyhtye Versio. Konsertteihin järjestetään bussikuljetuksia Sastamalan keskustasta ja Tampereelta.

www.sastamalagregoriana.fi 

Työväen Musiikkitapahtuma Valkeakoskella 

26.-29.7.2018

Nelipäiväinen Työväen Musiikkitapahtuma on tunnettu menevistä keikoistaan, lämminhenkisestä tunnelmastaan ja nimekkäästä esiintyjäkaartistaan. Tapahtumassa kuullaan muun muassa poppia, rokkia, räppiä, työväenlauluja ja maailmanmusiikkia. UPM Tervasaaren paperitehtaan ja Myllysaaren museon pihamaalla järjestettävä festivaali kutsuu jokaisen ihastelemaan historian ja nykypäivän ainutlaatuista kohtaamista, työväen uusien ja vanhojen perinteiden rinnakkaiseloa.

Mukana festivaalilla muun muassa Apulanta, Dumari & Spuget, Isac Elliot, Happoradio, Hevisaurus, Jaakko Laitinen & Väärä raha, Juha Tapio, Jukka Takalo, Laura Moisio, Mara Balls, Martti Suosalo & Leif Segerstam, Matti ja Teppo, Mira Luoti, Olavi Uusivirta, Petteri Sariola, Reino Nordin, Scandinavian Music Group, Suvi Teräsniska, Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus ja Vesta. 

www.valmu.com 

Pentinkulman päivät – valtakunnallinen kirjallisuustapahtuma 

29.7.-5.8.2018

Kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivät järjestetään jo 41. kerran Urjalassa. Vuonna 2018 pohditaan, miten sisällissodan jakama Suomi pääsi jaloilleen ja mihin se on sadassa vuodessa edennyt. Miten selviäminen ja sovinto ovat mahdollisia?

Ohjelmassa on Samuli Edelmanin kirkkokonsertti ja Pekka Laihon monologiesitys Ylpeys. Kirjailijavieraiksi saapuvat esimerkiksi Tommi Kinnunen ja Anneli Kanto ja paneelikeskustelussa toisensa kohtaavat Lasse Lehtinen ja Anna Kontula. Ajatuksia herättäviä puheita pitävät kirjailijat Virpi Hämeen-AnttilaTeemu Keskisarja sekä ohjaaja Lauri Maijala. Pentinkulman päivät järjestävät Urjalan kunta ja Väinö Linnan seura.

www.pentinkulmanpaivat.fi

Mäntän kuvataideviikkojen Kartasto – maleksijan paratiisi ja maailman kartoittaja

17.6.-31.8.2018

Kuraattori Veikko Halmetoja kutsuu kesällä polveilevalle tielle maleksimaan ja kartoittamaan maailmaa. Mukana on 57 taiteilijaa eri puolilta Suomea. Ikähaitari on leveä, ja taiteilijoita on myös Islannista ja Tsekistä. 25 vuotta täyttävän tapahtuman oheisohjelmaan on tänä vuonna satsattu. Perinteisten kuraattorikierrosten, taiteilijatapaamisten ja keskustelutilaisuuksien ohella Mäntän katukuvassa piipahtaa sirkusvaikutteinen Taidevankkuri Linnuntie. Keskikesällä vallataan paikallinen Pub Kolo, jossa pähkäillään kulttuuripainotteisten pubivisojen parissa ja päästetään höyryt ulos feministisen ajatushautomo Hatun kiroiluiltamassa. Kuvataideviikkojen pääpaikka on Pekilo, entinen rehutehdas Mäntän tehtaanpiipun juurella.

www.kuvataideviikot.fi