28.7.2018

Pirkanmaan festivaalien elokuu on täynnä kirjallisuutta, musiikkia, kuvataidetta ja teatteria

Kesän päätteeksi Pirkanmaalla päästään nauttimaan vielä monipuolisesta valikoimasta festivaaleja. Elokuun festivaalit ja tapahtumat Pentinkulman päivät, Mäntän Musiikkijuhlat, Tapsan Tahdit, Nuorten teatterifestivaali Murros, Tampereen teatterikesä ja Blockfest sekä alkukesästä jatkuvat Mäntän Kuvataideviikot ja Oriveden Suvi tarjoavat kulttuuria laidasta laitaan kaiken ikäisille.

Pentinkulman päivät – valtakunnallinen kirjallisuustapahtuma

29.7.-5.8.2018

Kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivät järjestetään jo 41. kerran Urjalassa. Vuonna 2018 pohditaan, miten sisällissodan jakama Suomi pääsi jaloilleen ja mihin se on sadassa vuodessa edennyt. Miten selviäminen ja sovinto ovat mahdollisia?

Ohjelmassa on Samuli Edelmannin kirkkokonsertti ja Pekka Laihon monologiesitys Ylpeys. Kirjailijavieraiksi saapuvat esimerkiksi Tommi Kinnunen ja Anneli Kanto ja paneelikeskustelussa toisensa kohtaavat Lasse Lehtinen ja Anna Kontula. Ajatuksia herättäviä puheita pitävät kirjailijat Virpi Hämeen-AnttilaTeemu Keskisarja sekä ohjaaja Lauri Maijala. 

Pentinkulman päivät järjestää Urjalan kunta ja Väinö Linnan seura.

www.pentinkulmanpaivat.fi 

Mäntän Musiikkijuhlat – pianomusiikin tulevaisuus 

1.-5.8.2018

Mäntän Musiikkijuhlat viettää 20-vuotisjuhlaansa 1.-5.8. Juhlat ovat vahvasti kansainvälistyneet ja saavuttaneet paikkansa eurooppalaisten festivaalien parhaimmistossa. Tästä osoituksena eurooppalainen Effe-laatuleima vuosiksi 2015-2016 ja toistamiseen 2017-2018. Juhlien taiteellisena johtajan on sen perustamisesta lähtien toiminut pianotaiteilija Niklas Pokki.

Juhlavuoden teemana on pianomusiikin tulevaisuus. Avajaiskonsertissa 1.8. Serlachius-museo Göstalla kuullaan Mäntän Musiikkijuhlien perustajajoukkoon kuulunutta ja ikäpolvensa lahjakkaimpiin pianisteihin lukeutuvaa pianotaiteilija Sonja Fräkiä. Fräki kantaesittää Mäntän Musiikkijuhlien tilausteoksen juhlavuodelle; Kalevi Ahon 2. pianosonaatin. Konsertissa kuullaan lisäksi Beethovenin ja Brahmsin teoksia. Musiikkijuhlien päätöskonsertin 5.8. soittaa juhlavuonna armenialais-amerikkalainen tähtipianisti Sergei Babayan, joka tunnetaan intensiivisistä ja rohkeista tulkinnoistaan ja poikkeuksellisesta sointivärien hallinnasta.

Muita huippukaartin nimiä ovat mm.: Jeremy Denk (2.8.), Mackenzie Melemed (3.8.), Folke Gräsbeck (3.8. luentokonsertti ja 5.8. Merikanto-konsertti yhdessä sopraano Johanna Rusasen kanssa), Hannu Alasaarela (4.8.), Kamus-kvartetti (4.8.).

Pääkonserttipaikka Serlachius-museo Gösta tarjoaa upeat puitteet, niin arkkitehtoonisesti, taidetarjonnallaan kuin myös tarjoilujen puolesta. Myös Mäntän Klubi on useammankin konsertin areena.

www.mantanmusiikkijuhlat.fi

Tapsan Tahdit Nokialla 

2.-4.8.2018

Tapsan Tahteja tähdittävät Nokian Pirkkalaistorin Tahtiteltassa 3.-4.8. Jenni Vartiainen, Vicky Rosti, Juha Tapio sekä Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani. Iskelmä-Finlandia –palkinto julkistetaan jälleen 2.8., jolloin lavalle nousee sekä viime vuoden palkittu Markku Aro että tämän vuoden voittaja. Raadin puheenjohtajana toimii sanoittaja ja muusikko Turkka Mali.

Tahtien Pirkkalaistorin Tahtiteltassa ja Torilava Armaksessa on runsaasti myös maksutonta ohjelmaa. Tarjolla on Waskivaarien ja Nokian Harmonikkakerhon orkesterin sekä Nokian Työväen mieskuoron ja Nota Benen esitykset, tangokuningatar Johanna Debreczenin & Amorion konsertti sekä Jokeri Pokeri Box taikashow. Myös perinteinen torisoitto vie yleisön Tahdit-tunnelmaan.

www.tapsantahdit.fi

Nuori Näyttämö -festivaali ja Murros-foorumi Tampereella 

4.–5.8.2018

Murros on vuosittain Tampereella järjestettävä nuorten Teatterifestivaali. Tänä vuonna Murros järjestetään osana suurta Nuori Näyttämö -päätösfestivaalia 4.–5.8. Tampereella. 

Festivaalilla kantaesityksensä saa Nevadaland, jonka teksti on tilattu nuorilta näytelmäkirjailijoilta (Otto Sandqvist, Felicia Ohly ja Agate Øksendal Kaupang). Ohjaajana on Topi Marin ja esiintyjinä 15 nuorta kolmesta Pohjoismaasta. Tuotanto on yhteistyö ruotsalaisen LÄNK-hankkeen ja norjalaisen Den Unge Scenen -hankkeen kanssa. Tapahtumassa järjestetään Murros-foorumi, jossa nuoret ideoivat ja kokoavat teesinsä tulevaisuuden teatterista. Teesit julkistetaan sunnuntaina 5. elokuuta Tampereen Työväen Teatterissa. 

Festivaalin ohjelmisto: 

Squad#1 (Tampere) Ainon aito mä

Harrastajateatteri Henkireikä (Haukivuori) Tuntemattoman eläimen jäljet

Kotkan Nuorisoteatteri Tuntemattoman eläimen jäljet

Teatteri Koomaa (Keminmaa) On isis

Tapiolan musiikkilukio (Espoo) Carmina.

www.nuorinayttamo.info

Tampereen Teatterikesä viettää viisikymppisiään 

6.-12.8.2018

Teatterikesän 50-vuotissyntymäpäiviä juhlitaan 6.–12. elokuuta, jolloin Suomen teatteripääkaupunki täyttyy jälleen kymmentuhatpäisestä yleisöstä sekä koti- että ulkomaisista festivaalivieraista. 

Ohjelmistossa nähdään herkullisia uudelleentulkintoja klassikoista, tarinoita vuoden 1918 sisällisodasta ja kaikuja maailmaa ravisuttaneesta #metoo-kampanjasta. Esiintyjiä saapuu muun muassa Ranskasta, Itävallasta ja Italiasta. 

Kaupunkiin levittäytyy myös Ohjelmateltan, OFF Tampereen, Encorebaanan ja Tapahtumien Yön monipuolinen tapahtumaspektri. Teatterikesän historiaa käsittelevään näyttelyyn Hair, Hamlet ja hellyyden hetket voi tutustua koko elokuun ajan kulttuuritalo Laikun galleriassa.

www.teatterikesa.fi

Blockfest – Pohjoismaiden suurin hiphop-festivaali 

17.-18.8.2018

Pohjoismaiden suurin hiphop-festivaali Blockfest valtaa Ratinan stadionin ja Ratinanniemen festivaalipuiston elokuun puolessa välissä. Tällä kertaa tapahtumassa tullaan näkemään kansainvälisempi esiintyjäkattaus kuin koskaan aiemmin. Blockfestia tähdittävät muun muassa Post Malone (US), Travis Scott (US), Lil Pump (US), Ferg (US), Juicy J (US), $uicideboy$ (US), Belly (US), Cheek, JVG, Mikael Gabriel, Paperi T ja Fintelligens x Kapasiteettiyksikkö. Tapahtuma on ikärajaton. 

www.blockfest.fi 

Mäntän kuvataideviikkojen Kartasto – maleksijan paratiisi ja maailman kartoittaja

17.6.-31.8.2018

Kuraattori Veikko Halmetoja kutsuu kesällä polveilevalle tielle maleksimaan ja kartoittamaan maailmaa. Mukana on 57 taiteilijaa eri puolilta Suomea. Ikähaitari on leveä, ja mukana on myös taiteilijoita Islannista ja Tsekistä. 25 vuotta täyttävän tapahtuman oheisohjelmaan on tänä vuonna satsattu. Perinteisten kuraattorikierrosten, taiteilijatapaamisten ja keskustelutilaisuuksien ohella Mäntän katukuvassa piipahtaa sirkusvaikutteinen Taidevankkuri Linnuntie. Keskikesällä vallataan paikallinen Pub Kolo, jossa pähkäillään kulttuuripainotteisten pubivisojen parissa ja päästetään höyryt ulos feministisen ajatushautomo Hatun kiroiluiltamassa. Kuvataideviikkojen pääpaikka on Pekilo, entinen rehutehdas Mäntän tehtaanpiipun juurella.

www.kuvataideviikot.fi