29.5.2019

Perinteet ja nykypäivä kohtaavat Työväen Musiikkitapahtumassa

Valkeakosken kesä huipentuu heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Työväen Musiikkitapahtumassa. Monipuolinen ja tasokas ohjelma tarjoaa kymmenittäin kotimaisia huippuartisteja ja kiinnostavia kansainvälisiä vieraita.

Tapahtuman tuoreimpina lisäyksinä loistavat kovassa nosteessa oleva pop-duo Maustetytöt, iskelmällisen rockin soihtua kantava Vesterinen yhtyeineen ja sielukas laulaja-lauluntekijä Elina Teini tapahtumaperjantaina, Teemu Bergmanin punk-partio Pää kii ja kantelepopin sanansaattaja Ida Elina lauantaina sekä helsinkiläisnuorten retrohenkistä soul-jazz-rock-cocktailia tarjoava Grandmother Corn torstaina.

Jo aiemmin julkistettuihin esiintyjiin lukeutuvat mm. Ismo Alanko, Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani, Mokoma, Stam1na, Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana, Ellinoora, Pyhimys ja Ruusut.

SIIRTOLAISTEN MUSIIKKIA JA TARINOITA

Työväen Musiikkitapahtuma nostaa esiin myös yhteiskunnallisia teemoja, ja tänä vuonna siirtolaisuus on vahvasti läsnä. Saijaleena Rantasen ja Kai Latvalehdon tapahtuman kanssa toteuttama tutkimushanke on tuottanut näyttelyn ja kirjan, joiden otsikkona on Monta oksaa – Tarinoita ruotsinsuomalaisten elämästä ja kulttuurista 1960-luvulta nykypäivään. Kirja julkaistaan sekä ruotsiksi että suomeksi. Näyttely on avoinna Myllysaaren museossa tapahtumaviikon ja lähtee sen jälkeen kiertämään Suomea ja Ruotsia. Kirja luotaa siirtolaisten tarinoita ja kokemuksia, musiikillisia muistoja ja perinnetietoa.

Siirtolaisväriä tapahtumaperjantaihin tuovat muun muassa ruotsinsuomalaiset laulajat Aila Mattila ja Heidi Kaarto, jotka pitävät Ruotsissa perinteistä suomalaista tanssimusiikkia voimissaan. Ruotsissa suosittu laulaja-lauluntekijä Anna Järvinen esiintyy Työväen Sivistysliitto TSL:n 100-vuotisjuhlaklubilla Salakapakassa. Suomessa Järvinen muistetaan Olavi Uusivirran kanssa tekemästään duetosta Nuori ja kaunis sekä Mika Ronkaisen elokuvasta Laulu koti-ikävästä. TSL järjestää tapahtumassa myös seminaarin otsikolla Voimaa ja liikettä järjestämällä.

Anna Järvisen kanssa samalla juhlaklubilla esiintyy myös Rajamäen pojat yhdessä Palefacen kanssa. Paleface nähdään luonnollisesti myös Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana -yhtyeen konsertissa, joka on osa TSL:n 100-vuotisjuhlaa.

Paleface on perehtynyt amerikansuomalaiseen musiikkiin ja vaikuttanut siihen, että tätä perinnettä edustava John Westmoreland esiintyy tapahtumassa lauantaina. Westmoreland esittää omien kappaleidensa lisäksi esi-isänsä Matti Huhdan eli T-bone Slimin, tunnetun työväenliikkeen vaikuttajan, hobo-lauluntekijän ja runoilijan tuotantoa.

ELÄMÄÄ, EROTIIKKAA JA TUBETTAJIA

Perjantain perinteisissä avajaisissa nähdään Viitasen Piia ja Jukka Takalo, jotka ovat tehneet uusia lauluja toreilta ja somesta, toisin sanoen elävästä elämästä. Upouusia lauluja kuullaan myös lauantaina teemakonsertissa Kiihkeät tuulet – Naiset ja erotiikka, jossa esitetään seksistä ja erotiikasta kertovia lauluja eri-ikäisten naisten esittäminä. Konsertin tavoitteena on tuoda seksuaalisuutta esille positiivisena voimana. Solisteina ovat Erin, Mari Rantasila, Mira Luoti ja Henrika Nieminen kapellimestari Eeva Koivusalon johdolla. Uusien laulujen lisäksi konsertissa kuullaan vanhoja tuttuja hittejä vuosien varrelta. Teemakonsertti on Työväen Musiikkitapahtuman, Kotkan Meripäivien ja Luneten yhteistyötä.

Nuorten Tubeklubi on pirteä tapa käynnistää SAK-salin perjantai-illan ohjelma. Klubilla nähdään muun muassa tubettajat Soikkuu ja Ninaonilo sekä räppäri MunkkiTuk. Erikseen myytävällä Tubeklubi-lipulla alle 18-vuotiaat pääsevät katsomaan myös pop-sensaatio Evelinaa Paperitorille Tubeklubin jälkeen. Tubeklubi ja Evelinan keikka järjestetään yhteistyössä Valkeakosken Nuorisotoimen, Valkeakosken Energian ja Valkeakosken Sanomien kanssa.

Lauantaina Työväen Musiikkitapahtuma on maksuton alle 18-vuotialle. Nuorten Kotkien tarjoamassa koko perheen ohjelmassa nähdään Kikattava Kakkiainen Sananvapauden torilla. Sunnuntain ilmaisessa lastenkonsertissa Seikkailupuistossa esiintyvät Pikku Papun Orkesteri ja sirkustaiteilija Kalle Pikkuharju.

TYÖVÄENLAULUJA JAZZINA JA YHTEISLAULUNA

Tapahtuman kovassa ytimessä on tietenkin työväenmusiikki, jota on lauantaina runsaasti tarjolla. Työväenlaulu Jazz -konsertissa UMO Helsinki Jazz Orchestra esittää uusina sovituksina tuttuja työväenlauluja, solisteinaan Vuokko Hovatta, Jesse Kaikuranta ja Juha Viitala. Uudet sovitukset on mahdollistanut yhteistyö Tradekan kanssa. Tämän lisäksi Teatteri Vanhan Jukon kvartetti esittää konsertin Perkele! – Työväenlauluja Suomesta.

Sananvapauden torilla nähdään lauantaina muun muassa trio RRR eli Rohkeutta, Rauhaa ja Rakkautta, joka esittää kantaaottavia lauluja. Ritva Koskensuu esittää samalla lavalla lauantaina konsertin Oi elämän kevät, jossa kuullaan Koskensuun runoja Kaj Chydeniuksen sävellyksinä.

Sananvapauden torilla lauletaan lauantaina päivällä yhteislauluja 60-vuotiaan Eläkeläiset ry:n kunniaksi Jonna Pirttijoen johdolla. Sananvapauden torin lauantai huipentuu toiseen yhteislaulutilaisuuteen, perinteisiin Yöyhteislauluihin, jossa vanhoja työväenlauluja laulattavat Reijo Paananen ja Jonna Pirttijoki. Yöyhteislaulujen jälkeen iltaa voi jatkaa Salakapakan Salsaklubille, jossa tunnelman takaa Los Salsanismo. Sekä Yöyhteislaulut että Salsaklubin tarjoaa Demokraatti.

Tutut isot areenat Paperitori ja SAK-Sali sekä pienemmät lavat Sananvapauden torilla, Jylhävaarassa ja maagisen tunnelmallisessa Salakapakassa pursuilevat elämyksiä. Insinööriliitto esittelee 100-vuotisjuhliensa kunniaksi Salakapakassa insinöörien keksintöjä vuosikymmenten varrelta.

Festivaalin taustalla toimii voittoa tavoittelematon Työväen Musiikkitapahtuma ry, joka järjestää lisäksi lavatansseja sekä heinäkuun alussa Kirjazz & Blues -tapahtuman Kirjaslammen tanssilavalla.

Työväen Musiikkitapahtuma 25.-28.7. 2019 Valkeakoskella

Tapahtuman kotisivut

Kuva: Jussi Viljamaa