Pentinkulman päivien logo

18.3.2022

Pentinkulman päivien teemana on ”Kerran elämässä” – kirjallisuustapahtumassa kysytään mistä rohkeus muutoksiin syntyy

4.-7.8. järjestettävän tapahtuman keskusteluissa kysytään mikä elämässä on merkittävää, mistä rohkeus tehdä ratkaisuja löytyy ja voiko vaikenemisen muurin murtaa. Tapahtumassa ovat mukana muun muassa Laura Malmivaara, Jukka Viikilä, Johanna Venho ja Martti Suosalo. Uutta vuodelle 2022 ovat perheille suunnattu Lasten Penttarit –tapahtuma, sekä lauantai-illan PenttariKlubi. Tapahtuman ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan ja lipunmyynti alkaa huhtikuussa. Kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivät järjestetään Väinö Linnan syntymäkunnassa Urjalassa 44. kerran, tapahtuman järjestävät Urjalan kunta ja Väinö Linnan seura.

Teema valikoitui kuntalaisten toiveesta

Tämän vuoden teema muokkautui kuntalaisille tehdyn kyselyn perusteella. ”Vaikka teema on valittu jo
viime syksynä, on se todella ajankohtainen”, toteaa Pentinkulman päivien taiteellinen asiantuntija, kirjailija Niina Repo. ”Esiintyjiksi, haastateltaviksi ja puhujiksi on kutsuttu kirjailijoita ja taiteilijoita, joiden teoksissa nousevat esiin syntymä, kuolema ja ne isot asiat ja käännekohdat, joita tapahtuu näiden kahden ääripään välissä. Tässä hetkessä koemme monia vaikeitakin muutoksia”, miettii Repo.

Luvassa laaja esiintyjäkattaus- koko ohjelma julkistetaan huhtikuussa

Pentinkulman päivillä tullaan näkemään esimerkiksi Finlandia-palkittu kirjailija Jukka Viikilä, joka kirjoitti voitokkaan teoksensa ”Taivaallinen vastaanotto” elämän kokoisesta pysähdyksestä, avosydänleikkauksesta, toipuessaan. ”Martti Suosalon tähänastinen elämä” -kirja julkaistaan tänä keväänä, ja tätä rakastettua näyttelijää haastattelee tapahtumassa kirjailija Johanna Venho. Miiko Toiviaisen omaelämäkerrallinen ”Kepeä elämäni” -monologi kertoo hauskan ja koskettavan tarinan transihmisen matkasta ja muutoksesta, itseksi tulemisesta. Laura Malmivaara kertoo esikoisteoksestaan ”Vaiti”, joka sai alkunsa tilanteesta, jossa naisen ex-miehen kokeman syytösmyrskyn laineet löivät koko perhepiirin yli. Ydinasioista – äitiydestä, lapsuudesta ja vanhuudesta – keskustelevat vahvat romaanit kirjoittaneet Maria Mustranta ja Laura Manninen. Luvassa on myös otteita Kristian Smedsin ohjaamasta ”Karpolla on asiaa” –esityksestä, jossa pääosaan nousee yksityinen suomalainen ihminen, hänen tarinansa ja kohtalonsa. Näyttelijä, taiteilija Ahti Jokinen tulkitsee meille tämän erityisen ajan henkeen sopivia musiikkikappaleita. Koko ohjelma julkistetaan
huhtikuussa, jolloin avautuu myös tapahtuman lipunmyynti.

Uutuutena lasten Penttarit ja Penttariklubi

Uutta on perheille suunnattu Lasten Penttarit –ohjelmakokonaisuus, sekä lauantai-illan PenttariKlubi.
Lisäksi paluun tekee suosittu Runoa lasin äärellä –tapahtuma, joka tuo Nuutajärven lasikylään esiintymään Suomen kiitetyimmät nuoren polven runoilijat Aura Nurmen ja Susinukke Kosolan.
”Pentinkulman päivillä on tarjolla paljon myös maksutonta ohjelmaa ja sisältöjä kaikenikäisille. Osana
kokonaisuutta ovat myös Hämeen kesäyliopiston kanssa toteutettavat kirjoittajakurssit, sekä opastetut
kierrokset niin pyörällä kuin bussillakin Väinö Linnan ja hänen kirjojensa maisemiin”, kertoo Pentinkulman päiviä järjestävä, Urjalan kunnan tuottaja Maria Eskelinen. ”Lisäksi Esikoiskirjailijoiden E80-seminaari tuo jälleen 12 uutta kirjailijaa Urjalaan, ja toimii heille ainutlaatuisena verkostoitumispaikkana”.

Tapahtuman verkkosivut: www.pentinkulmanpaivat.fi

Kuva: Pentinkulman päivät -logo