3.4.2019

Pentinkulmalla nautitaan lihan iloista 28.7.–4.8.

Pentinkulman kirjallisuuspäivien ohjelma on julkaistu. Vuonna 2019 Pentinkulmalla nautitaan monipuolisesti lihan iloista ja pohditaan niiden kääntöpuolta.

Suomen ja Väinö Linnan satavuotissyntymäpäivien välissä halusimme irrotella. Lihan ilot on herkullinen teema, joka aukeaa moneen suuntaan.  On erotiikkaa, ruokaa, jännitystä, naurua ja itsensä piiskaamista”, Niina Repo, Pentinkulman päivien toiminnanjohtaja kertoo.

”Myös lihan ilojen kääntöpuoli on kiinnostava, se mihin kulutusjuhlat meidät johtavat.”

Monissa Pentinkulman päivien vuoden 2019 tapahtumissa yhdistyvät sanat ja sävelet Suomen eturivin kirjailijoiden ja muusikoiden esittäminä.

Keskiviikkona 31.7. on Ruumis tulessa, eroottisen runon iltamat, joissa muusikko, laulaja Mikael Saari esittää tunnelmallisessa kesäillassa kauneimpia rakkauslauluja. Runoilijat Sinikka Vuola ja Tomi Kontio lausuvat kirjoittamiaan eroottisia, rakkausaiheisia runoja, jotka sopivat kuin nakutettu Urjalan taikayöhön.

Torstai 1.8. starttaa soppalautasen äärellä, kun näyttelijä, muusikko Merja Larivaara tarjoilee yli 65-vuotta täyttäneille Seniorisoppaa. Luvassa on sopan ohella musiikkia, tarinoita ja jaettuja muistoja sekä kirjavinkkausta.

Torstai illan laskeutuessa pohditaan palkitun kirjailija Laura Lindstedin ja kirjailija-professori Jaakko Hämeen-Anttilan kanssa miten halun saa sanoittaa. Kirjailijat keskustelevat erotiikasta ja rakkaudesta kirjoissa. He pohtivat, miten lihan iloista on kirjoitettu ennen ja nyt ja miltä tuntuu kirjoittaa ja lukea eroottista tekstiä. Missä kulkevat sovinnaisuuden rajat?

Illan huipentaa upea laulaja-näyttelijä Merja Larivaara ja orkesteri konsertilla Nainen – aina parhaassa iässä. Luvassa on lauluja ja tarinoita rakkaudesta, pettymyksestä, ilosta, murheesta, kateudesta ja intohimosta.

Perjantaina 2.8. runousaamiaisella Tomi Pulkkinen Trio esittää lordi Byronin intohimoisia runoja ja viulut soivat.

Kirjatorilla dekkaristit Leena Lehtolainen ja Christian Rönnbacka kertovat, mikä jännityksessä värisyttää ja kirjailija Kristiina Vuori avaa verevän historiallisen romaanin kirjoittamisen saloja. Marttojen upouudesta ruokakirjasta ja vanhasta filosofiasta kertoo Arja Hopsu-Neuvonen.

Perjantaina Suuressa valheillassa mentalisti-taikuri Pete Poskiparta ja tutkija Anu Ojaranta, jotka molemmat ovat kirjoittaneet teokset valheista ja huijaamisesta, keskustelevat valheista ja lihan ilojen kääntöpuolesta. Mihin jatkuva talouskasvun ihannointi tai tehotuotettu karjatalous on meidät johdattanut? Manipuloidaanko meitä uskomaan puolitotuuksiin – vai huijaammeko ehkä itse itseämme? Onko tietoa liikaa, tai onko se liian ristiriitaista? Voiko median välittämään tietoon luottaa? Entä omaan mielipiteeseensä? Mitä tarkoittaa ”totuuden jälkeinen aika”? Illan päätteeksi nautitaan Pete Poskiparran  mentalismiesityksestä, jossa hän näyttää silmiemme edessä, miten silmät ja mieli käännetään.

Lauantaina 3.8. tapahtuu upea Kirjan juhla, jossa puhuvat kirjailijat Anna-Leena HärkönenRiku Korhonen ja Karo Hämäläinen lihan iloista kukin omasta näkökulmastaan. Ruokakirjailijanakin kunnostautunut Härkönen on kirjoittanut ihmislihan iloista muun muassa romaanissaan Ei Kiitos. Myös teos Kaikki oikeinkuvaa omalla tavallaan lihan iloja; niiden kääntöpuolta ja tyhjyyttä, joka vaani jopa lottovoittajan elämässä. Riku Korhonen on monipuolinen ja kiinnostava kirjailija ja yksi niistä harvoista, jotka ovat kirjoittaneet räväkästi lihan iloista useissa ylistystä ja palkintoja saaneissa teoksissaan, jotka ovat tiukasti kiinni nyky-yhteiskunnassa. Intohimoisen juoksuharrastajan, kirjailija-toimittaja Karo Hämäläisen uusin teos Miksi juoksen? kuvaa hänen maraton-harrastustaan sekä juoksun ja itsekontrollin riemuja ja tuskia. Hämäläisen Paavo Nurmesta kertova romaani Yksin sai runsaasti kiitosta ja vakuutti sekä lukijat että kriitikot. Hämäläinen on kirjoittanut myös finanssimaailmasta.

Kirjan juhlan kruunaa Marja-Leena Koukin ja Mira Kivilän esitys Rosa Liksomin naiset. Luvassa on mustalla huumorilla höystetty herkku, jossa kielellinen leikittely saa nauruhermot kutiamaan. Monologiesityksessä Kouki ja Kivilä tekevät toistakymmentä erilaista, hulvatonta hahmoa.

Pentinkulman päivien päätöspäivänä sunnuntaina 4.8. viikko huipentuu upeaäänisen Waltteri Torikan tunnelmalliseen ja lihan iloja sopivasti sovittavaan kirkkokonserttiin Urjalan kirkossa.

Pentinkulmalla on tarjolla ohjelmaa myös lapsille ja kierroksia Pentinkulman kansallismaisemassa. Päivien aikana tapahtuu myös legendaarinen E80-esioiskirjailijaseminaari ja kirjoittajakursseja eri kohderyhmille.

Tutustu nyt julkaistuun, täydentyvään ohjelmaan www.pentinkulmanpaivat.fi

Liput tapahtumiin Lippu.fi –palvelun kautta vaikka heti, ja 1.6. lähtien myös kahvila Rotinasta Urjalasta.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Niina Repo
pentinkulmanpaivat@urjala.fi
0503700383