Heli Ryhänen hymyilee kameralle viherkasviseinän edessä

17.10.2023

Mäntän kuvataideviikkojen uusi kuraattori on valittu

Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2024 kuraattoriksi on valittu tamperelainen pitkän ja vaikuttavan uran tehnyt kuvanveistäjä Heli Ryhänen.

Ryhäsellä on pitkään kestänyt ja lämmin suhde Mäntän kuvataideviikkojen kanssa ja Mänttä on hänelle jokakesäinen vierailukohde. Hän on myös ollut taiteilijana mukana Kuvataideviikoilla useammankin kerran, viimeksi vuonna 2013. – Olen itsekin pieneltä paikkakunnalta kotoisin, ja siksi olen aina arvostanut sitä, miten Mänttä on noussut esiin niin vahvana ja kiinnostavana taidekaupunkina. Arvostan Kuvataideviikkoja tosi korkealle, ja kutsu kuraattoriksi on minulle suuri kunnia, Ryhänen kertoo.

Taide loputon inspiraation lähde

– Taiteen kenttä on niin laaja, että se kiehtoo minua loputtomasti. Käyn ahkerasti näyttelyissä, ja odotan aina sitä hetkeä, kun löydän teoksesta jonkin yllätyksen. Rakastan taiteessa sitä, että aivoni asettuvat vähän uuteen asentoon uuden oivalluksen kautta. Se ajaa minua eteenpäin omassakin työssäni, Ryhänen kertoo.

Ryhäsen oma veistotaide on monesti koko tilaan vaikuttavaa installaatioiden rakentamista. Uudet materiaalit ja niiden kanssa työskentely ovat Ryhäselle loputon seikkailu ja innoituksen lähde. Hänellä on ollut mahdollisuus päästä tekemään teoksia julkiseen kaupunkitilaan, ja sillä alueella hänellä on tekeillä useampiakin teoksia. Ensimmäinen kotikaupunkiin toteutuva julkinen Lentoratoja-teos on juuri valmistumassa Tampereen yliopistollisen sairaalan alueelle.

Tilallisuus korostuu ensi kesän taiteilijavalinnoissa

Ensi kesän Kuvataideviikkojen taiteilijavalinnoista on tällä hetkellä tehty noin puolet. – Olen lähtenyt miettimään kokonaisuutta tilallisuus mielessä. Olen valinnut mukaan sellaisia taiteilijoita, jotka ottavat voimakkaasti tilaa haltuun, ja hyödyntävät eri mittakaavoja ja perspektiiviä.

– Se että olen ihastunut valitsemieni taiteilijoiden töihin, on myös ollut yksi lähtökohdistani – kun nyt kerrankin pääsen itse valitsemaan. Haluan taiteilijoiden olevan eri ikäisiä ja saapuvan eri puolilta Suomea. Minua vähän ahdistaa taidekentän Helsinki-keskeisyys, ja toivon että saan koottua sellaisen taitelijakattauksen, että näyttelyä tullaan katsomaan kaikkialta Suomesta, Ryhänen kertoo.

– Oma työni kuvanveistäjänä on luonnollisestikin vaikuttanut valintoihini, sillä kolmiulotteinen ajattelu on minulla verissä. Veistoksia ja tilataidetta onkin siis luvassa runsaasti, mutta ilmavalla ja keveällä tavalla. Jos Suomen kuvanveistoa katsotaan taaksepäin, se on aika lailla järeää, jähmeää ja miehistä. Kuratoimani näyttely ei tule olemaan ainakaan sellainen, Ryhänen lupaa.

Lisätiedot: www.kuvataideviikot.fi

Artikkelikuva: Ville Kurki