13.2.2020

Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat julkistettu – kesän 2020 näyttely tutkii inhimillistä erehtyväisyyttä.

Mäntän kuvataideviikkojen teemana kesän 2020 näyttelyssä on ”EREHTYMINEN / TO ERR IS HUMAN”.

– Kun pohdin ihmisyyttä, törmään kaikkialla virheisiin, jotka yllättäen ovat edistäneet yhteistä hyvää. Kun tekoäly astuu yhä useammin toimijaksi ihmisen rinnalle, erehdyksestä on tulossa yhä selvemmin merkki inhimillisyydestä, kuraattori Anna Ruth kertoo ”Erehtyminen / To Err Is Human” -teeman taustoista.

NÄYTTELY TUO ESIIN NYKYTAITEEN MONINAISUUDEN
Mukaan on kutsuttu 47 taiteilijaa / taiteilijaryhmää. Heistä koostuu yhteensä 62 taiteilijan joukko, sillä nykytaiteilijat työskentelevät yhä useammin pareittain tai työryhmänä. Näyttely tuo raikkaasti esiin nykytaiteen moninaisuuden: taiteen keinojen, tyylien, näkökulmien, kielten ja kansallisuuksien kirjon. Yli 90 prosenttia taiteilijoista esittäytyy Mäntässä nyt ensimmäistä kertaa
Lähes puolella taiteilijoista on monikulttuurinen tausta. Suomessa työskentelevien tekijöiden syntymäpaikat viittaavat muun muassa Intiaan, Pakistaniin, Afganistaniin, Irakiin, Iraniin, Japaniin, Italiaan, Meksikoon, Kolumbiaan ja Unkariin. Suurin osa taiteilijoista on toiminut suomalaisessa taidemaailmassa jo pitkään, kuten pääkaupunkiseudun Mechanics of Conformity -ryhmä, johon kuuluvat Sepideh Rahaa, Edwina Goldstone, Rosamaría Bolom ja Arlene Tucker.

Katso koko taiteilijalista 

TIETEEN JA TAITEEN YHTEISTYÖTÄ & RUNSAASTI TAITEILIJARYHMIÄ
Ensi kesän taiteilijoihin lukeutuvat myös vuoden 2019 Nuori taiteilija Nastja Säde Rönkkö, tekoälyä taiteessaan hyödyntävä taidemaalari Sami Lukkarinen yhdessä tulevaisuudentutkija Roope Mokan kanssa sekä rakennustyömaan materiaaleista maisemia luova Pia Sirén. Tilaan toteutettavia installaatioita ja liikkuvaa kuvaa on ensi kesänä esillä runsaasti.
Kuvataideviikoilla on mukana kaikkiaan yhdeksän eri taiteilijaparia tai -ryhmää, kuten Jaakko Himanen & Vesa Toukomaa, Pete Revonkorpi & Henri Lindström, Anna Knappe & Amir Jan sekä Emma Fält & Roberto Fusco. –Yhdessä taiteilijoiden kanssa luomme näyttelyn, joka koskettaa tunnelmallaan, jättää kävijöihinsä kestävän tunnekokemuksen ja innostaa palaamaan teosten pariin vaikka useammankin kerran, Anna Ruth toivoo.

MAAMME LAAJIN NYKYTAITEEN KESÄNÄYTTELY
Mäntän kuvataideviikot on Suomen laajin nykytaiteen katselmus, joka on palkittu muun muassa Suomi-palkinnolla. XXV Mäntän kuvataideviikot on avoinna joka päivä 14.6. – 31.8.2020.