13.2.2024

Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat ja teema julki

’Puhallus’-niminen näyttely rakentuu valon, ilmavuuden, perspektiivien sekä tilallisuuden teemojen ympärille. Mukaan Kuvataideviikoille on kutsuttu yhteensä 36 taiteilijaa tai taiteilijaparia, jotka on nyt teeman lisäksi julkistettu.

– Ensi kesän näyttelystä puuttuvat niin jähmeys kuin staattisuuskin, Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori Heli Ryhänen lupaa. – Olen etsinyt teoksia, joissa on kolmiulotteisuutta, hengittävyyttä, mittakaavan vaihtelua ja yllättävyyttä. Kaikki näyttelyn teokset käyvät myös vuoropuhelua näyttelytilojen kanssa. Mukaan valittuja taiteilijoita yhdistävät kekseliäisyys, omaääninen kädenjälki sekä taitava materiaalien käyttö. Halusin myös valita mukaan uransa eri vaiheissa olevia tekijöitä eri puolilta Suomea, Ryhänen jatkaa.

Sukellus suurista linjoista aina mikrobitasolle

XXVIII Mäntän kuvataideviikkojen näyttelykokonaisuus on tulvillaan niin suurien linjojen installaatioita kuin pieniä, läheltä tarkasteltavia teoksia: kollaaseja, valokuvia, valotaideteoksia, piirustusperformanssia ja origameja. Näyttelyssä sukelletaan alas portaikkoja, mennään ikimetsään hakkuuaukioiden ja mikrobien tarkastelun kautta ja törmätään tuttuihin materiaaleihin odottamattomissa yhteyksissä. Installaatiot synnyttävät uudenlaisia tiloja värillisen valon siirtymillä ja videoteoksissa pääsemme muun muassa keskelle vuosikymmenten takaisen ystävyyden ja kulttuurisen monimuotoisuuden kuvausta.  

Näyttelyn nimenä ´Puhallus´

– Näyttelyn nimi ’Puhallus’ vie ajatukset liikkeeseen ja ilman väreilyyn. Useista näyttelyn teoksista onkin löydettävissä hienovaraista liikettä, moniaistisia kokemuksia ja myös luonnon läsnäolo välittyy niistä monimuotoisena. Mukaan kutsumieni taiteilijoiden lähtökohdat teoksilleen ovat sekä hyvin henkilökohtaisia että vahvasti yhteiskunnallisia, kuraattori Heli Ryhänen kuvailee. 

XXVIII Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat

Timo Ahjotuli 
Antti Arkoma 
Sara Bjarland 
Michal Czinege ja Maija Laurinen 
Erika Erre 
Reetta Gröhn-Soininen 
Timo Hannunen 
Alma Heikkilä 
Johannes Heikkilä 
Touko Hujanen 
Kaisa Huotari 
Anna Hyrkkänen 
Essi Immonen 
Inka-Maaria Jurvanen 
Riikka Keränen 
Ritva Kovalainen 
Juho Könkkölä 
Laura Lilja 
Hanna Marno 
Jussi Matilainen 
Anne Meskanen-Barman 
Haidi Motola 
Salla Myllylä ja Laura Vainikka 
Reima Nevalainen 
Petri Nuutinen 
Antti Oikarinen 
Katri Paunu 
Maria Pääkkönen ja Ingeborg Blom Andersskog 
Anni Rapinoja 
Anne Roininen 
Melissa Sammalvaara 
Nora Sederlöf 
Sanni Seppo 
Rosalia Silfer 
Maria Tani 
Hanna Vihriälä 

Mäntän kuvataideviikot

Viime kesänä 30 vuotta täyttänyt Mäntän kuvataideviikot on Suomen laajin nykytaiteen kesänäyttely, joka on palkittu muun muassa Suomi-palkinnolla. XXVIII Mäntän kuvataideviikot on avoinna joka päivä 16.6. – 31.8.2024. 

www.kuvataideviikot.fi 

Kuva: Timo Nieminen, installaatio Henna Aho (XXVI Mäntän Kuvataideviikot, 2022)