6.3.2018

Maaliskuu kuplii festivaaleja

Pirkanmaan festivaalien kevätsesonki käynnistyy upealla kattauksella elokuvaa, sarjakuvaa, stand-upia ja musiikkia. Ohjelmistosta vastaavat Tampere Film Festival, Tomaatteja! Tomaatteja! stand up -festivaali, Tampere Kuplii –sarjakuvafestivaali sekä Sata-Häme Soi -festivaalin Harmonikkaristeily Turusta Tukholmaan.

Elokuvan ystävälle – Tampere Film Festival, 7.-11.3.

Maaliskuussa järjestettävä Tampereen elokuvajuhlat – Tampere Film Festival nauttii laajaa kansainvälistä arvostusta. Joka vuosi festivaali tuo yhteen yli 30 000 elokuva-alan intoilijaa, ammattilaisista amatööreihin. Festivaalien sydän on kansainvälinen ja kotimainen lyhytelokuvakilpailu.

Tampereen elokuvajuhlat on yksi niistä elokuvajuhlista, joiden kautta voi päästä Oscar, BAFTA ja EFA -lyhytelokuvavoittajaehdokkaaksi. Kotimaisessa kilpailussa nähdään pitkiä dokumenttielokuvia sekä suomalaisia lyhytelokuvia. Kilpailu on tärkeä ponnahduslauta suomalaisille elokuvantekijöille.

Tänä vuonna valokeilaan on nostettu kaksi erikoisteemaa: 100-vuotista itsenäisyyttään viettävä Viro sekä Uuden-Seelannin alkuperäiskansan, maorien, elokuvat ja elokuvantekijät. Viron itsenäisyyttä kunnioitetaan seitsemän lyhytelokuvanäytöksen voimin. Maorikokonaisuuksissa nähdään puolestaan kolme lyhytelokuvanäytöstä ja kaksi pitkää elokuvaa. Näiden lisäksi festivaali pitää sisällään muun muassa Queerscenes näytöksiä, joissa tutustutaan transihmisten elämään sekä lyhytelokuvien että pitkän dokumentin voimin. Transihmisistä kertova dokumentti Bixa Travestry nähdään Berliinin elokuvajuhlien jälkeen Tampereen elokuvajuhlilla.

Sata-Häme Soi – Harmonikkaristeily, 17.-18.3.

Sata-Häme Soi -festivaalin isännöimä Harmonikkaristeily tarjoaa ohjelmaa koko perheelle. Risteilijöitä hemmottelevat huippuartistit, joita kaikkia yhdistää harmonikka. Esiintyjinä ovat muun muassa keikkalavojen kuningasbändi Souvarit, joka tanssittaa taatulla ja viihdyttävällä tyylillään, Jaakko Laitinen & Väärä Raha -yhtye, joka yhdistelee Balkanin alueen perinnemusiikkia ja suomalaista iskelmää sekä Kultaisen Harmonikan voittaja (2006) ja yksi digiharmonikan kuumimmista nimistä Netta Skog. Lapsiperheitä viihdyttää Mimmit-lastenkonsertti, jonka ilmava luomusoundi on balsamia myös vanhempien korville. Tanssikansaa askelkuvioissa opastavat Tanssii tähtien kanssa –tuomari Helena Ahti-Hallberg ja Eija Puranen. Risteilyllä ratkeaa myös Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan finaalipaikat.

Harmonikan suurtapahtuma, Sata-Häme Soi -festivaali, järjestetään heinäkuussa Ikaalisissa.

Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaali, 21.-25.3.

Tampere Kuplii on hyvän mielen sarjakuvafestivaali, joka on tarkoitettu kaikille sarjakuvista kiinnostuneille. Festivaali on tapansa mukaan maksuton sekä avoin kaikille ja kaikenikäisille. Luvassa on jälleen mielenkiintoista ja viihdyttävää sarjakuva-aiheista ohjelmaa ympäri Tamperetta. Tapahtumapaikkoina ovat Tampere-talo, Lastenkirjainstituutti, Tampereen yliopisto ja pääkirjasto Metso.

Festivaalin teema on tänä vuonna Lasten sarjakuvaa? Teema herättelee kysymyksiä sarjakuvien kohderyhmästä: ovatko sarjakuvat vain lapsille ja millä tavoin niitä kohdennetaan eri yleisöille? Teeman mukaisesti huomion keskipisteenä ovat erityisesti perheen pienimmät, mutta ohjelmaa löytyy sekä isoille että pienille sarjakuvaintoilijoille. Festivaalin kunniavieraina ovat Tatu ja Patu –kirjoista tutut Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Tampere Kupliissa järjestetään myös kaikille halukkaille avoin kahden sarjan Cosplay-pukukilpailu.

Tomaatteja! Tomaatteja! -stand up-festivaali, 22.-24.3.

Naurussa on pidättelemistä kun Stand up -festivaali Tomaatteja! Tomaatteja! tuo maaliskuun lopulla kaupungin täyteen huippukoomikoita. Festivaalilla on kuultavissa 31 stand up -koomikkoa, 9 showta ja 52 spottia. Esityspaikat ovat Olympiasali, Solo Sokos Hotel Torni ja Yo-Talo.
Tervetuloa nauramaan!