12.9.2019

Maailmantango ja Tanssimania käynnistävät Pirkanmaan festivaalien syksyn

Pirkanmaan festivaalien syksy käynnistyy Tampereella musiikin ja tanssin pyörteissä. Maailmantango-festivaalin keskiössä on monimuotoinen tangokulttuuri, minkä lisäksi monitaiteisessa ohjelmistossa nähdään ja kuullaan myös runoutta, nykytaidetta sekä kotimaista ja ulkomaista maailmanmusikkia ja folkia. Tanssimania puolestaan kokoaa yhteen yli 500 kansantanssijaa ja kansanmuusikkoa, ja tarjoaa kävijöille monipuolisesti tanssin koulutuksia, työpajoja ja esityksiä.

Maailmantango 13.–15.9.

Maailmantango on Tampereella 13. kertaa järjestettävä monitaidefestivaali, jonka teemana tänä vuonna on ”Täydenkuun tarinat”. Ohjelmistoon on ammennettu inspiraatiota naistaiteilijoiden tekemästä taiteesta, ja feminiinisyys ja feminismi ovat esillä myös festivaalin syys- ja lokakuussa nähtävissä nykytaidenäyttelyissä, jotka on kuratoinut kuvataiteilija Veera Salmio. Maailmantangon monipuolisesta ennakko-ohjelmistosta on nautittu jo elokuusta alkaen, ja virallinen festivaaliviikonloppu tuo mukanaan odotetut tangokonsertit, argentiinalaisen tangon esitykset ja kurssit, wanhan tangon kurssit ja SM-kilpailut sekä ja paljon muuta musiikkitarjontaa sekä runoutta.

Pääohjelmistoviikonlopun avaa perjantaina Kulttuuritalo Telakalla järjestettävä Runoklubi teemanaan ”Naisen ääni”. Klubilla esiintyvät runoilijat Anna Elina Isoaro ja Solina Riekkola, näyttelijä Pirkko Uitto sekä UTU-yhtye, joka esittää viimeisimmän Russian Poets -albuminsa kappaleita.

Festivaalin pääkonsertteja nähdään tänä vuonna Tullikamarilla, Kulttuuritalo Telakalla ja Tampereen uudella G Livelabilla, jossa tango-ohjelman käynnistää perjantaina moskovalainen Solo Tango Orquesta vieraanaan argentiinalainen laulajalegenda Walter ”Chino” Laborde. Lauantaina G Livelabin lavalla nähdään tango nuevon kuumin kotimainen orkesteri Nuevo Quinteto Otra Vez. Tangon lisäksi pääohjelmistossa nautitaan myös folkista ja maailmanmusiikista konsertteja sekä vanhasta Suomi-iskelmästä, jota tarjoilee suosittu helsinkiläinen kokoonpano Vallilan Tango. Lauantaina Maailmantangon slaavilais-balkanilaisia iltajuhlia tahdittavat venäläis-suomalainen Punch & Pravda, Jaakko Laitinen & Väärä Raha sekä Yonan ja Puppa J:n luotsaama Liljan Loisto, joka tekee paluun keikkalavoille. Sunnuntain päätösklubilla kuullaan kahden folk-artistin levynjulkaisukonsertit, kun uutta tuotantoaan saapuvat esittämään laulaja-lauluntekijä Kielo Kärkkäinen sekä Anne-Mari Kivimäki & Palomylly.

www.maailmantango.net

Pispalan Sottiisin Tanssimania 26.–29.9.

Uudistuvan kansantanssin ja kansanmusiikin tapahtuma Tanssimania valloittaa Tampereen jo 14. kerran. Tanssimania on Pispalan Sottiisin ja Suomen Nuorisoseurojen järjestämä tapahtuma, joka kokoaa yhteen yli 500 kansanmusiikin ja -tanssin ammattilaista ja harrastajaa. Viikonlopun aikana on mahdollista kouluttautua 12 erilaisessa työpajassa sekä nauttia rohkeista ja rajoja rikkovista koko illan tanssiteoksia, konserteista ja iltaklubeista.

Tapahtuman ohjelmistossa nähdään tänä vuonna useampia sodanjälkeistä elämää kuvaavia esityksiä. Rauhaa ja raitoja -tanssikonsertissa esitettävä Rauha – Lottatytön tarina palavasta maasta on vuonna 2018 Vuoden tanssitekona palkittu teos, joka vie keskelle Lapin sodan riipaisevia kohtaloita. Teoksen ohjauksesta ja koreografiasta vastaa Siina Toimela. Anna Myllylän, Mika Kiviniemen ja Hanna Poikelan ohjaama tanssillinen teatteriteos Sun rakkautes tähden avaa pohjoispohjalaista sielunmaisemaa sota-ajan aikalaiskirjeiden äänellä, tanssivan ensemblen sekä sielukkaan musiikin keinoin. Tanssiteatteri Kamalan teos Ihmisen Ikävä puolestaan kuvaa kokemuksia Pohjois-Karjalan luovutetulla alueella asumisesta sekä kotipaikan menettämisestä jatkosodan jälkeen.

Tanssimanian kansainväliseksi vierailijaksi saapuu tänä vuonna argentiinalainen tanssitaiteilija, pedagogi ja folkloremaestro Emilio Cornejo, joka sekä esiintyy että opettaa Maniapaja-kurssin. Tanssimania huipentuu sunnuntaina 29.9. Tampere-päivän maksuttomaan folk-tanssikonserttiin Pakkahuoneella, jossa sekä paikalliset että vierailevat kansantanssiryhmät juhlistavat 240-vuotista Tamperetta.

www.tanssimania.fi

Artikkelikuva: Petri Kivinen