9.9.2019

Maailmantango-festivaalilla Täydenkuun tarinoita

13. Maailmantango-festivaalin teemana on Täydenkuun tarinat. Ohjelmistoon on ammennettu inspiraatiota naistaiteilijoiden tekemästä taiteesta. Monta taidelajia kattava festivaaliohjelma kestää elokuun puolesta välistä syyskuun loppuun, ja sen pääohjelmisto järjestetään 13.–15.9.2019.

Nykytaidenäyttely käsittelee feminismiä ja tasa-arvoa

Feminiinisyys, feminismi ja tasa-arvo ovat esillä festivaalin nykytaidekokonaisuudessa FEM 4, jonka on kuratoinut kuvataiteilija Veera Salmio. Nykytaidenäyttelyt ovat esillä syys-lokakuun ajan kirjastoissa ja muissa julkisissa tiloissa. Lisäksi näyttelykokonaisuuteen kuuluu laaja, kansainvälinen videotaideohjelmisto.

Pääohjelmistossa tangoa kaikissa väreissä, folkkia ja maailmanmusiikkia

Pääohjelmistoviikonlopun avaa perjantaina 13.9. Kulttuuritalo Telakalla Runoklubi teemanaan Naisen ääni. Runoilijat Anna Elina Isoaro ja Solina Riekkola esittävät omaa tuotantoaan ja näyttelijä Pirkko Uitto lausuu azerbaidzhanilaisten naisten runoja teoksesta Minä lähden, vähän itken vain. Runoklubin musiikista vastaa UTU, joka soittaa yhtyeen viimeisimmän Russian Poets -albumin kappaleita.

Pääohjelmiston konserteissa kuullaan tangomusiikkia kaikissa väreissä; argentiinalaista, suomalaista, perinteistä, modernia ja kokeilevaa. Tampereen uusimmalla musiikkiklubilla, G Livelabissa perjantaina 13.9. moskovalainen Solo Tango Orquesta soittaa tanssittavaa, argentiinalaista tangoa. Orkesteri saa vieraakseen argentiinalaisen laulajalegendan Walter ”Chino” Laborden. Lauantaina 14.9. G Livelabin lavalle nousee tango nuevon kuumin, kotimainen orkesteri Nuevo Quinteto Otra Vez.

Wanhan tangon yhdeksännet valtakunnalliset tanssikilpailut pidetään lauantaina 14.9. Tullikamarin Pakkahuoneella. Kisojen jälkeen yleisöä tanssittaa Vallilan Tango, joka on vanhaa Suomi-iskelmää soittava yhtye Helsingin Vallilasta. Perinteiset lavatanssityylit kattava ohjelmisto koostuu suomalaisen iskelmän kultakauden, 1930–50-lukujen, tanssi-iskelmistä. Ripauksen eksoottisuutta yhtyeeseen tuo sen solisti, hollantilainen Hans Wessels, joka jätti kotimaansa ja päätyi Suomeen laulamaan melankolisia tangoja.

Pääohjelmistoon mahtuu tangon lisäksi myös folk- ja maailmanmusiikin konsertteja. Karjalaista ja jamaikalaista musiikkiperinnettä yhdistelevä, Yonan ja Puppa J:n luotsaama Liljan Loisto tekee comeback-keikan festivaalin legendaarisilla Balkan-jatkoilla lauantaina 14.9. Tullikamarin Klubilla.

Festivaalin päätösklubilla 15.9. Kulttuuritalo Telakalla kuullaan kahden folk-artistin levynjulkaisukonsertit. Laulajalauluntekijä Kielo Kärkkäinen yhtyeineen esittää syksyllä julkaistavan albumin Keitä me olemme kappaleita. Anne-Mari Kivimäki & Palomylly julkaisee syyskuussa esikoisalbuminsa Hämeen lauluja. Albumi on syntynyt hämäläisen haitarinsoittajan muistiinmerkinnöistä, kotiseudun tunteesta ja vanhoista tarinoista.

Ennakko-ohjelmistossa tangoa, folkkia, rokkia ja teatteria

Pääasiassa maksuton ennakko-ohjelmisto levittäytyy ravintoloihin ja kahviloihin 24.8.–12.9. Konserteissa kuullaan kotimaisia laulaja-lauluntekijöitä ja kokoonpanoja, jotka edustavat musiikkityylejä laidasta laitaan. Mukana on myös argentiinalaisen tangon tanssi-iltoja, musaraati ja Minna Canthista ja Fredrika Runebergista kertova teatteriesitys.

Pirkanmaan kirjastoissa tanssiopetusta, videotaidetta ja musiikkia

Festivaalin kirjastokiertue levittäytyy pirkanmaalaisiin kirjastoihin 17.8.–7.9. Tampereen sivukirjastoissa on mahdollisuus opetella argentiinalaisen tangon askelia. Valkeakosken ja Sastamalan kirjastossa on tanssitunnin lisäksi ohjelmassa kansainvälistä videotaidetta ja Laura Moision konsertti.

www.maailmantango.net

Median akkreditoituminen: http://www.maailmantango.net/fi/akkreditointi/

Pressikuvat: http://www.maailmantango.net/fi/pressikuvat/