8.5.2018

Kitara soi Tampereella jälleen kesäkuussa

Tampereen kitarafestivaalin ohjelmisto on julkaistu. Luvassa on korkeatasoinen kokonaisuus akustista kitaramusiikkia, tyylilajien vaihdellessa klassisesta flamencoon ja fingerstyleen. 14. Tampere Guitar Festival järjestetään 4.-10.6.2018 Tampereella ja sen ympäristökunnissa.

Kokeneita konkareita maailmalta

Tämän vuoden kitarafestivaali on omistettu kuubalaiselle kitaristi-säveltäjä-kapellimestari Leo Brouwerille. Hänen kappaleitaan kuullaan useassa eri konsertissa, mutta kohokohta on Tampereen Musiikkiakatemialla 8. kesäkuuta järjestettävä Leo Brouwer -juhlakonsertti, jossa kuullaan yksinomaa hänen sävellyksiään soolokitaralle, kahdelle kitaralle sekä kitaraorkesterille. Leo Brouwerin johtama orkesteri soittaa Euroopan ensiesityksen teoksesta Concerto Grosso sekä Suomen ensiesityksen teoksesta Concierto de Tricastin. Liki 40-henkisessä kitaraorkesterissa on soittajia yli 10 maasta, ja sen solisteja ovat kuubalainen kitaravirtuoosi Marco Tamayo ja espanjalainen Anabel Montesinos. Samainen Duo Tamayo-Montesinos esiintyy 7. kesäkuuta myös Kangasala-talossa, jossa he soittavat muun muassa Rossinin, Debussyn, Rodrigon ja Paganinin virtuoosisia teoksia, joista useat ovat Marco Tamayon duolle sovittamia.

Festivaalin huipentuma koetaan lauantaina 9. kesäkuuta Tampere-talon Isossa salissa, jossa esiintyy legendaarinen, usealla Grammyllä palkittu flamencokitaristi Tomatito ryhmineen. Ilmiömäisessä sekstetissä toista kitara soittaa Tomatiton poika Tomate Jr. Lisäväriä esitykseen tuovat laulajat Kiki Corinas ja Morenito de Illora sekä lyömäsoitintaiteilija El Pirana. Illan kruunaa El Polito, jonka henkeäsalpaava tanssi ei jätä ketään kylmäksi.

Eteenpäin taloushaasteista huolimatta

Talousvaikeuksista kärsivä tapahtuma luottaa korkeatasoisen ohjelmiston vetovoimaan. Tehtyjen toiminnallisten ja muiden leikkausten lisäksi tulevien konserttien täyttöaste on ratkaisevaa tulevaisuuden kannalta.

– Pelastusstrategiaamme sisältyy laadukkaan ja vetovoimaisen tapahtuman järjestäminen. Toivomme yleisön löytävän konserttimme – erityisesti pääkonsertteihin tavoittelemme täysiä saleja. Katson, että ainoa oikea tie on mennä rohkeasti eteenpäin, jotta voimme jatkaa toimintaamme myös vuonna 2019, kertoo tapahtuman vuonna 2005 perustanut festivaalijohtaja Tomi Tolvanen.

Nuoria tähtiä ja eksotiikkaa

Nuorta energiaa ja osaamista tapahtumaan tuo kymmenen nuoren kitaristin saapuminen Tampereelle. Kyseessä on joukko tulevaisuuden lupauksia, joista jokainen on voittanut viime vuonna kansainvälisen kitarakilpailun Euroopassa. Vierailu on osa EuroStrings-kiertuetta, jossa on mukana 14 eurooppalaista kitarafestivaalia.

Yksi tämän vuoden kitarafestivaalin erikoisuuksista on Keskiyön kitararisteily Midnight Sun Guitar Cruise, jossa yleisö pääsee ihastelemaan keskiyön aurinkoa järveltä käsin espanjalaisen kitaramusiikin tahdeissa ja teemallisesta ruoasta nauttien. Kanadalainen Don Alder puolestaan viihdyttää kuulijoita rytmikkäällä fingerstyle-soitollaan yhdellä tapahtuman monista OFFklubeista.

Kotimaista osaamista festivaalilla edustavat kitarataiteilijat Jyrki Myllärinen, Patrik Kleemola, Otto Tolonen ja Andrzej Wilkus. Ulkomaisten vierailijoiden tavoin he myös opettavat nuoria ja varttuneempia kitaristeja tapahtuman aikana järjestettävillä kursseilla. Tarjolla on myös monipuolisesti luentoja ja työpajoja.

Lisätietoa tapahtumasta löytyy sivustolta www.tgf.fi.