27.6.2018

Kirjanystävät kokoontuvat Sastamalaan Vanhan kirjallisuuden päiville 28.–30.6.2018

Kirjallisuuden ystäviä hemmotellaan kuluvan viikon perjantaina ja lauantaina Sastamalassa Vanhan kirjallisuuden päivillä notkuvilla kirjapöydillä ja monipuolisella ohjelmalla. Vanhan kirjallisuuden päivillä pääosassa ovat antikvaariset kirjakauppiaat, joita paikalla on noin 40. Uudet kirjat ja kirja-alan tuoreet kuulumiset löytyvät kustantajien, yhteisöjen jne. esittelypisteistä, joita tapahtumassa on ennätysmäärä noin 60.

Tapahtuman teemana on Naisen paikka

Ohjelma alkaa jo torstaina Sylvään koululla otsikolla Aalto, Sibelius ja Mannerheim. Ennakko-ohjelma jatkuu Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa Jokapäiväisellä ihmeellä ja musiikilla.

Perjantain avajaisissa otsikolla Naisen paikka, miehen tie puhuu kirjailija Pirkko Saisio. Avajaiset päättyvät Anna-Stina Nykäsen puheenvuoroon Nämä naisidolit lyövät nykynaisen ällikällä. Keskusteluissa ja seminaareissa kuullaan mm. toimittaja Heikki Haapavaaraa, tietokirjailija Ville Hännistä, FT, kirjailija Markku Eskelistä, kriitikko Mervi Kantokorpea ja kaupunginjohtaja Ritva Viljasta.

Sadan vuoden takaisiin tapahtumiin pureudutaan otsikolla Valkoisten ja punaisten naisten sisällissota. Keskustelijoina FT Tuomas Hoppu ja kirjailija Anneli Kanto, keskustelun johdattajana toimii Maarit Tastula.

Tämän kesän kirjahuutokaupassa on huudettavina WSOY:n loistopainoksia ja kirjaharvinaisuuksia. Kirjat ovat nähtäville www.wsoy.fi/huutokauppa

Ensimmäistä kertaa Kirjapäivillä on myös sanataiteen työpaja. Työpajassa pohditaan paikan merkityksiä.

Perjantaina ohjelman päättää Tämän runon haluaisin kuulla -tilaisuus, missä yleisön toivomia runoja esittävät näyttelijä-ohjaaja Jussi Lehtonen, näyttelijä Anna Valpuri Kankila ja laulaja-säveltäjä, gambansoittaja Mikko Perkola.

Lauantain ohjelma alkaa Lasten omilla kirjapäivillä, missä kirjailija Katri Tapola johdattaa Topeliuksen satujen maailmaan. Musiikkia esittää lastenmusiikkiyhtye Sähköankerias. KIRJATEEKKI järjestetään festivaaliteemalla ”naisen paikka”.

Lauantain iltapäivässä piispa emerita Irja Askola ja toimittaja Päivi Istala keskustelevat otsikolla Nainen paikallaan – vai liikkeessä?  Kirjapäivät päättyvät lauantaina Tyrväälaiseen Trykiin, jonka aiheena on mm. Pertti Virtaranta, joka on ollut merkittävä toimija Kirjapäivienkin historiassa.

Kirjapäivillä ovet ovat avoinna perjantaina klo 10.00–18.00 ja lauantaina klo 10.00–17.00. Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelma, näytteilleasettajat, info kävijöille ym. on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa www.vanhankirjallisuudenpaivat.com.

Vanhan kirjallisuuden päivät

Vanhan kirjallisuuden päivät on juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna järjestettävä valtakunnallisesti merkittävä kirjatapahtuma. Vuonna 1985 ensimmäisen kerran järjestetty, ja alusta lähtien pääsymaksuttomana säilynyt tapahtuma kerää Sastamalaan lähes 15 000 kävijää. Tapahtuman järjestää Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry ja sen järjestämistä ovat tukeneet mm. Sastamalan kaupunki, Taike, Otavan kirjasäätiö, WSOY:n kirjallisuussäätiö sekä Wihurin rahasto.