24.6.2019

Kirjanystävät kokoontuvat Sastamalaan Vanhan kirjallisuuden päiville 27.–29.6.2019

Kirjallisuuden ystäviä hemmotellaan kuluvan viikon perjantaina ja lauantaina Sastamalassa jo 35. kerran Vanhan kirjallisuuden päivillä runsailla kirjapöydillä ja upealla ohjelmalla. Vanhan kirjallisuuden päivillä pääosassa ovat antikvaariset kirjakauppiaat, joita paikalla on noin 40. Uudet kirjat ja kirja-alan tuoreet kuulumiset löytyvät kustantajien, yhteisöjen jne. esittelypisteistä, joita tapahtumassa on lähes 60. Tapahtuman teemana on Oikeus ja kohtuus

Kirjapäivät alkavat torstain ennakko-ohjelmalla Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa, missä näemme Markus Järvenpään esittämänä lyhennelmän monologiesityksestä Rikos ja rangaistus.

Perjantain avajaisissa otsikolla Rikos ja rangaistus – anteeksianto puhuu oikeushammaslääkäri Helena Ranta. Avajaiset päättyvät Sinikka Nopolan puheenvuoroon Maailman kohtuullisin kansa. Keskusteluissa ja seminaareissa kuullaan mm. oikeusfilosofi Aulis Aarniota, Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himbergiä, dekkarikirjailija Jarkko Sipilää, kirjailija Anni Kytömäkeä, Antti Salmista ja Johanna Sinisaloa sekä tietokirjailija Mirkka Lappalaista ja vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistöä.

Perjantaina ohjelman päättää Tämän runon haluaisin kuulla -tilaisuus, missä yleisön toivomia runoja esittävät näyttelijä-ohjaaja Jussi Lehtonen, näyttelijä Anna Valpuri Kankila ja laulaja-säveltäjä, gambansoittaja Mikko Perkola.

Lauantain Lasten omilla kirjapäivillä luodaan yhdessä Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kanssa kuva, tavataan Tatu ja Patu sekä nähdään nukketeatterinäytelmä jätteiden kierrättämisestä. Iltapäivässä presidentti Tarja Halonen ja toimittaja Päivi Istala keskustelevat otsikolla Oikeus ja kohtuus – vääryys ja ahneus?  Iltapäivään on tullut ohjelmanlisäyksenä Aimo Hyvärisen tekemä dokumenttielokuva Kotipihan kulttuurifestivaali – Annikin runofestivaalin tarina. Kirjapäivät päättyvät lauantaina Tyrväälaiseen Trykiin.

Uutuutena vuoden 2019 kirjapäivillä tapahtuu myös telttaravintolan ohjelmalavalla.  Vammalan lukiolaiset ja Warelian kesätyöntekijät haastattelevat kirjailijoita kumpanakin päivänä klo 12-15. Haastateltavina ovat mm. Johanna Venho, Jukka-Pekka Palviainen, Enna Airik ja Nina Kokkinen.

Kirjapäivillä ovet ovat avoinna perjantaina klo 10.00–18.00 ja lauantaina klo 10.00–17.00. Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelma, näytteilleasettajat, info kävijöille ym. on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa www.vanhankirjallisuudenpaivat.com.