Vanhoja kirjoja hyllyssä

27.6.2022

Kirjanystävät kokoontuvat Sastamalaan Vanhan kirjallisuuden päiville 1.–2.7.2022

Kirjallisuuden ystäviä hemmotellaan jälleen perinteiseen aikaan juhannuksen jälkeen perjantaina ja lauantaina Sastamalassa jo 38. kerran järjestettävillä Vanhan kirjallisuuden päivillä runsailla kirjapöydillä ja upealla ohjelmalla. Kirjamyyjiä löytyy niin Sylvään koulun alakerrasta ja yläkerrasta kuin myös teltasta. Ohjelma esitetään ennakko-ohjelmaa lukuun ottamatta kokonaan Sylvään koululla. Tapahtuman terveysturvallisuuteen kiinnitetään huomiota mm. käsidesiä on tarjolla ja koululla on useita käsienpesupaikkoja.

Tapahtuman teemana on Ääni

Kirjapäivät alkaa torstain ennakko-ohjelmalla Funkkistalossa (Marttilankatu 14) Veli-Pekka Bäckman esittää Sarkian säveliä Tyrväältä ja Kiikasta.

Perjantain avajaisissa otsikolla Kieli maistaa ääntä puhuu toimittaja, kirjailija Matti Rönkä.  Avajaiset päättyvät maisteri Simo Frangénin puheenvuoroon Osaavatko kirjat puhua? Keskusteluissa ja seminaareissa kuullaan mm.  tohtori Panu Rajalaa, kirjailija Leena VirtastaMartti Anhavaa ja Sirpa Kähköstä, toimittaja Antti Majanderia ja Suomen BookBeatin liiketoimintajohtaja Sari Forsströmiä.

Perjantaina ohjelman päättää Lue lapselle ääneen -tilaisuus, missä lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen ja näyttelijä Emilia Pokkinen esittävät tutkittua tietoa ja riimien riemua Jukka Itkosen, Kirsi Kunnaksen ja Ilpo Tiihosen runoista.

Lasten omilla kirjapäivillä lauantain aamupäivässä kuullaan Tuomo Rannankaria duo kokoonpanolla ja saadaan nauttia Riesa-Pellen pelleilyistä ja koomisista taikatempuista.  KIRJATEEKISSA esitetään kirjailija Johanna Venhon ja tietokirjailija Pasi Heikuran valitsemia otteita kirjallisuudesta. Elämänsä tietokirjoista kertovat kirjailija Anja Snellman ja tietokirjailija, säveltäjä Osmo Tapio Räihälä.

Lauantain iltapäivässä saamme kuulla 100 vuotta sitten syntyneestä kirjankustantaja, bibliofiili Heikki A. Reenpäästä. Toimittaja Päivi Istala haastattelee vuosien 2000–2004 Suomen Moskovan suurlähettiläs René Nybergiä. Ohjelma päättyy Tyrvääläiseen trykiin, missä esiintyvät Kirjamarja Jalonen, dosentti Mikko K. Heikkinen, Armi Hohko ja Jenni Westerbacka.

Sylvään koulun alakerrasta löytyy kirjailijalava, missä Warelian kesätyöntekijät ja Vammalan lukion opiskelijat haastattelevat kirjailijoita kumpanakin päivänä klo 12–15. Haastateltavina ovat mm. Milla Peltonen, Ville-Juhani Sutinen ja Paula Havaste. 

Kirjapäivillä ovet ovat avoinna perjantaina klo 10.00–18.00 ja lauantaina klo 10.00–17.00. Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelma, näytteilleasettajat, info kävijöille ym. on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa www.vanhankirjallisuudenpaivat.com.

Vanhan kirjallisuuden päivät

Vanhan kirjallisuuden päivät on juhannuksen jälkeisenä perjantaina ja lauantaina järjestettävä valtakunnallisesti merkittävä kirjatapahtuma. Vuonna 1985 ensimmäisen kerran järjestetty, ja alusta lähtien pääsymaksuttomana säilynyt tapahtuma kerää Sastamalaan runsaasti yleisöä.  Tapahtuman järjestää Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry ja sen järjestämistä ovat tukeneet Sastamalan kaupunki, Taike, Otavan kirjasäätiö sekä WSOY:n kirjallisuussäätiö.

Artikkelikuva:
Laura Vanzo, Visit Tampere