Osa Kirjalitan ilmeestä. Värikäs piirroskuva, jossa vaaleanpunainen sarvekas hevonen ja vihreästä maljasta kurkistava liekinmuotoinen hahmo. Teksti: 6.–12.11.2023. Hurmaavat kirjat, kirmaavat hurjat!

7.11.2023

Kirjalitta-festivaali juhlistaa sanataidetta kokonaisen viikon 

Lastenkirja- ja sanataidefestivaali Kirjalitta kutsuu sanojen ja tarinoiden ystäviä leikillisiin tunnelmiin 6.–12.11.2023. Yhdeksättä kertaa järjestettävä Kirjalitta tarjoaa monipuolista ohjelmaa etenkin lapsille ja nuorille. 

Viikon ohjelmaan kuuluu tapahtumia, kirjailijavierailuja, näyttelyjä ja paljon muuta. Kirjalitta-viikko huipentuu koko perheen työpajapäivään lauantaina 11.11. Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa. Tapahtumassa esiintyvät esimerkiksi Tatu ja Patu -kirjoillaan lasten ja aikuisten suosikeiksi singahtaneet Aino Havukainen ja Sami Toivonen sekä Mur-kuvakirjoista tunnetut Kaisa Happonen ja Anne Vasko. Työpajapäivän ohjelmassa on tarjolla myös monenlaisia hauskoja työpajoja, eikä teatteriakaan ole unohdettu: Teatteri ILMI Ö:n Runokissa Roosa kadottaa riimin -esityksessä seikkaillaan runouden maailmassa. 

Festivaalin tuottajat Minttu Tervaharju ja Päivi Haanpää toivottavat kaikki tervetulleiksi mukaan. 

– Kirjalitta tuo lastenkirjallisuuden tekijät ja lukijat yhteen, Tervaharju toteaa. – Lapset ja nuoret ovat tärkeitä lukijoina, mutta Kirjalitassa he pääsevät esiin myös tekijöinä. Sanataide kuuluu kaikille. 

– Toivomme, että mahdollisimman moni pääsisi kirjallisuuden äärelle tavalla tai toisella: tulemalla tapahtumiin, lukemalla sanataidekoululaisten tekstejä kaupungilla kulkiessaan tai vierailemalla Unohdettujen satujen arkistossa pääkirjasto Metsossa. Kirjalitta on maksuton, sillä haluamme pitää osallistumiskynnyksen matalana, Haanpää sanoo. 

Tuottajien vinkit Kirjalitta-festivaalille

Minttu Tervaharju, mitkä ovat tärppisi festivaaliviikolle? 

– Oma suosikkitärppini on sanataidekoululaisten teksteistä koottu Nuoret kirjoittavat kaupunkia -tekstinäyttely, joka levittäytyy Tampereen keskustaan koko festivaaliviikon ajaksi. Tapahtumista suosittelen erityisesti Iltasadun aikaa, joka on lämminhenkinen tapahtuma myös perheen pienimmille. Kirjailijavieraana esiintyy Kirsti Kuronen ja musiikista vastaa lastenmusiikkiduo Sagolik. Mukaan saa tulla yöpuvussa eikä haittaa, vaikka uni tulisi jo kotimatkalla, sillä tapahtumassa tarjoillaan myös iltapalaa. 

Entä Päivi Haanpää, mitä vinkkaat viikon annista? 

– Odotan kovasti Kirjaviisaat-tietokilpailun finaalia, jossa viidesluokkalaiset kisaavat siitä, kuka tuntee lukudiplomin kirjat parhaiten. Senhän näkee myös striiminä. Hauska lisä ohjelmaan on TTT:n uuden Merimonsterit -näytelmän käsikirjoittajan ja ohjaajan Laura Ruohosen työpaja, josta voi halutessaan siirtyä suoraan itse esitykseen. Ja tietenkin lauantain työpajapäivä kaikessa runsaudessaan kutsuu! Kirjalitan ohjelmatarjonta on tänä vuonna niin laaja, että kannattaa bongata omat suosikkitärppinsä Kirjalitan sivuilta. Koko ohjelma tarkkoine tapahtuma-aikoineen ja paikkoineen löytyy osoitteesta kirjalitta.fi

Tapahtuman järjestävät Sanataideyhdistys Yöstäjä ry ja Lastenkirjainstituutti yhdessä tamperelaisten ja valtakunnallisten kirja- ja lastenkulttuuritoimijoiden kanssa. 

Lisätietoa ja tarkempi ohjelma: www.kirjalitta.fi

Artikkelikuva: kuvittaja Anne Vasko, taittaja Mira Aro