29.7.2017

Kesän päättää monipuolinen festivaalikattaus

Kesän päätteeksi Pirkanmaalla päästään nauttimaan vielä monipuolisesta kattauksesta festivaaleja. Elokuun festivaalit Pentinkulman päivät, Mäntän Musiikkijuhlat, Tapsan Tahdit, Murros, Tampereen Teatterikesä, Blockfest, Chilifest ja jo kesäkuussa alkanut Kukkaisviikot tarjoavat kulttuuria laidasta laitaan kaiken ikäisille.

Pentinkulman päivät – Kenelle Jussi maansa kuokki?

Suomen täyttäessä sata vuotta Pentinkulman päivät viettää 40-vuotisjuhliaan. Vireä ja valpas keski-ikäinen luo katseensa maahan – ei ujona eikä nolona vaan selvittääkseen, mitä maa suomalaisille merkitsee. Viikon avaa järeä sananvapauspaneeli, ja samana iltana seurataan myös Teatteri Siperian esitystä Eikä kukaan meitä enää etsi. Tiistaina sykkii Marian sydän, musiikkinäytelmä aikansa kohukirjailijasta Maria Jotunista. Keskiviikkona tunnetaan kaihoa Nuutajärven lasikylässä. Torstai on toivoa täynnä – ja runoa: runobussi kiertää Urjalaa aamunkoitosta keskiyöhön! Perjantain kirjailijakahvilassa kuullaan kolmea kiinnostavaa kirjailijaa, ja lauantaina viikko huipentuu Kirjan ja musiikin juhlaan. Kenelle Jussi maansa kuokki? 29.7.–6.8. se selviää!

XIX Mäntän Musiikkijuhlat juhlii satavuotiasta Suomea

Suomen ainoa jokavuotinen kansainvälinen pianofestivaali Mäntän Musiikkijuhlat järjestetään 2.-6.8. Juhlien ulkomaalaiset tähtivierailijat ovat yhdysvaltalainen pianolegenda Richard Goode ja saksalainen nuoren polven virtuoosi Severin von Eckardstein. Festivaalin kotimaisia huippuja ovat mm. pianistit Eero Heinonen, Olli Mustonen ja fortepianistit Anna Kuvaja ja Eveliina Kytömäki. Festivaalin konserteissa kuullaan myös Tampereen I pianokilpailun palkittuja sekä nuoria pianisteja Nuorten pianoakatemiasta, Sibelius-Akatemiasta ja festivaalin kansainvälisiltä mestarikursseilta.

PianoSuomi100: Suomalaisen pianomusiikin historia; eilen, tänään ja huomenna, on valittu osaksi Suomi100-juhlavuoden ohjelmaa. Juhlilla kuullaan kantaesityksiä sadan vuoden ajalta. Kantaesityksensä saavat sekä Erkki Melartinin pianoteos Per speculum in enigmatae, op. 93 (1914–15) että uudenuutukainen Eero Hämeenniemen Variazioni polifoniche. Juhlien taiteellinen johtaja on pianotaiteilija Niklas Pokki.

Tapsan Tahdit Nokian sydämessä

Kevyen musiikin tapahtuma Tapsan Tahdit nousee Nokian sydämeen Pirkkalaistorin Tahtitelttaan jälleen 3.-5.8.2017. Tahtiteltan illoissa esiintyvät Paula Koivuniemi, , Suvi Teräsniska, Markku Aro, Eino Grön, Neljänsuora sekä Finnhittien kuninkaat eli Danny, Frederik ja Tapani Kansa. Maksuttomissa päivätapahtumissa on tarjolla paikallista ohjelmaa. Avajaisissa torstaina esiintyvät Tomi Markkola sekä Nokian harmonikkakerho, perjantaina luvassa on Iskelmä Finlandia –palkitseminen ja lauantain lastenmusiikkikonsertissa estradille astuvat Tohtori Orff & Herra Dalcroze. Koko kylä soi -yhteiskonsertissa nokialaiset kuorot, orkesterit ja lauluyhtyeet juhlistavat yli 100 esiintyjän voimin Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa.

11. Nuorten teatterifestivaali Murros

Nuorten teatterifestivaali MURROS kutsuu jälleen Tampereelle Teatterikesään katsomaan maamme parhaat nuortenteatteriesitykset 7.-8.8.. Esityksissä pohditaan 100-vuotiasta Suomea ja tämän päivän henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia nuoruuden haasteita. Teoksissa käytetään monipuolisesti erilaisia teatterin keinoja dokumenttiteatterista satiiriin ja naamioteatteriin. Festivaalin lipunmyynti alkaa 1.7.

Ohjelmisto:
Rankids (Joensuu): Pakko pärjätä!
Keravan Nuorisoteatteri Knut: Too bad to say that – esitys nuoruudesta
Q-teatterin nuorten teatteri (Helsinki): Tyhmä, ruma, vaarallinen
Lumon lukion teatterilinja (Vantaa): Hiihtäjät
Fokus (Vantaa): Tämä on ravintola

Tampereen Teatterikesä – sivulliset, unohdetut ja hylätyt

Tampereen Teatterikesä järjestetään 49. kerran 7.–13. elokuuta. Tämän kesän pääohjelmiston esitykset nostavat esiin sivulliset, unohdetut ja hylätyt. Monissa esityksissä myös pohditaan, mistä yhteisöt muodostuvat ja ketkä niihin mahtuvat. Lisäksi ohjelmiston erityispiirre on poikkitaiteellisuus.

Festivaali saa kansainväliseksi vieraakseen mm. Belarus Free Theatren, jonka perustajat asuvat maanpaossa Briteissä, ja ryhmä toimii Valko-Venäjällä maan alla poliittisen vainon takia. Vieraaksi saapuu myös Ruotsin tunnetuin nykytanssiryhmä Cullbergbaletten. Kotimaisista teattereista ovat tänä vuonna mukana mm. Kansallisteatteri, Riihimäen Teatteri sekä Rakastajat-teatteri. Pääohjelmistossa on mukana yhteensä 19 produktiota ja näytöksiä on 42. Oheisohjelmistojen myötä Tampere täyttyy kaikkiaan sadoista esityksistä.

Blockfest täyttää pyöreitä

Pohjoismaiden suurimmaksi hiphop-festivaaliksi kasvanut Blockfest järjestetään historiansa kymmenettä kertaa Ratinan stadionilla sekä Ratinanniemessä 18.-19. elokuuta. Tapahtumassa kuullaan jälleen kerran monipuolinen kattaus rytmimusiikkia niin meiltä kuin maailmaltakin, muun muassa viisinkertainen Grammy-voittaja Lil Wayne (US), Cheekin ja Elastisen muodostama Profeetat sekä 2010-luvun Beatlesiksi kutsuttu rap-trio Migos (US). Juhlavuoden kunniaksi Blockfesteilla nähdään myös lukuisia erikoiskeikkoja, joista mainittakoon esimerkiksi Avaimen Punainen Tiili -klassikkolevyn esittäminen alusta loppuun.

Chilifest Finland – Suomen tulisin festivaali

Chilifest Finland järjestetään tänä vuonna 18.-20.8. Tapahtumapaikkana toimivat viime vuodesta tutut Tullikamarinaukio sekä Pakkahuone. Tänä vuonna Chilifestin pääteemoja ovat tuoreet chilit ja herkullinen street food. Luvassa on myös tuttuun tapaan tulisia kilpailuja sekä näyttävää grillaamista! Suuren suosion saavuttanut Tulli Beerfest jatkaa Chilifestin yhteydessä tarjoamalla kävijöille toinen toistaan maistuvampia ruokajuomavaihtoehtoja.

Kukkaisviikot – Kukkaloistoa läpi kesän

Tampere Tunnetuksi ry on järjestänyt Kukkaisviikkoja tamperelaisten ja matkailijoiden iloksi jo vuodesta 1983. Kesällä 2017 Kukkaisviikot uudistuvat ja tapahtumia on läpi kesän Keskustorin lisäksi myös Hämeenpuistossa. Tiistaina 13.6. vietetään Kukkaisviikkojen avajaisia Hämeenpuistossa ja seuraavana päivänä juhlitaan lapsia Lastenpäivä-tapahtumalla. Heinäkuun lauantait ovat varattuja KukkaisVilttiKirppiksille ja musiikille Hämeenpuistossa. Heinäkuun lopulla järjestetään Tampere Food Fest Keskustorilla.