25.5.2023

Kesäkuussa tapahtuu! Pirkanmaan festivaalien alkukesä tarjoaa tanssia, taidetta ja musiikkia

Festivaalikesän avaa nykytanssifestivaali Tanssivirtaa Tampereella, joka tuo liikettä näyttämöille, valkokankaille ja katutilaan jo 26. kerran. Alkukesän tärkeimpiin musiikkitapahtumiin kuuluvat Tampere Guitar Festival ja Tampereen Sävel, ja visuaalisten taiteiden osalta kesä käynnistyy Backlight-valokuvafestivaalin, Mäntän kuvataideviikkojen ja Finlayson Art Arean näyttelyiden avajaisilla.

Tanssivirtaa Tampereella 25.–31.5.

Mitä nykytanssille kuuluu juuri nyt? Tanssiteatteri MD:n vuodesta 1997 järjestämä Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali esittelee tekijöitä Suomen nykytanssin huipulta ja luo katsauksen tämän hetken nykytanssitaiteen kentälle. Hällä-näyttämön ohjelmistossa nähdään yli 45-vuotiaista tanssijoista koostuva Project 45+, MMM-kollektiivi ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssijantaiteen maisteriopiskelijoiden TaDaCollective sekä teokset koreografeilta Favela Vera Ortiz, Maija Nurmio, Atte Herd ja Robin Jonsson. 

Festivaalin ohjelmaa täydentävät näyttämöteosten jälkilöylykeskustelut, Gitta Wigron ohjaama tanssielokuvatyöpaja, kaksi Arthouse Cinema Niagarassa esitettävää tanssielokuvanäytöstä sekä Tanssi virtaa kaupungilla -esityskokonaisuus, joka tuo julkiseen kaupunkitilaan seitsemän eri tanssiteosta. Maksuttomat katuesitykset nähdään maanantaina 29.5. ja tiistaina 30.5. klo 10.00–12.00 ja 15.30–17.30 vaihtuvissa paikoissa. 

Lisätiedot: www.tanssivirtaa.net

Backlight-valokuvafestivaali 3.6.–15.10.

Pohjois-Euroopan vanhimpiin lukeutuva valokuvataiteen triennaali Backlight järjestetään Tampereella 13. kerran viidessä eri näyttelykohteessa. Valokuvafestivaalin Julmaa valoa -näyttelykokonaisuus nostaa esiin kysymyksiä kuvien todistusvoimasta maailmassa, jossa globaalit kriisit ja konfliktit ovat ylittäneet inhimilliset mittasuhteet. Pääosassa on aineellinen ympäristömme ja ennen kaikkea sen kyky tallentaa toimintamme jälkiä ja seurauksia. 

Festivaalilla nähdään teoksia kuraattorien valitsemilta valokuvataiteilijoilta sekä valokuvauksen opiskelijoilta, joiden Nykyvaloa-näyttelyn toteuttaa purkutaidetalo Pinni47. Lisäksi ohjelmassa on 17.6. järjestettäviä taiteilijatapaamisia sekä 18.6. lyhytelokuvanäytös Arthouse Cinema Niagarassa.

Näyttelykohteet:

3.6.–31.7. Valokuvakeskus Nykyaika
3.6.–2.7. Galleria Koppelo 
3.6.–2.7. Galleria Saskia
17.6.–15.10. Tampereen Taidemuseo
7.6.–30.7. Pinni47 

Lisätiedot: www.backlight.fi
Kuvat: https://backlight.fi/media-2021/

Tampere Guitar Festival 7.–10.6.

19. kertaa järjestettävällä Tampereen kitarafestivaalilla on luvassa kansainvälinen ja värikäs konserttien sarja. Monet festivaalin artistivieraista konsertoivat ja vierailevat Suomessa ensimmäistä kertaa, ja ohjelmiston kansainvälisiin nimiin kuuluvat muun muassa Isabel Martínez (ESP), Cristina Galietto (ITA), Raphaella Smits (BEL) ja Petrit Çeku (CRO). Kotimaisista artisteista festivaalilla nähdään muun muassa maailman arvostetuimpien gypsy jazz -kitaristien joukkoon kuuluva Olli Soikkeli trioineen, Jukka Iisakkila & Grand Flexible Band sekä Assi Karttunen & Rody van Gemert. Lisäksi ohjelmistossa kuullaan Sibelius-Akatemian ja Tampereen Ammattikorkeakoulun kitaraopiskelijoita.

Tampere Guitar Festival tarjoaa myös syventävää ohjelmaa erilaisten mestarikurssien, luentojen, työpajojen ja dokumenttielokuvanäytöksen muodossa. Lisäksi festivaalilla järjestetään jo neljättä kertaa 10–20-vuotiaille kitaransoiton harrastajille suunnattu Suomen kitarakilpailun nuorten sarja. 

Lisätiedot: www.tgf.fi

Mäntän kuvataideviikot 11.6.–31.8.

Mäntän kuvataideviikoilla nähdään tänä vuonna Minna Suoniemen ja Petri Ala-Maunuksen kuratoima näyttely Puun takaa. Otsikko viittaa sekä yllättävään ja odottamattomaan että itse teosten ja paikkakunnan tematiikkaan. Moni näyttelyn teoksista etsii ihmisen osaa luonnossa ja sen kanssa, minkä lisäksi puun takaa paljastuu Mänttä erityisenä paikkakuntana, jolla on takanaan kiinnostava historiallinen kehitys metsäteollisuuden keskuksesta tunnetuksi taidekaupungiksi. 

Pekilon tehdasrakennukseen koottavassa näyttelyssä nähdään teoksia 36 taiteilijalta ja taiteilijaryhmältä. Näyttelyn tunnetuimpiin tekijöihin kuuluu Ars Fennica -palkittu Kari Vehosalo, mutta valtaosa mukaan valituista taiteilijoista osallistuu Kuvataideviikoille ensimmäistä kertaa. Tuoreiden tulokkaiden lisäksi kuraattorit ovat teosvalinnoillaan halunneet nostaa esiin alalla pidempään toimineita tekijöitä, joiden töitä he toivoisivat myös laajemman yleisön näkevän. Näiden taitelijoiden joukkoon lukeutuvat muun muassa Tuukka Peltonen, Veera Kulju, Risto-Pekka Blom, Anneli Nygren ja Terhi Heino.

Lisätiedot: www.kuvataideviikot.fi

Tampereen Sävel 14.–18.6.

Tampereen Sävelen konserteissa näkyy laulumusiikin tyylikirjo kansanmusiikista rytmiseen yhtyemusiikkiin ja keskiajasta uuteen kuoromusiikkiin. Joka toinen vuosi järjestettävän festivaalin perinteiset pääpilarit ovat yhtyelaulukilpailu ja kuorokatselmus, jotka antavat äänen sekä huippuunsa hiotuille lauluyhtyeille että moninaisista taustoista ponnistaville kuoroille. Sekä yhtyelaulukilpailun että kuorokatselmuksen karsintoja pääsee seuraamaan maksutta, kuten myös lukuisia muita Tampereen Sävelen tapahtumia ja konsertteja.

Festivaalin pääkonsertit järjestetään Tampereen G Livelabilla, Tampereen Tuomiokirkossa, Finlaysonin kirkossa, Tullikamarin Pakkahuoneella ja Tampere-talossa. Esiintymässä ovat muun muassa keskiaikaista rakkausrunoutta tulkitseva Amór Ceu, itämerensuomalaisten kansojen perinnetekstejä hyödyntävä Ilona Korhonen Ensemble sekä Somnium Ensemble ja Vancouver Chamber Choir, jotka molemmat esittävät musiikkia suomalaisilta ja pohjoisamerikkalaisilta säveltäjiltä. Lisäksi ohjelmistossa vierailevat toissavuotisella verkkofestivaalilla yhtyelaulukilpailun voiton napannut AORA, rytmimusiikkiin erikoistunut Musta lammas -kuoro sekä ruotsalainen a cappella -yhtye The Real Group. 

Lisätiedot: www.tamperevocal.fi

Finlayson Art Area 16.6.–20.8.

Vuoden 2023 Finlayson Art Area on järjestyksessään yhdeksäs taiteen kesänäyttely Finlaysonin tehdasalueen sisägallerioissa, julkisissa tiloissa ja piha-alueilla. Galleria Himmelblaun tuottama taidetapahtuma on kokonaan maksuton, ja tarjolla on yli 20 taidekohdetta. Teoksia kesän näyttelyssä nähdään 14 taiteilijalta, ja esillä on monipuolisesti niin installaatioita, videoteoksia, valokuvataidetta, taidegrafiikkaa, veistoksia, viherinstallaatioita, lasiteoksia kuin katutaidettakin.

Finlayson Art Area tutkii tänä vuonna ihmisen, luonnon ja tekoälyn vuoropuhelua. Valokuvaaja Elina Brotheruksen retrospektiivissä pääroolissa ovat ihmisfiguurit ja maisemat, Lauri Astalan videotaiteessa urbaani ympäristö, ja pikselimaalauksistaan tunnettu Sami Lukkarinen ja tulevaisuudentutkija Roope Mokka tuovat näyttelyyn yhteisen tekoälyselfieinstallaationsa. Nykyteknologian vastapainoa puolestaan edustavat Inari Krohnin satoja vuosia vanhaa puu- ja metalligrafiikkatekniikkaa yhdistävät työt sekä muun muassa Kaj Franckin kuin EGS:n lasiteokset. 

Lisätiedot: www.finlaysonartarea.fi


Tulossa:

26.6–2.7. Fest Afrika, Tampere
27.6.–1.7. Tampereen flamencoviikko, Tampere
29.6.–2.7. Sata-Häme Soi, Ikaalinen
30.6.–1.7. Vanhan kirjallisuuden päivät, Sastamala
8.–9.7. Pirkkalan Muinaismarkkinat, Pirkkala
8.–10.7. Aitoon Kirkastusjuhlat, Pälkäne
13.–16.7. KesäVirratSoi, Virrat
13.–16.7. Sastamala Gregoriana, Sastamala
14.–30.7. Hämeenkyrön FEStiwaalit, Hämeenkyrö
20.–22.7. Tammerfest, Tampere
26.–30.7. Työväen Musiikkitapahtuma, Valkeakoski
1.–5.8. Mäntän Musiikkijuhlat, Mänttä-Vilppula
3.–5.8. Tapsan Tahdit, Nokia
3.–6.8. Pentinkulman päivät, Urjala
7.–13.8. Tampereen Teatterikesä, Tampere
18.–19.8. Blockfest, Tampere    

Artikkelikuva: Asetelmia, koreografia Atte Herd, kuvaaja Antti Kurola / Tanssivirtaa Tampereella 2023