29.5.2018

Kesäkuu on festivaalien juhlaa! 

Pirkanmaan festivaalien kesäkuu on tapahtumarikas ja monipuolinen. Kesäkuussa järjestetään peräti kymmenen Pirkanmaan festivaalia: Tampere Guitar Festival, uudistunut Kukkaisviikot, Annikin Runofestivaali, Sääksmäki Soi!, Pispalan Sottiisi, läpi kesän jatkuva Mäntän Kuvataideviikot, Valtteri Festival, Tampereen Flamencoviikko ja Vanhan kirjallisuuden päivät. Toukokuussa alkanut Oriveden Suvi jatkuu vielä syyskuun puolelle asti.

Tampere Guitar Festival 

4.-10.6.2018

Kitara soi jälleen kesäkuun alussa Tampereen keskustassa ja ympäristökunnissa. Vuoden 2018 festivaali on omistettu kuubalaiselle kitaristi-säveltäjä-kapellimestari Leo Brouwerille. Hän on tapahtuman kunniavieras ja johtaa festivaalilla esiintyvää kansainvälistä kitaraorkesteria. Festivaalin kuumin tähtiartisti on flamencokitaristi Tomatito, joka konsertoi laulun, tanssin ja lyömäsoitinten siivittämänä Tampere-talon Isossa salissa 9.6.2018. Lisäväriä Tampereelle tuo ensimmäistä kertaa järjestettävä kansainvälinen klassisen kitaran kilpailu, johon saapuu osallistujia neljältä eri mantereelta.

www.tgf.fi.

Kukkaisviikot on nyt tamperelaisten urbaani kaupunkijuhla

6.-10.6.2018

Kukkaisviikot ovat tänä vuonna uudistaneet imagoaan. Ohjelma levittäytyy kortteleihin eri puolille keskustaa. Ohjelmassa on muun muassa intiimi ruoka- ja viinitapahtuma Gourmetkortteli, taaperoskeittausta ja keppihevosia yhdistävä Lasten lauantai ja Koskipuistoon siirtynyt Kukkaisvilttikirppis. 

www.kukkaisviikot.fi

Annikin Runofestivaali – Vapaa on vain umpihanki 

9.6.2018 (Annikki OFF 6.-8.6.2018)

Vuonna 2003 tamperelaisen Annikin puukorttelin asukkaat perustivat runotapahtuman kotipihalleen. Sittemmin Annikin Runofestivaalista on kehittynyt yksi Suomen merkittävimmistä runoustapahtumista ja omaleimaisimmista kulttuurifestivaaleista. Sen ympärille on syntynyt myös kaupunkitapahtuma Annikki OFF. Runofestivaali juhlii 9.6.2018 paitsi 15-vuotispäiviään, myös kirjallisuuden ja kulttuurin oman tiensä kulkijoita. Teemana on Vapaa on vain umpihanki. Festivaali on koonnut juhlavuotensa kunniaksi huikean kotimaisen ja kansainvälisen ohjelmiston: Joelle Taylor (UK), Djami Sezostre (BR) & Verneri Pohjola, Arja Tiainen, Mirel Wagner, Jyrki Pellinen & Juhani Aaltonen, Susinukke Kosola, Asa, Rosa Liksom, Laura Gustafsson, Ossi Nyman & muita.

www.annikinkatu.net/runofestivaali 

Sääksmäki Soi! – genrerajoja rikkova konserttisarja 

9.-28.6.2018

Sääksmäki Soi! -musiikkipäivät järjestetään kesällä  genrerajoja rikkovana konserttisarjana Sääksmäellä. Konserttisarja käynnistyy lauantaina 9.6. Visavuoressa. Esiintyjinä ovat huilutaiteilija Sami Junnonen, harmonikkamestari Veli Kujala sekä kitaristi Jukka Iisakkila. Avauskonsertin ohjelmassa on muun muassa Sami Klemolan uuden teoksen kantaesitys. 

Lauantaina 16.6. Voipaalan taidekeskuksessa kuullaan säveltäjä Pekka Pohjolan musiikkia akustisesti The Breed Quintetin esittämänä. Sunnuntaina 17.6. Rapola-kvartetti esittää säveltäjä Kari Rydmanin neljä jousikvartettoa Vuodenajat Visavuoressa.  Sääksmäki Soi! -konserttisarja päättyy kun klassinen kohtaa flamencon puutarhakahvila Tervapääskyssä 28.6. Fantasia Andaluza konsertissa esiintyvät huippukitaristit Petri Kumela ja Joonas Widenius. 

www.saaksmakisoi.fi

Pispalan Sottiisi – tanssin ja tekemisen riemua!

13.-17.6.2018

Sottiisi soittaa ihmisten sielua ja jakaa ympärilleen tekemisen riemua. Kesäinen viikko nostaa hymyn huulille, sillä se tuo tullessaan folkloren ilotulitusta; vauhdikkaita tansseja, mukaansatempaavia rytmejä, eksoottisia soittimia ja upeita kansallispukuja. Pispalan Sottiisi on koonnut jo vuodesta 1970 alkaen kansantanssin ja kansanmusiikin ystävät ja harrastajat Tampereelle. Tänä kesänä festivaalille odotetaan yli 1000 osanottajaa ja 15 000 kävijää.

Festivaalin monipuoliseen ohjelmaan kuuluu kansantanssikonsertteja, työpajoja, tanssitupia, nurkkatansseja ja ilmaisohjelmaa. Kaikille avoimet Avajaiset järjestetään Tampereen Laikunlavalla ja kansainvälinen päätöskonsertti Tampere-talossa. Festivaalikeskus ja Sottiisin sydän sijaitsee Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa, jossa järjestetään tapahtuman pääjuhla ”Työ ja ilonpito – 100 vuoden matka tanssien”.

Sottiisin kotimainen pääesiintyjä on Pispalan Sottiisin Vuoden 2018 kansantanssiyhtye Siepakat Rovaniemeltä. Upeiden kotimaisten esiintyjien lisäksi Pispalan Sottiisiin saapuu huikeita kansantanssi- ja kansanmusiikkiryhmiä Slovakiasta, Venäjältä, Virosta, Unkarista ja USA:sta.

www.sottiisi.net 

Mäntän kuvataideviikkojen Kartasto – maleksijan paratiisi ja maailman kartoittaja

17.6.-31.8.2018

Kuraattori Veikko Halmetoja kutsuu kesällä polveilevalle tielle maleksimaan ja kartoittamaan maailmaa. Mukana on 57 taiteilijaa eri puolilta Suomea. Ikähaitari on leveä ja lisävahvistuksia on luvassa Islannista ja Tsekistä. 25 vuotta täyttävän tapahtuman oheisohjelmaan on tänä vuonna satsattu. Perinteisten kuraattorikierrosten, taiteilijatapaamisten ja keskustelutilaisuuksien ohella Mäntän katukuvassa piipahtaa sirkusvaikutteinen Taidevankkuri Linnuntie. Keskikesällä vallataan paikallinen Pub Kolo, jossa pähkäillään kulttuuripainotteisten pubivisojen parissa ja päästetään höyryt ulos feministisen ajatushautomo Hatun kiroiluiltamassa. Kuvataideviikkojen pääpaikka on Pekilo, entinen rehutehdas Mäntän tehtaanpiipun juurella.

www.kuvataideviikot.fi 

Valtteri Festival – Juhannus Tampereella 

22.-23.6.2018

Vietä juhannus kaupungissa. Valtteri Festivaali tarjoaa ohjelmaa Pakkahuoneella, Klubilla, Telakalla ja niiden terasseilla päivästä yömyöhään perjantaina ja lauantaina 22.-23. kesäkuuta. Luvassa on ikärajatonta ja ilmaista päiväohjelmaa sekä täysi-ikäisille suunnattuja iltakeikkoja.

Juhannusaaton pääesiintyjät Pakkahuoneella ovat Scandinavian Music Group ja Atomirotta, joka villitsee ensimmäistä kertaa Tampereella III-albumin ilmestymisen jälkeen.

Yksi festivaalin kohokohta on juhannuspäivän pääsymaksuton stand up -tykitys. Lauantaina Valtterissa liidellään myös lavatansseissa ja nautitaan Vallilan Tangosta Telakan loppuillassa. Juhannus Tampereella päättyy kello nollaviisi sunnuntaiaamuna Klubin diskossa.  

www.valtterifestival.fi

Tampereen 23. Flamencoviikko – Voimaa ja Vimmaa – Fuerza y Vigor 

26.- 30.6.2018 

Vuosi 2018 on Euroopan kulttuuriperintövuosi, johon myös Flamencoviikko osallistuu. Flamencoviikko tarjoaa ennätyksellisen suuren määrän esiintyjiä niin Suomesta, Virosta kuin Espanjastakin. Pääesityksenä on palkittu Patricia Guerreron huippuesitys Catedral. Ruotsalaisessa The Double Bass Projectissa flamencokitaran ja kontrabasson vuoropuhelu sulauttaa yhteen flamencon perinteiset sävelet ja rytmit sekä modernin flown. Viron Tartosta Tampereella matkaa lähes viidenkymmenen esiintyjän ryhmä. 

Flamencoviikon estradeille nousee esiintyjiä niin lapsista maailmantähtiin ja ikäihmisiin. Oheisohjelmat tarjoavat koko perheelle moniaistillisia lähestymisiä flamencoon. Flamencoseminaarissa pohditaan tulevaisuutta ja flamencokurssit tarjoavat opeteltavaa kaikenikäsille ja -tasoisille.

tampereflamenco.com 

Vanhan kirjallisuuden päivät – Naisen paikka 

29.–30.6.2018

Vanhan kirjallisuuden päiviä vietetään Sastamalassa 29.-30.6. teemalla Naisen paikka. Perinteiseen tapaan festivaali täyttyy näytteilleasettajista, antikvaarisista kirjakauppiaista ja muista kirjan toimijoista, joita on tulossa tänä vuonna ennätysmäärä.

Festivaalin ohjelma käynnistyy jo torstaina 28.6. ennakko-ohjelmalla Pukstaavissa. Ohjelmassa on runodialogi Jokapäiväinen ihme, jossa kotiäitien ja uraäitien nokkapokka taittuu räppi-battleksi.

Perjantain avajaisissa puhuvat kirjailija Pirkko Saisio ja toimittaja Anna-Stina Nykänen. Naisen paikkaa käsitellään muun muassa kirjallisuushistoriassa, sisällissodassa, kirjan kansissa ja nykypäivässä. Kirjallisuushistoriasta keskustelevat FT ja kirjailija Markku Eskelinen ja kriitikko Mervi Kantokorpi. Sisällissodan tapahtumia valottavat FT Tuomas Hoppu ja kirjailija Anneli Kanto toimittaja Maarit Tastulan haastattelemina. Kirjan kansien historiasta kertoo tietokirjailija Ville Hänninen. Perjantai päättyy nostalgisesti Tämän runon haluaisin kuulla -tilaisuuteen, missä esitetään yleisön toivomia runoja.

Ensimmäistä kertaa Kirjapäivien ohjelmassa on myös Sanataidetyöpaja. Lauantain Lasten omilla kirjapäivillä kirjailija Katri Tapola johdattelee yleisön Topeliuksen satujen maailmaan. Musiikkia tarjoilee lastenmusiikkiyhtye Sähköankerias.

www.vanhankirjallisuudenpaivat.com 

Ota hyöty ja huvi, koe Oriveden Suvi

26.5.-8.9.2018

Orivesi on kauneimmillaan kesällä. Upeat maisemat ja kulttuuritarjonta houkuttelevat paikalle kesävieraita ja matkailijoita ympäri Suomea. Kulttuurikaupungin lukuisat konsertit, näyttelyt ja tapahtumat jatkuvat kesäkuun alusta syyskuun alkuun. Mukana ovat Taidekeskus Purnu, Sirkus Supiainen, SuviDesign, Leporannan Taidekeskus sekä Rönnin Kesäteatteri, unohtamatta toukokuusta syyskuuhun jatkuvia tanssi-iltoja Rönnin huvikeskuksessa. Taitokeskus Orivedestä hankit ihanat kädentaitotuotteet ja lahjat.

www.orivedensuvi.fi