9.6.2021

Jo 25. kertaa järjestettävillä Mäntän Kuvataideviikoilla on lupa eksyä ja erehtyä

Kaukana Kiinassa tapahtuneiden inhimillisten erheiden vuoksi viime kesälle suunniteltu Mäntän kuvataideviikkojen näyttely jouduttiin siirtämään tähän vuoteen. Taiteilijat, kuraattori ja teema säilyivät kuitenkin samoina. Jo 25. näyttelykesäänsä juhliva Kuvataideviikot avautuu yleisölle vuoden tauon jälkeen 13. kesäkuuta 2021. Näyttelyn teemana on osuvasti Erehtyminen | To Err Is Human.

Kuraattori Anna Ruthin johdolla XXV Mäntän kuvataideviikoille valitut 47 taiteilijaa / taiteilijaryhmää tuovat esiin maamme nykytaiteen rikkauden ja moninaisuuden: taiteen keinojen, tyylien, näkökulmien, kielten ja kansallisuuksien kirjon. Lisävuosi työskentelyyn on antanut taiteilijoille mahdollisuuden syventää entisestäänkin suhdettaan teemana olevaan inhimilliseen erehtyväisyyteen.

KORONA ON OLLUT  MYÖS OVI UUTEEN
– Koronatilanne on saanut meidät löytämään myös aivan uusia ratkaisuja, joita muutoin ei olisi löydetty. Koska suurin osa oheistapahtumistamme jää järjestämättä, tarjoamme mahdollisuuden seurata teosopastuksia turvallisesti verkossa. Niitä nähdään näyttelyn taiteilijoiden puhumilla eri kielillä kuten; arabiaksi, farsiksi, saksaksi, japaniksi, venäjäksi, mandariinikiinaksi, turkmeeniksi, urduksi ja viittomakielellä. Suomeksi ja englanniksi tekstitetyt opastukset nähdään kesän mittaan YouTube-kanavallamme, Anna Ruth kertoo.

PAIKKASIDONNAISTA TAIDETTA, TEKOÄLYÄ & TEOLLISUUSROBOTTI
Kuvataideviikkojen teoksissa on runsaasti varta vasten Pekiloon tehtyjä installaatioita ja paikkasidonnaista taidetta, kuten rakennustyömaan materiaaleista metsämaiseman luoneen Pia Sirénin Canopy (latvusto) ja Pekilon julkisivun valtaava Landys Roimolan Floor is Lava. Timo Kokko tuo näyttelykeskuksen pihamaalle rakentamaansa kasvihuoneeseen palan aitoa metsänpohjaa puineen, kasveineen ja virtaavine puroineen. Egle Oddo taas on luonut Pekilon läheisyyteen kasvimaan, missä hyöty-, rikka- ja koristekasvit saavat elää rinta rinnan.

Yhtenä teemana näyttelyssä kulkee myös ihmisen, luonnon ja huipputeknologian välinen vuoropuhelu. Sami Lukkarisen ja Roope Mokan vuorovaikutteinen Unelma ihmisestä -teos janoaa ihmisiltä selfie-kuvia ja tuo samalla esiin tekoälyn luomia erheitä, Emma Fält ja Roberto Fusco ovat ohjelmoineet taiteensa toteuttajaksi maagisesti liikahtelevan teollisuusrobotin. Näyttelyn kaikkien taiteilijoiden esittelyt: https://www.kuvataideviikot.fi/taiteilijat-2021.htm

TERVETULOA EKSYMÄÄN TURVALLISESTI
–Yhdessä taiteilijoiden kanssa olemme halunneet luoda näyttelyn, joka koskettaa tunnelmallaan, jättää kävijöihinsä kestävän tunnekokemuksen ja innostaa palaamaan teosten pariin vaikka useammankin kerran. Halusin myös luoda Pekilosta tilan, jossa kävijöidemme on mahdollista vähän eksyäkin, vaikka monet heistä vierailevatkin täällä vuosittain, Anna Ruth kuvailee.

Kävijöiden, henkilökunnan ja taiteilijoiden turvallisuus on Kuvataideviikoille ensiarvoista, toiminnanjohtaja Tiina Nyrhinen korostaa. Turvallisen ja sujuvan vierailun varmistamiseksi Kuvataideviikoille voi nyt ensimmäistä kertaa ostaa liput myös ennakkoon.

MÄNTÄN KUVATAIDEVIIKOT 13.6.-31.8.
Mäntän kuvataideviikot on Suomen laajin nykytaiteen katselmus, joka on palkittu muun muassa Suomi-palkinnolla. XXV Mäntän kuvataideviikot on avoinna joka päivä 13.6. – 31.8.2021. Saapumisohjeet Mänttään ja Kuvataideviikoille eri puolilta Suomea: https://www.kuvataideviikot.fi/saapumisohjeet.htm

KUVA: Päänäyttelypaikka Pekilo / Timo Nieminen
Tapahtuman verkkosivut: kuvataideviikot.fi

LISÄTIETOJA
Anna Ruth, kuraattori
040 848 3952
kuraattori@kuvataideviikot.fi

Tiina Nyrhinen, toiminnanjohtaja
044 259 9194
toiminnanjohtaja@kuvataideviikot.fi

Simo Ollila, tiedottaja
044 023 4587
tiedottaja@kuvataideviikot.fi