30.6.2017

Heinäkuu on täynnä festivaaleja

Heinäkuussa Pirkanmaa tarjoaa festivaaleja tasaiseen tahtiin. Vanhan kirjallisuuden päivät, Sillalla, Fest Afrika ja Sata-Häme Soi huolehtivat heinäkuun alkupuolen kulttuuritarjonnasta, kun taas Tammerfest, Sastamala Gregoriana, Työväen Musiikkitapahtuma ja Pentinkulmanpäivät ajoittuvat lähemmäs kuun loppua. Kukkaisviikot tarjoavat kukkaloistoa läpi kesän.

Vanhan kirjallisuuden päivät – Itsepäinen Suomi

Vanhan kirjallisuuden päiviä vietetään Sastamalassa jo 33. kerran. Tapahtuma järjestetään juhannuksen jälkeen perjantaina ja lauantaina 30.6.-1.7. Tämän vuoden teemana on Itsepäinen Suomi. Tapahtuman kivijalkana toimii lähes 50 antikvaarisen kirjakauppiaan tarjonta.

Ohjelma käynnistyy jo torstaina ennakkotilaisuudella, missä kerrotaan ja esitetään kuvanäytteitä Veikko Sinisalon esittämistä itsepäisistä roolisuorituksista. Perjantain avajaisissa nähdään näyttelijä ja näyttelijäntyön professori Hannu-Pekka Björkman sekä vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard. Keskusteluissa ja seminaareissa kuullaan mm. Heikki Aittokoskea, Tellervo Koivistoa, Siri Kolua, Sirpa Kähköstä ja Matti Mäkelää. Perjantain päättää Kalevauva.fi-yhtyeen konsertti. Kappaleiden sanoitukset on kerätty vauva.fi-keskustelupalstalta ja sävelletty tunnelman mukaisiksi. Kirjapäivät päättyvät Tyrväälaiseen Trykiin, jonka aiheena on itsepäinen Tyrvää ja tyrvääläisyys. Lasten omilla kirjapäivillä lauantaina aamupäivällä pääsee katsomaan nukketeatteria sekä tapaamaan Pikku Myyn ja Muumipeikon.

Sillalla – Kesä keskellä keskustaa

Kaupunkitapahtuma Tammerkosken Sillalla juhlii 16-vuotista taivaltaan 30.6.-8.7. Seitsemän päivän aikana Keskustorilla kuullaan ja nähdään ilmaisissa päiväohjelmissa muun muassa laulu- ja soitinyhtyeitä, lastenohjelmaa, Marita Taavitsainen ja mittava Meidän Suomi 100 -konsertti. Tapahtuma tuo Tampereelle myös maamme huippuartistit maksullisen iltaohjelman myötä. Keskustorin juhlateltassa esiintymässä mm. Katri Helena, Jari Sillanpää, Suvi Teräsniska, Michael Monroe ja Chisu! Iltatapahtumat ovat K-18.

Fest Afrika – Suomen suurin ja vanhin afrikkalaisen musiikin ja kulttuurin tapahtuma

Suomen suurin ja vanhin afrikkalaisen musiikin ja kulttuurin tapahtuma Fest Afrika järjestetään Tampereella 3.–9.7. Festivaali kokoaa yhteen kansainvälisiä tähtiartisteja sekä Suomessa pitkään vaikuttaneita afrikkalaisen musiikin huippunimiä. Lauantain pääesiintyjä on madagaskarilainen Damily.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Fest Afrika nostaa ohjelmistossaan esiin afrikkalaisen musiikin historiaa Suomessa, painopisteenä afrikkalaisten ja suomalaisten muusikoiden yhteistyö. Fest Afrika pitää ääntä afrikkalaisen musiikin ja taiteen puolesta ja näyttää, kuinka paljon afrikkalaiset artistit ovat antaneet Suomelle. Aiempien vuosien tapaan Fest Afrikaan kuuluvat myös erilaiset tanssi- ja soittoworkshopit, joita järjestetään koko tapahtumaviikon ajan.

Sata-Häme Soi – Harmonikan ystäville

Suomen suurin harmonikan ympärille teemoitettu kesätapahtuma tarjoaa 4.-9.7.2017 Ikaalisissa suomalaisten tähtisolistien konsertteja, kansainvälisiä ja kotimaisia harmonikkamestareita sekä uutta ja kansanmusiikkiin pohjaavaa harmonikkamusiikkia. Ohjelmaa on tanssimusiikin ja rokin ystäville sekä lauantaina myös lapsiperheille.

Keskiviikkona 5.7. Luomajärven Hevoskievarissa järjestettävässä konsertissa kuullaan laulaja Maria Ylipäälle suomalaiseen runouteen sävellettyä musiikkia ja chansoneita a’la Piaf. Torstaina 6.7. aikamme Tauno Palo – Mikko Leppilampi tulkitsee rakastettuja elokuvasävelmiä Dallapé-orkesterin säestämänä. Samana iltana kuullaan myös Ismo Alangon ja Kimmo Pohjosen yhteissoittoa. Festivaalilla päästään ihastelemaan sinivalkoista ääntä Katri Helenaa sekä muun muassa Anna-Mari Kivimäen Lakkautettu kylä -konserttia ja Astor Piazzollasta kertovaa musiikkinäytelmää. Tänä kesänä Sata-Häme Soi -festivaali esittelee yleisölle myös espanjalaisen Lore Amenabar Larrañagan ja puolalaisvirtuoosi Maciej Frąckiewiczin.

Tammerfest – Suomen kuumin kaupunkifestivaali

Suomen kuumin kaupunkifestivaali Tammerfest valloittaa Tampereen 19.-22.7. Festivaalin pääareenana toimii tuttuun tapaan upea Ratinanniemen Festivaalipuisto. Ratinanniemen Festivaalipuistossa nähdään huikea kattaus kirkkaimpia tähtiä. Lauri Tähkä, Haloo Helsinki!, Dingo, Antti Tuisku, Eppu Normaali, Richard Ashcroft (UK) ja lukuisat muut artistit varmistavat tämän kesän kovimmat bileet. Ratinanniemen lisäksi Tammerfest tarjoaa ilmaisohjelmaa Keskustorilla ja Laikunlavalla sekä paljon huippuluokan esiintyjiä Tampereen klubeilla.

Sastamala Gregoriana – Wanhan Musiikin Päivät

Sastamala Gregoriana, 21.-28.7., juhlistaa Suomen juhlavuotta teemalla Satoja säveliä, tuhansia tarinoita. Ainutlaatuisessa ja tunnelmallisessa vanhan musiikin tapahtumassa huipputason konsertit yhdistyvät persoonallisiin esityspaikkoihin ja järjestäjien vieraanvaraisuuteen. Laukon Kartanon avajaiskonsertissa perjantaina 21.7 tarjoillaan kartanokierros sekä Henry ja Daniel Purcellin musiikkia. Lauantain suurkonsertissa juhlitaan 450 vuotta sitten syntynyttä Claudio Monteverdiä. Lavalla vierailee iso joukko taiteilijoita, mm. 16-henkinen kamarikuoro Utopia.

Barokkiyhtye Baccano palaa toivottuna takaisin Händelin ohjelmistolla Sastamalan Pyhän Marian kirkkoon 23.7. Seuraavana päivänä 24.7. Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa kuullaan Tie Lutherin luo -konsertti. Festivaalilla esiintyy myös huippusellisti Markku Luolajan-Mikkola. Tapahtuma kutsuu myös perheen pienimpiä vanhan musiikin pariin 26.7. järjestettävässä tarinakonsertissa. Lauluyhtye Lumen Valon konsertissa kuljetaan reformaation sekä Suomen juhlavuoden tunnelmissa. Festivaalin päättää perinteikäs Mestarikurssin konsertti.

Työväen Musiikkitapahtuma – Tehtaan pilli soi!

Työväen Musiikkitapahtuma on tunnettu menevistä keikoistaan, lämminhenkisestä tunnelmastaan ja nimekkäästä esiintyjäkaartistaan. Tämän kesän 27.-30.7. esiintyjinä ovat muun muassa Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani, SANNI, Lauri Tähkä, Chisu, Paleface, Kotiteollisuus, Pauli Hanhiniemen Retkue, Pekkaniskan Pojat, Maltti ja Valtti, Eva & Manu, Litku Klemetti, Jarkko Martikainen ja Luotetut Miehet sekä paljon muuta! Festivaalin taustalla toimii voittoa tavoittelematon Työväen Musiikkitapahtuma ry, joka järjestää lisäksi lavatansseja sekä Kirjazz&Blues -tapahtuman Kirjaslammen tanssilavalla.

Pentinkulman päivät – Kenelle Jussi maansa kuokki?

Suomen täyttäessä sata vuotta Pentinkulman päivät viettää 40-vuotisjuhliaan. Vireä ja valpas keski-ikäinen luo katseensa maahan – ei ujona eikä nolona vaan selvittääkseen, mitä maa suomalaisille merkitsee. Viikon avaa järeä sananvapauspaneeli, ja samana iltana seurataan myös Teatteri Siperian esitystä Eikä kukaan meitä enää etsi. Tiistaina sykkii Marian sydän, musiikkinäytelmä aikansa kohukirjailijasta Maria Jotunista. Keskiviikkona tunnetaan kaihoa Nuutajärven lasikylässä. Torstai on toivoa täynnä – ja runoa: runobussi kiertää Urjalaa aamunkoitosta keskiyöhön! Perjantain kirjailijakahvilassa kuullaan kolmea kiinnostavaa kirjailijaa, ja lauantaina viikko huipentuu Kirjan ja musiikin juhlaan. Kenelle Jussi maansa kuokki? 29.7.–6.8. se selviää!

Kukkaisviikot – Kukkaloistoa läpi kesän

Tampere Tunnetuksi ry on järjestänyt Kukkaisviikkoja tamperelaisten ja matkailijoiden iloksi jo vuodesta 1983. Kesällä 2017 Kukkaisviikot uudistuvat ja tapahtumia on läpi kesän Keskustorin lisäksi myös Hämeenpuistossa. Tiistaina 13.6. vietetään Kukkaisviikkojen avajaisia Hämeenpuistossa ja seuraavana päivänä juhlitaan lapsia Lastenpäivä-tapahtumalla. Heinäkuun lauantait ovat varattuja KukkaisVilttiKirppiksille ja musiikille Hämeenpuistossa. Heinäkuun lopulla järjestetään Tampere Food Fest Keskustorilla.