7.7.2023

Heinäkuu on kesätapahtumien kulta-aikaa

Kesän tapahtumasesonki jatkuu Pirkanmaalla vilkkaana läpi heinäkuun. Pirkkalan Muinaismarkkinoilla kokoonnutaan tulevana viikonloppuna rauta-ajan tunnelmissa ja Aitoon kylällä Pälkäneellä kesäkansaa viihdyttävät legendaariset Aitoon Kirkastusjuhlat. Heinäkuun puolivälissä tapahtuu niin ikään monessa ilmansuunnassa, kun Virroilla järjestään KesäVirratSoi, Sastamalassa kaikuvat vanhan musiikin sävelet ja Hämeenkyrössä ooppera. Kuukauden kohokohtiin kuuluvat myös Tampereen maineikkain kaupunkifestivaali Tammerfest sekä Valkeakosken tehdasmaisemissa järjestettävä Työväen Musiikkitapahtuma.

Lisäksi heinäkuussa ovat avoinna Backlight-valokuvafestivaalin, Finlayson Art Arean ja Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyt.

Pirkkalan Muinaismarkkinat 8.–9.7.

Kuudetta kertaa järjestettävillä Pirkkalan Muinaismarkkinoilla voi saada kokemuksen aidosta viikinkiajan tunnelmasta. Tapahtuma ammentaa aiheensa Pirkkalan esihistoriasta ja Tursiannotkon alueella tehdyistä arkeologisista löydöistä. Rautakautisiin teemoihin ja muinaisajan elämään pääsee kahden tapahtumapäivän aikana tutustumaan muun muassa erilaisilla asiantuntijaluennoilla, markkinamyyjien viikinkiteltoilla sekä Pirkkalan Muinaisaikayhdistys Birckalaiset ry:n Muinaiskylässä. Ohjelmassa on muinaismusiikkia, erilaisia esityksiä, taistelunäytöksiä ja aktiviteetteja jousiammunnasta varpan heittoon. Lisäksi lapset voivat osallistua omalle viikinkikierrokselle ja tutustua leikkikaivauksilla arkeologin työhön.

Pirkkalan Muinaismarkkinat järjestetään idyllisellä Reipin museoalueella, josta löytyy markkinahumun lisäksi myös paljon muuta nähtävää ja koettavaa. Tapahtuma on maksuton ja ilmaiset yleisökuljetukset kulkevat noin 20 minuutin välein Pirkkalan jäähallilta sekä Pirkkalan keskustasta Suupantorilta Reipin alueelle ja takaisin. 

Lisätiedot: www.pirkkala.fi/muinaismarkkinat

Aitoon Kirkastusjuhlat 8.–10.7.

Aitoon Kirkastusjuhlat kutsuu kesäkansan Pälkäneelle nauttimaan musiikista ja iloisesta festaritunnelmasta. Vuodesta 1882 järjestetyt Kirkastusjuhlat viihdyttävät Aitoon kylällä kolmen päivän ajan lauantaista maanantaihin, ja Rokkiliiterin ja Juhlatalo Honkalan lauteilla nähdään muun muassa KäärijäPopedaPortion BoysPetri NygårdSuvi TeräsniskaJannika BJuha TapioGasellitVesterinen yhtyeineenFreud Marx Engels & Jung RevisitedUrsus FactoryBessOlli Halonen sekä festivaalin perinteisesti päättävä Apulanta.

Paikallisen vapaapalokunnan vuosijuhlana alkunsa saaneet Kirkkarit juhlistaa Aitoon VPK:ta tänäkin vuonna järjestämällä maksuttoman päiväjuhlan sunnuntaina 9.7. klo 12–15. Aitoon Kirkastusjuhlat erottuu monista kesän festivaaleista toivottamalla myös alle 18-vuotiaat kävijät tervetulleiksi erityisellä nuorisolipulla. Alle 12-vuotiaat pääsevät tapahtumaan maksutta aikuisen seurassa, ja sunnuntain päiväjuhla tarjoaa sopivaa ohjelmaa myös perheen pienimmille.

Lisätiedot: www.kirkkarit.com

KesäVirratSoi 13.–16.7.

KesäVirratSoi yhdistää ohjelmistossaan monipuolisesti kevyttä ja klassista musiikkia ja tuo Virroille heinäkuussa kymmeniä kotimaisia ja kansainvälisiä taiteilijoita. Tapahtuman esiintymispaikkohin kuuluu 1700-luvulta peräisin oleva Virtain puukirkko, jonka ohjelmiston avaavat torstaina klassisen musiikin valovoimaisimmat nuoret muusikot, kuten Turun sellokilpailun voittaja Tatu Kauppinen ja Kuopion viulukilpailun voittaja Adrian Ibanez-Resja. Lauantaina kirkossa kuullaan Vivaldin Neljä vuodenaikaa viulisti Petteri Iivosen ja KesäVirrat Festival Stringsin tulkitsemana, ja sunnuntaina ohjelmisto huipentuu suureen sellojen juhlaan, jossa 36 sellistin joukossa konsertoi niin Suomessa kuin kansainvälisestikin menestyneitä jousisoittajia.

Tapahtuman kohokohtiin kuuluu myös suomalaisten jazzlaulajien aateliin lukeutuva Aili Ikonen, joka esiintyy perjantaina yhtyeineen Virtain yhtenäiskoulun juhlasalissa. Musiikkia kuullaan tuttuun tapaan myös luonnon äärellä: Virtain Rantapuiston uimahyppytornissa esiintyy vaskikvintetti Vaskista Viis ja Hiekkarannan jameissa puolestaan raikaavat rock’n’roll-, blues- ja roots-yhtyeet Joe Vestich & Friends sekä Micke Björklöf & Blue Strip. Uimahyppytornin iltasoitto on maksuton, minkä lisäksi ilmaisohjelmaa on tarjolla lauantaina järjestettävässä Raitilla Raikaa -tapahtumassa, jonka ohjelmistossa on monipuolisesti niin musiikkia, tanssia kuin akrobatiaakin.

Lisätiedot: www.kesavirratsoi.fi

Sastamala Gregoriana 13.–16.7.

Sastamala Gregorianassa soivat tänä kesänä wieniläiset sävelet. Keskiajan, renessanssin ja barokkikauden musiikkiin erikoistunut festivaali herättää vanhan ajan eloon Sastamalan kauneimmissa kulttuurikohteissa. Sastamala Gregorianan pääkonserttipaikkoihin kuuluu erinomaisesta akustiikastaan tunnettu Pyhän Marian kirkko, jonka lisäksi vanhasta musiikista nautitaan Villa Royalin ja Vanhakylä gårdin kamarikonserteissa. Tyrvään Pappilassa teemakaupunki Wieniin pääsee tutustumaan myös kulinaaristen elämysten muodossa wieniläisillä päivällisillä.

Kahdeksan konsertin ohjelmakokonaisuus tuo Sastamalaan merkittäviä kansainvälisiä vierailijoita, kuten nousujohteista uraa tekevän ranskalais-yhdysvaltalaisen sopraano Héloïse Bernardin, joka konsertoi yhdessä englantilaisen The Linarol Consort of Viols’in kanssa, sekä palkitun, naisteemaisista konserteistaan tunnetun Ensemble Parlamenton. Wieniläisklassismin tuulahduksia festivaalille tuo suomalainen Trio Origo, jonka lisäksi festivaalilla konsertoivat Pirkanmaan Barokki ja Cantus Alaudae sekä suomalaisten vanhan musiikin huippumuusikoiden lauluyhtye Cappella Imperiale.

Lisätiedot: www.sastamalagregoriana.fi

Hämeenkyrön FEStiwaalit 14.–30.7.

Hämeenkyrön FEStiwaalit tuottaa kolmen vuoden välein valtakunnallisesti merkittäviä oopperan kantaesityksiä, joista seuraava esitetään heinäkuussa Myllykolun kesäteatterin idyllisessä miljöössä Hämeenkyrössä. Kaksiviikkoisen oopperajuhlan teoksena nähdään Nobel-palkitun Frans Emil Sillanpään vuonna 1934 julkaistuun romaaniin pohjautuva Ihmiset suviyössä, jonka oopperatoteutuksesta vastaavat säveltäjä Paavo Korpijaakko, libretisti Elina Snicker ja ohjaaja Riikka Oksanen. Ooppera saa ensi-iltansa Myllykolussa perjantaina 14.7.

Myllykolun kesäteatteri sijaitsee F. E. Sillanpään lapsuusmaisemissa, ja aiemmin sen näyttämöllä on nähty oopperaa Hämeenkyrön FEStiwaalien toteuttamana vuosina 2017 ja 2018, jolloin teoksena oli loppuunmyydyille katsomoille esitetty elämäkerrallinen Sillanpää-ooppera. Ihmiset suviyössä pureutuu pohjatekstinsä tavoin ihmisyyden syvimpiin tuntoihin ja on myös musiikilliselta skaalaltaan niin traaginen, iloinen kuin paikoin raivokaskin. Oopperan tunnetuimpiin esiintyjiin kuuluu baritoni Waltteri Torikka, joka toimii myös tapahtuman taiteellisena johtajana. Torikan ohella Ihmiset suviyössä -oopperan keskeisissä rooleissa nähdään muun muassa oopperatähdet Johanna RusanenTuomas MiettolaPäivi Nisula ja Ilkka Hämäläinen.

Lisätiedot: www.festiwaalit.com

Tammerfest 20.–22.7.

Suomen suurin kaupunkifestivaali ja festivaalikesän kohokohtiin Tampereella kuuluva Tammerfest tuo livemusiikin keskustan klubeille ja ravintoloihin sekä Ratinanniemen Festivaalipuistoon, jossa festaritunnelmasta nautitaan kolmen päivän ajan torstaista lauantaihin. Klubiohjelmisto alkaa jo ennakkoon keskiviikkona 19.7., jolloin festivaalin korkkaa yökerho Ilonassa UMK-kilpailustakin tuttu KUUMAA. Muihin festariviikon klubiesiintyjiin kuuluvat muun muassa Pete ParkkonenJonna Tervomaan Suljettu SydänSamae Koskinen, ViikatePauli Hanhiniemen Retkue, stand up -koomikot Arimo MustonenRiku Suokas ja Marju-Nella Himanen sekä lukuisat muut artistit ja DJ:t.

Festivaalipuiston pääesiintyjänä nähdään tänä vuonna sekä koko Tammerfestin että nykymuotoisen 45-vuotisen uransa päättävä Popeda. Lisäksi Ratinanniemen lavalle nousee joukko kotimaisen musiikin kärkinimiä, kuten VV, ApulantaHaloo Helsinki!SANNISamu HaberArttu WiskariElastinenTeflon BrothersOlavi Uusivirta ja Scandinavian Music Group. Useimmat tapahtuman lipputyypeistä on myyty loppuun jo ennakkoon, joten tänäkin vuonna Tammerfestia tullaan viettämään Ratinassa täysin katsomoin.

Lisätiedot: www.tammerfest.fi

Työväen Musiikkitapahtuma 26.–30.7.

Viime vuonna 50 vuoden ikään ehtinyt Työväen Musiikkitapahtuma on laadukas sekoitus työväenkulttuuria, huippuartisteja, vaihtoehtomusiikkia sekä eri ikäisille kävijöille suunnattua ilmaisohjelmaa. Tapahtuman miljöönä on työläisperinnettä huokuva UPM Tervasaaren paperitehtaan ja Myllysaaren museon pihamaa, jossa kuullaan tänä vuonna musiikkia bluesista ja bluegrassista aktivistiräppiin, listapoppiin, iskelmään, suomirockiin ja punkiin. Ohjelmiston artisteihin kuuluvat muun muassa J. KarjalainenLiisa Tavi, Ykspihlajan Kino-orkesteri, Ismo AlankoErja Lyytinen, Kimmo Pohjonen, Vesterinen yhtyeineenAsa, Paleface, Pete Parkkonen, Nyrkkitappelu ja Litku Klemetti.

Musiikin ohella Työväen Musiikkitapahtuman laajaan ohjelmistoon mahtuu lavarunoutta, sirkusta, karaokea sekä yhteiskunnallista keskusteluohjelmaa, jossa mukana on niin ammattiliittojen edustajia kuin kansanedustajiakin. Myös yhteislaulut kuuluvat tapahtuman perinteisiin, ja tänä vuonna festivaali uudistaa työväenlaulutraditiota Riihi säätiön kanssa toteuttamallaan Uusi Työväenlaulu -sävellys- ja sanoituskilpailulla. Kilpailuun lähetetyistä 107 kappaleesta parhaat julkistetaan ja palkitaan festivaalin avajaisjuhlassa perjantaina 28.7. Lisäksi kesän erikoisuuksiin kuuluu tapahtumaan liikennöivä Musarijuna, jonka kyydissä pääsee nauttimaan vanhan ajan reissutunnelmasta sekä musiikkielämyksistä jo matkaa tehdessä. Museojuna liikennöi festivaalille ja takaisin launtaina 29.7., ja sen pysäkkeinä ovat Tampere, Lempäälä, Viiala, Toijala, Ilola ja Valkeakoski. 

Lisätiedot: www.musarit.fi


Tulossa:

1.–5.8. Mäntän Musiikkijuhlat, Mänttä-Vilppula
3.–5.8. Tapsan Tahdit, Nokia
3.–6.8. Pentinkulman päivät, Urjala
7.–13.8. Tampereen Teatterikesä, Tampere
18.–19.8. Blockfest, Tampere

Artikkelikuva: Julius Konttinen, Tammerfest 2022