10.6.2020

Finlayson Art Area yllättää uudistetulla katumaalausalueella

Finlayson Art Area (FAA) järjestetään kuudennen kerran Tampereen Finlaysonin alueella. FAA toteutuu tänä vuonna aiottua suppeampana toimintaan vaikuttaneen koronan takia, mutta tiedossa on silti useampi elämyksellinen näyttelykokonaisuus, joihin on yleisöllä tuttuun tapaan vapaa pääsy. Kesän 2020 tapahtumassa on nähtävillä taidetta yhteensä 16 ammattitaiteilijalta, joiden tuotanto edustaa monipuolisesti taiteen eri lajeja. Näyttelyt avautuvat yleisölle 4.7.

Monen perheen suosima katumaalaustapahtuma jouduttiin perumaan koronan takia, mutta paraikaa Finlaysonin kaduille syntyy värikkäitä kuvioita kahden juhlavuoden kunniaksi: Finlaysonin alue täyttää 200 vuotta ja Väinö Linnan syntymästä on 100 vuotta. Katumaalausalueen teemoina ovat historia, puutarha ja Väinö Linna. Katumaalaukset tuottaa Grafiikanpaja Himmelblau, maalit on sponsoroinut Tikkurila. Finlayson Art Arean työryhmä on valikoinut katumaalauksiin Finlaysonin historiasta tekstiilimalleja, joista vanhimmat ovat vuodelta 1830. Mukaan on otettu useita kukkakuvioita, mikä yhdistää katumaalausalueen taiteilija Anni Rapinojan viherinstallaatioihin.

Myös perinteeksi muodostunut sanataide saa laajaa näkyvyyttä: katuihin maalataan useita tekstiotteita Väinö Linnan tuotannosta. Mukana on niin suurelle yleisölle tuttuja lausahduksia kuin filosofisempaakin pohdintaa. Katumaalaukset sijaitsevat Vanhaa tehdasta ympäröivällä alueella. Väinö Linnan tekstien ohella sanataidetta edustaa alueella tänä kesänä 11-osaiseksi kasvava Sanalankoja-teos. Sanalankojen kolme uutta tekstiä ovat pirkanmaalaisilta kirjailijoilta Antti SalminenKirsti Kuronen ja Jyrki Vainonen

Finlaysonin alueen Media 54 -rakennuksen katolle on valmistunut elämyksellinen kattopuutarha, jonka on suunnitellut taiteilija Anni Rapinoja: kukkainstallaatio Elämänkehä ja hyötypuutarha, viherinstallaatio Vihreä sijaitsevat uuden kattokahvilan, Café Katon, terassin vieressä. Biolan on lahjoittanut katolla käytettävän uuden superkeveän luomumullan. Café Katon tapetit on suunnitellut kansainvälisesti menestynyt suunnittelija Klaus Haapaniemi, kahvilassa on esillä myös hänen Grafiikanpaja Himmelblaussa tekemiään grafiikanteoksia. Lisäksi katolla nähdään taiteilija Petri Eskelisen neljä linssiteosta: suolavedellä täytetyt linssit kääntävät horisontin ylösalaisin.

FAA haluaa olla aktiivisesti mukana pelastamassa pörriäisiä. Mehiläinen sairaala lähti mukaan projektiin ja rakennutti katolleen mehiläispesiä. FAA:lle nimetty pesä sijaitsee Café Katon sisätilassa: mehiläisten hyörinää pääsee seuraamaan lasin läpi tai katsomaan suorana Yle Luonnon Pörriäislivestä.

Finlaysonin 200-vuotisjuhlan kunniaksi FAA tuo jälleen Satakunnankadun ylle kansainvälisesti menestyneen kuvanveistäjä Kaarina Kaikkosen pikkutakki-installaatio Varjon yleisön toiveesta. Teos ripustetaan kadun ylle 11.6.–12.6. välisenä yönä. 

Finlayson Art Area 2020 4.7.–30.8.
ti–pe 11–18, la–su 12–18. 

Suljettu ma ja juhlapyhinä. Vapaa pääsy.

www.finlaysonartarea.fi

Pääsisäänkäynnit: Vooninki, Väinö Linnan aukio 13 ja Galleria Himmelblau, Finlaysoninkuja 9 kerros 2B.
Katumaalaukset: Väinö Linnan aukio, Finlaysoninkuja ja Päämääränkuja.
Kattopuutarha: Media 54, ylin kerros.

Lisätietoja:
tapahtumajohtaja Pertti Ketonen: 0500 625 564, pertti.ketonen@himmelblau.fi

projektipäällikkö Katja Villemonteix: 050 366 3822, katja@finlaysonartarea.fi

Finlayson Art Arean tuottaa ja toteuttaa Grafiikanpaja Himmelblau ja mahdollistaa alueen kiinteistöt omistava Varma. FAA kiittää katumaalien lahjoituksesta yhteistyökumppani Tikkurilaa, kattomullan lahjoituksesta Biolania, Väinö Linnan tekstiotteiden käyttöluvasta Väinö Linnan perikuntaa ja Sanalankoja-tekstien tuottamisesta Taikea sekä mehiläispesistä Mehiläinen sairaalaa.

Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere (Finlaysonin alueen katumaalaukset 2017)