3.6.2021

Festivaalikesä käynnistyy verkossa ja livenä

Pirkanmaan festivaalien kesä alkaa monipuolisten verkkotapahtumien parissa. Elävästä musiikki- ja taideohjelmasta päästään kesäkuussa nauttimaan muun muassa Oriveden Suven kesätapahtumissa, Mäntän kuvataideviikoilla sekä Tampereen Flamencoviikoilla.

Tampere Guitar Festival 29.5.–13.6. 

Tampere Guitar Festivalin ohjelma koostuu monipuolisista kitaramusiikin konserteista ja kansainvälisestä kitarakilpailusta. Tapahtuma toteutetaan verkkofestivaalina, ja konserttiohjelmisto on maksuttomasti nähtävillä festivaalin YouTube– ja Facebook-kanavilla 6.–13.6. Ohjelmassa kuullaan kitaristeja Kiinasta, Costa Ricasta, Kanadasta, Unkarista ja Kroatiasta, ja konserttisarjan huipentaa kotimaisen Osmo Palmun kolmannen levyn julkistamiskonsertti.

www.tgf.fi

Oriveden Suvi 29.5.–11.9.

Oriveden kesäisen kulttuuritarjonnan kokoaa yhteen Oriveden Suvi. Kulttuurikaupungin lukuisat tapahtumat tahdittavat aurinkoista eloa toukokuusta syyskuuhun, ja ohjelmassa on niin teatteria, taidenäyttelyitä, muotoilua, lavatansseja kuin konserttejakin. Lisäksi Oriveden SuviOpisto tuo virikettä kesään inspiroivilla kursseilla ja luennoilla.

Mukana Oriveden Suven tapahtumissa ovat Taidekeskus Purnu, SuviDesign, Leporannan Taidekeskus, Taitokeskus Orivesi sekä Rönnin Kesäteatteri – unohtamatta vanhan ajan romanttisia tanssi-iltoja ja bilekeikkoja Rönnin huvikeskuksessa.

https://orivesi.fi/asukkaalle/kulttuuri/oriveden-suvi-orivesi/

Tampere Chamber Music 2.–5.6.

Tampere Chamber Music on tiedettä ja taidetta yhdistelevä kamarimusiikkifestivaali, jonka ohjelmisto koostuu huippukonserteista, tiedeluennoista, mestarikursseista ja työpajoista. Vuonna 2021 festivaali järjestetään kotimaisin voimin striimi- ja äänitefestivaalina, ja ohjelmiston teemana on Matkalla muutoksessa – viisi elementtiä. Pääosin Tampere-talossa järjestettävä festivaali tarjoaa kuulijoilleen keinoja ammentaa hyvinvointia musiikista. Striimilippujen lisäksi tapahtumiin on myynnissä erittäin pieni erä tavallisia konserttilippuja.

https://www.tamperechambermusic.com/

Tampereen Sävel 9.–13.6.

Ihmisäänen monimuotoisuutta voi ihastella joka toinen kesä Tampereen Sävelen hurmaavassa kuoro- ja lauluyhtyetapahtumassa. Kansainvälisessä ilmapiirissä ovat jo vuodesta 1975 kohdanneet sulassa sovussa vanha musiikki ja tuoreempi pop, kuoroperinne ja vaikkapa beatboxaus. Festivaalin tunnelma tiivistyy käsinkosketeltavaksi yhtyelaulukilpailun finaaleissa. Myös monenlaiset työpajat ja ilmaiskonsertit vetävät puoleensa laulumusiikista kiinnostuneita ympäri maailmaa.

Vuonna 2021 Tampereen Sävel soi maksuttomana verkossa. Tapahtuman taiteellinen johtaja, säveltäjä Michael McGlynn on rakentanut monipuolisen, kansainvälisen ohjelman, joka kurkottaa yli merten, maiden ja kulttuurirajojen.

https://tamperevocal.fi/

Mäntän kuvataideviikot 13.6.–31.8.

Kesällä nykytaide elää Mäntän kuvataideviikoilla, jotka järjestetään vuosittain tunnelmallisessa Pekilon tehdasrakennuksessa Mäntän keskustassa. Mäntän kuvataideviikot on Suomen merkittävin nykytaiteen kesänäyttely ja arvostettu taidetapahtuma, joka kokoaa yleisön ja taidealan ammattilaiset vuosittain Mänttä-Vilppulaan.

Kesällä 2021 esillä on kuvataideviikkojen 25. näyttely Erehtyminen / To Err Is Human. Kuraattori Anna Ruthin kokoama näyttely tuo raikkaasti esiin nykytaiteen moninaisuuden: taiteen keinojen, tyylien, näkökulmien, kielten ja kansallisuuksien kirjon. Mukaan on kutsuttu 47 taiteilijaa tai taitelijaryhmää. Kuvataideviikkojen XTRA-ohjelmisto tarjoaanykytaiteen oheen myös lukuisia oheistapahtumia.

www.mantankuvataideviikot.fi

Finlayson Art Area 18.6.–22.8.

Maksuton Finlayson Art Area virkistää Tampereen kesää ja Finlaysonin alueen kaupunkitilaa kotimaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden teoksilla ja poikkitaiteisilla projekteilla.

Luvassa on tasokkaita taide-elämyksiä maalausten, valokuvataiteen, videoiden, lasitaiteen, installaatioiden, taidegrafiikan, veistosten ja katumaalausten parissa. Kohteet ovat sisägallerioissa, julkisissa tiloissa, alueen pihoilla, kaduilla sekä porraskäytävissä ja katolla. Kaikkiin näyttelyihin on yleisöllä ilmainen sisäänpääsy. Kesällä järjestetään paljon ilmaisohjelmaa, muun muassa opastettuja näyttelykierroksia. Finlayson Art Arean tuottaa Grafiikanpaja Himmelblau ja mahdollistaa alueen kiinteistöt omistava Varma.

https://finlaysonartarea.fi/

Tampereen Flamencoviikko 28.6–3.7.

Tampereen Flamencoviikko on Pohjoismaiden vanhin flamencofestivaali, joka houkuttelee Tampereelle joka vuosi espanjalaiset tähtiesiintyjät, kotimaiset flamencoammattilaiset ja lukuisat harrastajat ympäri Suomen. Flamencoviikko kunnioittaa lajin vanhoja traditioita ja tuo esiin myös flamencotaiteen moderneja muotoja.

Ohjelmisto koostuu maailmanluokan esityksistä, flamencoa laajalle yleisölle tutuksi tekevistä tapahtumista, harrastajien esiintymisistä sekä korkeatasoisista kursseista. Tapahtuma huipentuu lauantaina 3.7. järjestettävään pääkonserttiin, jolloin ohjelmassa nähdään Ángel Rojasin Geografia del Pensamiento, Capitulo I “Ser baile” -teoksen Euroopan ensi-ilta.

https://tampereflamenco.com/

Artikkelikuva: Tuuli Pulma, Finlayson Art Area