23.5.2022

Festivaalikesä alkaa tanssien!

Pirkanmaalla otetaan askel kohti täysipainoista festivaalikesää toukokuun viimeisellä viikolla, jolloin festivaalikauden avaavat Tampereen Flamencoviikko ja 25-vuotisjuhliaan viettävä Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali. Kesäkuussa vuorossa ovat kamarimusiikkifestivaali Tampere Chamber Music, Tampere Guitar Festival, Annikin Runofestivaali, Fest Afrika ja Pispalan Sottiisi. Myös läpi kesän avoinna olevat kuvataidetapahtumat saavat avajaisensa kesäkuussa: Finlayson Art Area aukeaa yleisölle 10.6. ja Mäntän Kuvataideviikot 12.6.

Tampereen Flamencoviikko 23.–27.5. 

Pohjoismaiden suurin ja vanhin flamencofestivaali laajenee tänä vuonna kaksiviikkoiseksi: ensimmäisen kerran Tampereella tanssitaan toukokuun viimeisellä viikolla ja toisen kerran 27.6.–1.7. Toukokuun Flamencoviikon avaa festivaalin historian ensimmäinen residenssiartisti José Torres Trio, jonka tunnelmallinen konsertti kuullaan Tampereen G Livelabissä 24.5. Trion muusikot José Torres, Jasio Velasco ja Karo Sampela ohjaavat myös harrastajille ja ammattilaisille flamencotanssin, -musiikin ja -laulun työpajoja 26.–27.5. yhteistyössä flamencotanssija ja -pedagogi Mariska Roelofsin kanssa.

Festivaalin pääkonsertti nähdään kesäkuun Flamencoviikolla 30.6. Olympia-korttelissa, jossa esiintyvät Cantaoras-projektin laulajat Taija Robalta, Laura Reunanen ja Laura Maria Rinta sekä helsinkiläis-espanjalainen Brindamos Flamenco -kokoonpano. Kesäkuun tapahtumaviikolla järjestetään myös perinteiset Laikun lavan Avoimet Lauteet, Joonas Wideniuksen ja Ricardo Padillan konsertti, flamencokaupunkileiri sekä lasten flamencokarnevaali.

www.tampereflamenco.com

Tanssivirtaa Tampereella 24.–29.5.

25-vuotta täyttävä Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali tuo Hällä-näyttämölle kuusi näyttämöteosta, jotka esittelevät niin kotimaisen nykytanssin nuorta polvea kuin pioneerejakin. Mukana ovat Sanna Kekäläisen If I Would Lose My Voice, Liisa Pentin Ref2020, Jenni-Elina von Baghin Void – A Psychodrama, Jouni Järvenpään Homunculus, rakkaamme, Mia Jaatisen Red Desert sekä Jenna Broaksen Designing the End. Kunkin esityksen jälkeen katsojat ja työryhmät kohtaavat suosituissa Jälkilöyly-yleisökeskusteluissa.

Tanssiesitysten lisäksi festivaalin ohjelmisto sisältää kaksi tanssielokuvanäytöstä Arthouse Cinema Niagarassa perjantaina 27.5. ja lauantaina 28.5. Elokuvaohjelmiston kuraattorit Virginie Combet (FR) ja Kati Kallio (FI) pitävät festivaalilla myös kaksi maksutonta tanssielokuva-aiheista luentoa.

www.tanssivirtaa.net

Tampere Chamber Music 1.–5.6.

Tiedettä ja taidetta yhdistelevän kamarimusiikkifestivaali Tampere Chamber Musicin tämän vuoden teema Aikasillalla – taikaa ja tarinoita johdattaa kävijät kokemaan maailmaa lasten silmin. Tampere Chamber Music kutsuu aikuiset ja lapset yhteiseen seikkailuun satukonsertissa Seela Sella ja Yökyöpelit sekä Muumimuseossa järjestettävässä satukirjakonsertissa …Vaan kuinkas sitten kävikään? 

Festivaalin avauspäivänä Tampereen G Livelabissa esiintyy Jukka Perko & Friends, minkä Lisäksi konserttiohjelmistossa nautitaan klassisesta musiikista muun muassa Yösoitto-kirkkokonsertissa, Vladimir Mendelssohnin muistokonsertissa sekä suositussa Töistä kotiin palautuen -konsertissa, jossa musiikista on mahdollista nauttia joogamatoilla pötköttellen. Ohjelmassa on tarjolla myös kamarimusiikin mestarikursseja, palvelutalokonsertteja, työpajoja sekä tiedeohjelmaa. Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen luennoi festivaalilla lasten luovuudesta ja aivotutkija Katri Saarikivi aiheesta ”Aika ja aivot”.

www.tamperechambermusic.com

Tampere Guitar Festival 8.–11.6.

Tampere Guitar Festival täyttää konserttisalit klassisella kitaramusiikilla jo 18. kerran. Festivaalin kansainvälisiin esiintyjiin kuuluvat tänä vuonna Ema Kapor (SRB) ja Pasque Vitale (ITA) sekä Suomeen ensivierailulle saapuvat Carlo Marchione (ITA) sekä Jacob Kellermann (SWE), joka konsertoi yhdessä alttoviulisti Göran Fröstin kanssa. Sekä Marchione että Kellermann tarjoavat yleisölle myös mahdollisuuden tutustua 1800-luvun alkupuolen klassikkoteoksiin ja kitarakulttuuriin luennoilla ja mestarikursseilla.

Tampere Guitar Festival järjestää perjantaina 10.6. myös klubikonsertin Tampereen G Livelabilla, jossa kuullaan Sielun Veljistä ja Hassisen koneesta tutun Jukka Orman tulkintoja Argentiinan Pusta -tangolevyltään. Illan toisena kokoonpanona esiintyy Otto Porkkalan ja Tomi Kettusen gypsy swing -vaikutteinen Hot Jazz Tub! -duo.

www.tgf.fi

Finlayson Art Area 10.6.–28.8.

Järjestyksessään kahdeksas Finlayson Art Area esittelee monipuolisesti taidegrafiikkaa, veistoksia, valokuvataidetta, installaatioita, maalauksia, keramiikkaa, sarjakuvaa. Näyttelyt, katumaalausalue ja vihertaideteokset sijaitsevat sisägallerioissa, Finlaysonin alueen pihoilla, kaduilla ja julkisissa tiloissa, joihin kaikkiin on ilmainen sisäänpääsy. Kesän aikana Finlayson Art Area tuottaa alueelle myös useita ilmaisia oheistapahtumia, kuten katumaalauspajoja, yleisöopastuksia, vedostusnäytöksiä, taiteilijatapaamisia ja Ystävätreffit yksinäisille. Uutena yhteistyöhankkeena Finlayson Art Areassa nähdään Emma Jääskeläisen (Vuoden nuori taiteilija 2022) yksityisnäyttely, joka täydentää Tampereen taidemuseossa samanaikaisesti esillä olevaa Vuoden nuori taiteilija -päänäyttelyä.

Finlayson Art Area 2022 taiteilijat: Matti Hagelberg, Samuli Heimonen, Heli Hiltunen, Emma Jääskeläinen, Tapani Kokko, Roni Kuulasvuo, Fanni Niemi-Junkola, Jorma Puranen, Janne Rahunen, Esa Riippa, Michael Schilkin, Sebastian Schultz, Christina Stadlbauer, Pauliina Turakka-Purhonen, Meri Westlin.

www.finlaysonartarea.fi

Annikin Runofestivaali 11.6.

Annikin Runofestivaali kutsuu runouden ystävät Tampereen idyllisimmälle sisäpihalle neljän vuoden tauon jälkeen. Festivaalin ohjelmassa nähdään niin esikoisrunoilijoita kuin kotimaisen lyriikan ja proosan kärkinimiä Harri Hertellistä ja Heli Laaksosesta Jukka Viikilään ja Johanna Venhoon. Runofestivaalille saadaan myös ainutlaatuisia kansainvälisiä vierailijoita, kuten Skotlannista saapuva Imogen Stirling, syyrialaistaustainen palestiinalaisrunoilija Ghayath Almadhoun, islanniksi, espanjaksi, englanniksi ja galician kielellä kirjoittava Elías Knörr sekä vuonna 1984 perustettu Flying Words Project, joka esittelee ensimmäistä kertaa suomalaisyleisölle alun perin viittomakielellä luotua American Sign Language -runoutta.

Ohjelmiston musiikillisesta annista vastaavat rock-duo Ursus Factory, nykykansanmuusikko Antti Paalanen, kokeellinen kanteletaiteilija Pelkkä Poutanen, runojazz-yhtye Pelle & Romantiks, Marja-Leena Mikkolan sanoittamia lauluja esittävä Kielo Kärkkäinen sekä festivaalin päätösklubilla Nihkeen Akan ohella esiintyvä rap-duo Pimeä Hedelmä.

www.annikinrunofestivaali.net

Mäntän kuvataideviikot 12.6.–31.8.

Mäntän kuvataideviikot kokoaa Suomen merkittävimmän nykytaiteen kesänäyttelyn jälleen Pekilon taidehalliin, minkä lisäksi teoksia nähdään tänä kesänä myös Mäntän kirkossa sekä Serlachius-museo Göstan pihapiirissä sijaitsevassa Taavetinsaaressa. Kesän 2022 näyttelyn on kuratoinut Ars Fennica -palkittu kuvanveistäjä Markus Kårhe, ja mukaan on kutsuttu 25 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää eri taiteen aloilta. Näyttelyssä on teoksia on paitsi ajankohtaisilta kuvataiteen kärkinimiltä, myös muusikoilta, kirjailijoilta ja säveltäjiltä, joiden luovan työn painopiste ei ole nykytaiteen piirissä. Poikkeuksellisesti näyttelylle ei ole myöskään ole erikseen nimettyä teemaa, vaan esillä on toistensa kanssa eri tavoin kommunikoivia teoksia.

Kuvataideviikkojen tarjontaa täydentävät myös Kuvataideviikot XTRA -oheistapahtumat, joiden ohjelma julkaistaan tapahtuman verkkosivuilla myöhemmin.

www.kuvataideviikot.fi

Fest Afrika 13.–19.6.

Afrikkalaiseen musiikkiin ja kulttuuriin keskittyvä Fest Afrika tuo ohjelmistossaan yhteen monet kansainväliset ja kotimaiset afrikkalaisen musiikin tekijät sekä tanssijat. Festivaalin työpajoissa pääsee tänä vuonna tutustumaan muun muassa länsi-afrikkalaisiin tansseihin, moderneihin sosiaalisiin tansseihin, afrobeatiin ja muihin fuusiolajeihin sekä djemben soittoon ja ngoma-rummun rakentamiseen. Pääkonsertti järjestetään lauantaina 18.6., jolloin Tullikamarin Klubin lavalla nähdään kolme ensiluokkaista afrikkalaisen musiikin kokoonpanoa: Djeli Moussa Condé (GUI/FRA/FIN), säveltäjä ja kirjailija Nayaban Jeanin NAYABAND-projekti (SEN/SPA) sekä soukous-yhtye Dekula Band (CGO/SWE). Samana päivänä järjestetään myös festivaalin perinteeksi muodostunut Afrikkalainen tori klo 12–20 Tullikamarin aukiolla sekä lasten musiikkiohjelmaa Klubilla klo 13–15.

www.festafrika.net

Pispalan Sottiisi 15.–19.6.

Kansainvälinen kansantanssifestivaali Pispalan Sottiisi kohdistaa tänä vuonna huomionsa ihmisen luontosuhteeseen teemalla ”Tanssin luonto”. Aihetta tutkitaan muun muassa yli sadan tanssijan yhteisteoksessa teoksessa Haapa, joka esitetään liikuvana esityksenä Tampereen Näsinpuistossa. Toinen tapahtuman suurista teemateoksista on 300 lapsen ja nuoren esittämä Metsän lapsi -produktio Pyynikin palloiluhallissa.

Lisäksi festivaalilla nähdään muun muassa tamperelaisen Sorokoska-ryhmän ensi-iltaTuntematon tanhuaja, OAMK:in tanssinopettajaopiskelijoiden sekä Oulun yliopiston musiikkikasvatuksen opiskelijoiden kalevalamittaan sommiteltu tanssiteatteriteos Kottilan pohjimmainen pahana, Vuoden kansantanssiyhtyeiden ja nuorten osaajien Valtikka vaihtuu -konsertti sekä vierailuesityksiä Virosta ja Unkarista. Festivaaliviikolla järjestetään myös useita aikuisten ja nuorten tanssikatselmuksia, iltatansseja, jameja, työpajoja ja muita yhteisöllisiä kohtaamisia yleisölle sekä tapahtumaan saapuvalle noin 1500 tanssijalle.

www.sottiisi.fi

Kuva: Jenni-Elina von Baghin teoksesta Void – A psychodrama / Tanssivirtaa Tampereella 2022, kuvaaja Katri Naukkarinen