8.3.2017

Elokuvan, sarjakuvan, stand-upin ja musiikin maaliskuu – Pirkanmaan festivaalien kevätsesonki alkaa!

Pirkanmaan festivaalien kevätsesonki starttaa upealla kattauksella elokuvaa, sarjakuvaa, stand-upia ja musiikkia. Ohjelmistosta vastaavat Tampereen elokuvajuhlat, Tomaatteja! Tomaatteja! stand up -festivaali, Tampere Kuplii –sarjakuvafestivaali sekä monipuolinen kulttuurifestivaali Art Festivo ja Sata-Häme Soi -festivaalin Harmonikkaristeily Turusta Tukholmaan.

Pirkanmaan festivaalit juhlivat kuluvan vuoden aikana satavuotiasta Suomea Sananvapauden tarina -teeman kautta ja nostavat sananvapauden kysymykset keskiöön. Teema näkyy 27 jäsenfestivaalin ohjelmistossa. Festivaalien sananvapaustarinat kootaan yhteiseksi videoblogiksi, joka alkaa maaliskuussa ja kasvaa ja laajenee tapahtumien edetessä. Lopullinen teos on valmis itsenäisyyspäivänä 2017, kun viimeinen festivaali on takana. Videoblogin toteuttaa Reunamedia – nuorten tamperelaistoimittajien perustama sitoutumaton paikallismedia.

Katse kohti alkuperäiskansoja

Tampereen elokuvajuhlilla 8.–12.3. käännetään katse alkuperäiskansoihin. Näytöskokonaisuudessa nähdään erityisesti kanadalaisia, mutta myös saamelaisia lyhytelokuvia. Mukana on myös kolme pitkää pohjoisamerikkalaista elokuvaa. Toinen ajankohtainen teema on arabimaat, joista valkokankaalle marssitetaan niin naistekijöiden teoksia kuin teoksia, jotka kertovat tyttöjen ja naisten elämästä. Muita maantieteellisiä teemoja ovat Kolumbia kolmen lyhytelokuvanäytöksen sekä pitkän animaatiotrillerin voimin ja Iso-Britannia, josta on tarjolla niin uutta kuin vanhaakin lyhytelokuvaa.

Kilpailusarjoissa esitetään perinteisesti vuoden timanttisimmat lyhytelokuvat maailmalta sekä katsaus kotimaisen lyhyt- ja dokumenttielokuvan parhaimmistoon. Lisäksi elokuvajuhlat isännöi Suomen ensimmäistä virtual reality -elokuvakilpailua, jonka kuusi kiinnostavinta työtä on koottu kutkuttavaksi kokonaisuudeksi.

Elokuvajuhlilla keskustellaan sananvapaudesta myös kahdessa tilaisuudessa. Festivaalin kotimaisessa kilpailussa nähdään Andrei Nekrasovin elokuva The Magnitsky Act – Behind the Scenes, joka on aiheuttanut ympärillään paljon kuohuntaa liittyen elokuvafestivaalien sananvapauteen. Elokuvanäytöksen jälkeen keskustellaan siitä, voivatko poliittisen ja taloudellisen vallan käyttäjät rajoittaa sananvapautta ja voiko rahalla ostaa hiljaisuutta. Elokuvajuhlien yhteydessä järjestetään myös Tuokio-klubi, jonka ideana on luoda vuoropuhelua taiteilijoiden ja muiden yhteiskuntavaikuttajien välille.

www.tamperefilmfestival.fi

Tomaatteja! Tomaatteja!

Tomaatteja! Tomaatteja! Stand up -festivaalit järjestetään Tampereella jo kahdeksatta kertaa. Festivaali levittäytyy Tampereen keskustan alueelle 15.-18.3. Esiintyjinä kuullaan aikaisempien vuosien tavoin Suomen huippukoomikkoja.

www.tomaattejatomaatteja.com

Sarjakuvan Suomi

Tampere Kuplii on Tampereen keskustan alueella 15.3.-19.3. järjestettävä viisipäiväinen hyvän fiiliksen sarjakuvafestivaali, joka kerää yhteen sarjakuvantekijöitä ja harrastajia ympäri Suomea. Tapahtumassa on näyttelyitä, myyntipöytiä, pienlehtiä, puheohjelmaa, Cosplay-kilpailu sekä signeerauksia. Viikonloppuna päätapahtumapaikkana on Tampere-talo. Vuoden 2017 teemana on Sarjakuvan Suomi ja festivaalin kunniavieras/festivaalitaiteilija on Mauri Kunnas.

www.tamperekuplii.fi

Parkanossa ja Kihniössä juhlitaan pitkin vuotta

Musiikki- ja kulttuuritapahtuma Art Festivo juhlii tänä vuonna 100-vuotiaan Suomen lisäksi 150-vuotiasta Parkanoa. Art Festivo juhlistaa näitä merkkivuosia useilla tapahtumilla pitkin vuotta Parkanossa ja Kihniössä. Ohjelma pitää sisällään monipuolisia musiikki- ja kulttuurielämyksiä kaikenikäisille. Festivaalin pääkonsertti järjestetään lauantaina 20.5. Käenkoskella. Lavalle nousevat legendaarinen Popeda ja Leevi and the Leavingsin musiikkiin erikoistunut yhtye LeeWings.

www.artfestivo.fi