31.7.2019

Elokuun kansainväliset suurtapahtumat huipentavat Pirkanmaan festivaalikesän

 

Pirkanmaan festivaalien elokuun käynnistää järjestyksessään 51. Tampereen Teatterikesä. Muita elokuun ykköstapahtumia ovat hiphop-festivaali Blockfest, Pintxofiesta Tamperrada ja iskelmäfestivaali Tapsan Tahdit. Heinäkuun lopulla alkaneet Pentinkulman päivät ja Mäntän Musiikkijuhlat jatkuvat vielä elokuun 4. päivään asti, ja myös alkukesästä käynnistyneet Mäntän Kuvataideviikot sekä Oriveden Suvi tarjoavat nähtävää aina syyskuuhun saakka.

Tampereen Teatterikesä 5.–11.8.
Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimpiä teatterifestivaaleja, joka kokoaa yhteen kotimaisen teatterikentän ajankohtaisimmat teokset, kymmenet kansainväliset huippuesitykset sekä teatterin ystävät ja tekijät ympäri maailmaa. Tänä vuonna kuratoidussa Pääohjelmistossa nähdään muun muassa ylistetyn sveitsiläisen Milo Raun ohjaama tosipohjainen rikostarina La Reprise, australialaisen Briefs Factory -ryhmän feministinen hiphop-kabaree Hot Brown Honey sekä Q-teatterin kerta toisensa jälkeen loppuunmyyty Medusan Huone. Keskustorin Ohjelmateltalla nautitaan tapahtumaviikon tiistaista lauantaihin konserteista, monologeista ja lauluilloista, minkä lisäksi Teatterikesän musiikkitarjontaa täydentävät tänä vuonna myös Grand Hotel Tammerin 90-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettävät Tammerin Taikaa -konsertit, joita tähdittävät Jorma Uotinen sekä Juho Kanervon ja Stina Koistisen duo-yhtye Sagolik. Lisäksi Teatterikesän värikäs OFF Tampere -ohjelmisto ja torstaina 8.8. järjestettävä Tapahtumien yö virkistävät kaupunkia sadoilla eri taiteenlajien esityksillä ja ilmaistapahtumilla.
www.teatterikesa.fi

Tapsan Tahdit 8.–10.8.
Nokialla järjestettävä Tapsan Tahdit on kotimaisen kevyen musiikin tapahtuma, jossa lavalla nähdään eturivin pop-, rock- ja iskelmäartisteja sekä lukuisia paikallisia esiintyjiä. Tapsan Tahtien avajaisia vietetään Pirkkalaistorin Tähtiteltalla torstaina 8.8., jolloin tapahtumassa jaetaan myös vuoden 2019 Iskelmä-Finlandia -palkinto iskelmä- ja populaarimusiikkia ansiokkaasti esittäneelle kotimaiselle artistille. Avajaisten ohjelmassa kuullaan sekä tuoreen voittajan että Tomi Markkola & Fernet -yhtyeen konsertit. Muita Tähtiteltan artisteja kuullaan perjantaina ja lauantaina, jolloin ohjelmistossa esiintyvät muun muassa mm. Lauri Tähkä, Popeda, Laura Voutilainen ja Martti Servo & Napander. Tähtiteltan iltakonsertteja lukuunottamatta suurin osa Tapsan Tahtien ohjelmasta on maksutonta, ja tarjolla on muun muassa kansanmusiikkia, tanssimusiikkia, vanhaa iskelmää ja yhteislaulua.
www.tapsantahdit.fi

Blockfest 16.–17.8.
Pohjoismaiden suurin hiphop-festivaali Blockfest täräyttää Tampereelle jälleen mahtipontisen kattauksen kansainvälisiä huippuartisteja sekä suuren luokan soundit. Ratinan stadionilla ja Ratinanniemen festivaalipuistossa nähdään tänä kesänä ennätysmäärä kansainvälisiä räppäreitä ja hiphop-artisteja, muun muassa A$AP Rocky, G-Eazy, Ghostemane, Juicy Wrld ja Tyga. Kotimaisista esiintyjistä paikalla on tunnettu tähtiedustus niin räpin, hiphopin ja r’n’b:n osalta sekä lukuisia nousevia tähtiä, kuten tarttuvilla afrobiiteillään rullaava Cavallini & Shorty, ensimmäisen sooloalbuminsa viime vuonna julkaissut Olli Antonio sekä D.R.E.A.M.G.I.R.L.S. -kollektiivista tutuksi tulleet Adikia ja F. Ikärajaton tapahtuma tunnetaan esiintyjiensä erikoistempauksista, ainutlaatuisen hyvästä tunnelmasta hyvien kulkuyhteyksien keskellä sekä siitä, että festari on myyty jokaisena järjestysvuonnaan loppuun jo ennakkoon. Blockfest on myös Suomen ensimmäisiä cashless-festivaaleja, jonka alueella käteistä rahaa ei käytetä lainkaan.
www.blockfest.fi

Tamperrada Pintxofiesta 19.–23.8.
Tamperrada Pintxofiesta on Suomen suurin ravintolafestivaali, jossa 64 tamperelaista ravintolaa kilpailee parhaan pintxon tittelistä ja tarjoaa viiden päivän ajan asiakkaille parasta gastronomista osaamistaan. Pintxot ovat espanjalaisen ruokakulttuurin erikoisuus, ja termillä tarkoitetaan pieninä suupaloina myytäviä ruoka-annoksia. Tamperrada-viikon aikana tapahtumaan osallistuvat ravintolat myyvät omia pintxojaan 3 euron kappalehintaan, ja kävijät kiertelevät ympäri kaupunkia tutustumassa eri ravintoloiden tarjontaan ja saa äänestää kilpailuannosten joukosta omaa suosikkiaan. Asiantuntijaraati valitsee kilpailun voittajaksi gastronomisesti kiinnostavimman annoksen ja baskilainen tuomari Juan Antonio Bilbao parhaan kokonaistarjonnan ja tunnelman. Tamperradan aikana tarjolla on kilpailuannoksien lisäksi yli 250 erilaista pintxoa, ja viikon tavoitteena on myydä herkkupaloja 300.000 kappaletta.
www.tamperrada.fi