20.5.2024

Alkukesän kattauksessa nykytanssia, kitaramusiikkia ja runoutta

Pirkanmaan festivaalien kesän käynnistää tällä viikolla nykytanssifestivaali Tanssivirtaa Tampereella, jonka liikekieli leviää niin näyttämöille kuin valkokankaallekin. Kesäkuussa Tampere Guitar Festival juhlii 20-vuotista historiaansa yli 100 artistin voimin ja Annikin runofestivaali esittelee puukorttelin sisäpihalta käsin kattauksen kotimaista ja kansainvälistä runoutta.

Tanssivirtaa Tampereella 21.–26.5.

Tanssiteatteri MD järjestää 27.kerran Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin, joka esittelee tekijöitä nykytanssin huipulta ja luo katsauksen alan kentälle.

Toukokuisen tapahtuman ohjelmisto luo toivoa ja manifestoi, että tanssitaiteella on voimaa, päättäväisyyttä ja kykyä inspiroida ihmisiä muutokseen. Ohjelmistossa nähdään kuusi näyttämöteosta, yhdeksän tanssielokuvaa ja kulttuuripoliittinen vaikuttamisen työpaja. Lisäksi mukana on kävelymuotoinen luento; Sandrina Lindgrenin Hand in Hand pureutuu kädestä pitämisen kulttuurisiin merkityksiin.

Ukrainalaisen Anastasia Krasnoshchokan tanssiteos Flowers Also Cry perustuu rohkeiden naisten todellisiin kokemuksiin Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa. Teosei ole vain kuvaus koettelemuksista; se on oodi voimalle ja päättäväisyydelle.

Lisäksi festivaaliohjelmassa leikitään representaatioilla ja tutkitaan tanssin ja liikkeen keinoin mm. ihmiskehoja sekä identiteettiä reaalimaailman ja digitaalimaailman yhdistymisen aikakaudella, taivaltamisen ruumiillisuutta suhteessa naisruumiiseen sekä liu’utaan arkisen, absurdin ja yliluonnollisen välillä.

Lisätiedot: https://tanssivirtaa.net/
Kuvat: Pyynnöstä sähköpostitse asta.elijoki@tanssiteatterimd.fi

Tampere Guitar Festival 4.–9.6.

Kansainvälinen Tampere Guitar Festival täyttää tänä kesänä 20 vuotta. Yhdessä – Together -teeman ympärille rakentuvan ohjelman äärelle kokoonnutaan Tampereen konserttisaleissa ja klubeilla sekä Nokialla ja Pirkkalassa. Juhlavuoden pääkonsertit toteutetaan Tampere-talossa.

Festivaaliohjelmistossa monipuolisena kitaristina tunnettu Timo Kämäräinen tulkitsee Pat Methenyn teoksia yhdessä Ville Vannemaan johtaman Tampere Big Bandin kanssa. Kämäräinen on myös yksi festivaalin juhlakonsertin solisteista. Klubikeikoilla puolestaan esiintyvät tamperelainen Atmos Duo sekä fingerstyle-kitaristit Mario Parizek ja Petteri Sariola.

Perinteiseen tapaan luvassa on myös runsaasti klassista kitaramusiikkia. Tämän genren päävierailija on erityisesti uuden musiikin tulkkina tunnetuksi tullut argentiinalainen Pablo Márquez.

Nuorempaa esiintyjäkaartia edustaa Uppsala Guitar Quartet. Se koostuu neljästä palkitusta eurooppalaisesta kitaristista, jotka esiintyvät tapahtumassa myös soolokonserteissa. Muita tulevaisuuden tähtiä voi kuulla Suomen kitarakilpailun ikärajattoman sarjan semifinaalissa ja finaalissa sekä Tampereen ammattikorkeakoulun kitaransoiton opiskelijoiden konsertissa.

Lisätiedot: https://www.tgf.fi/
Kuvat: https://www.tgf.fi/kuvagalleria

Annikin Runofestivaali 8.6.

Annikin Runofestivaali on yksi Tampereen omaleimaisimmista tapahtumista. 17. kertaa järjestettävän festivaalin ohjelmistossa on kansainvälisiä esiintyjävieraita, kattaus kotimaisia runoilijoita ja prosaisteja, musiikkia, open mic-lavarunokellari, lastenohjelmaa ja kuvataidetta. Ohjelmistossa painottuu tänä vuonna erityisesti lavarunous.

Tapahtuman esiintyjiä ovat muun muassa Aulikki Oksanen & Kielo Kärkkäinen. Kärkkäinen esittää ennen Oksasen esiintymistä hänen sanoittamiaan klassikkolauluja. Kaj Chydeniuksen elämäntyötä kunnioittaen mukaan on valittu vain hänen sävellyksiään.

Tapahtuman kansainvälisiin vieraisiin kuuluu Abdulla Pashew: aikamme merkittävin kurdinkielinen nykyrunoilija esiintyy Annikin puutaloidyllissä ensimmäistä kertaa suomalaisyleisölle. Toinen kansainvälinen esiintyjävieras on Dublinin nimikkorunoilijaksikin mainittu irlantilainen Stephen James Smith.

Lisätiedot: https://www.annikinrunofestivaali.net/
Kuvat: https://www.annikinrunofestivaali.net/medialle.htm

Kesäkuussa tulossa myös:

12.6–16.6. Pispalan Sottiisi, Tampere
13.6.–16.6. Kangasala Classic, Kangasala, Pälkäne
14.6. – 25.8. Finlayson Art Area, Tampere
16.6. – 31.8. Mäntän kuvataideviikot, Mänttä-Vilppula
25.6. – 29.6. Tampereen Flamencoviikko, Tampere
28.6. – 29.6. Vanhan kirjallisuuden päivät, Sastamala

Artikkelikuva esityksestä Flowers also Cry
© Eva T. Anker