5.9.2023

30-vuotisjuhliaan viettävä Tanssimania esittelee kansantanssin ja -musiikin uudet tuulet ja teokset

Tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan viettävä kansantanssin ja kansanmusiikin konsertti- ja koulutustapahtuma Tanssimania järjestetään Tampereella 28.9.–1.10.2023. Tapahtuma esittelee kansantanssin ja -musiikin uusimmat tuulet ja teokset konserteissa eri puolilla Tampereen keskustaa. Luvassa on niin kansantanssin ja pelimannimusiikin perinteestä ammentavia teoksia kuin rajoja rikkovaa taiteidenvälistäkin ohjelmistoa. Tarjolla on myös monipuolista koulutustarjontaa huippuopettajien johdolla.

Uudet tanssiteokset ottavat kantaa ja tutkivat rituaalien voimaa

Myös kansantanssi voi ottaa kantaa! Kannanottotanssien monipuoliset esitykset käsittelevät niin ihmisen maapallolle aiheuttamaa uhkaa, työelämän kipukohtia kuin tekoaltaiden alle kotiseutunsa menettäneiden ihmisten tarinoitakin. Rituaalitanssit-konsertissa tutkitaan kahden pitkän linjan kansantanssiryhmän voimin erilaisten rituaalien merkitystä elämässämme. Sunnuntain Päätöstanssit taas kokoaa yhteen runsaan kattauksen maamme kansantanssin pitkän linjan ryhmiä ja nousevia tekijöitä.

Tanssijalkaa vipattaa iltaklubeilla

Tanssimanian iltaklubit saavat tanssijalan vipattamaan niin pelimannipoljennon, polskan kuin kansanmusiikkiin yhdistetyn konemusiikinkin tahtiin. Asialla ovat yhtyeet Rällä ja Junna sekä Polskaparit Leija Lautamaja & Pekko Käppi, Leija Lautamaja & Saana Kujala sekä Nooli-duo.

Lettikampauksia, kansantanssin salattuja kansioita ja tanssianarkiaa!

Tanssimanian laadukas koulutus- ja työpajatarjonta tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen. Työpajoissa voi perehtyä suomalaisen kansantanssiperinteen hämäräperäisempiin salattuihin kansioihin, polskien laulamiseen, paritanssin saloihin kontaktitangon avulla, lettikampausten tekoon, kansanmusiikin ja lavatanssien välisiin yhteyksiin tai Tempoa tenaviin aikuinen-lapsi -toimintaan. Luvassa on myös perinteinen Tanhujalostamo-seminaari otsikolla Tanssianarkiaa! Tanssimanian yhteydessä järjestetään lisäksi 12–17-vuotiaille nuorille suunnattu DÄÄNS-tanssileiri.

Suomen Nuorisoseurat järjestää Tanssimanian vuorovuosin kesäkuussa järjestettävän Pispalan Sottiisin kanssa. Tanssimania järjestetään yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.

Lue lisää: www.tanssimania.fi

Artikkelikuva: Tanssin Tampere / Tanssimania 2019, kuvaaja Aura Piha